• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Fem Frågor till Morgan Andersson

5 februari 2021 14:00
Fem Frågor

I artikelserien Fem Frågor snackar vi med personer kring sporten och ligan. Det kan vara lagledare, förare, kommentatorer eller andra. I den här upplagan har vi snackat med Västerviks lagledare Morgan Andersson.


Morgan Andersson är troligen en av de personer med mest rutin inom sporten speedway i Sverige. Här pratar han om den svenska speedwayframtiden, 2020 års påverkan på sporten och ligan samt förare att hålla ögonen på under kommande säsong.

Var står sig svensk speedway internationellt just nu när det gäller framtidsnamn?

– Jag tycker att vi står oss bra. Vi har ett par riktigt intressanta kullar på gång på juniorsidan. Det ska bli skoj att följa dem nu i Junior-VM för lag och även individiuellt. Ska man jämföra med hur det såg ut för fem-tio år sedan så tycker jag att det ser bättre ut. Men det är klart. Vissa klubbar har bättre snurr på återväxten än andra och det är inget som säger att det poppar upp en bra i varje klubb. Det ska man ha klart för sig. Det finns några klubbar som är ledande: Indianerna har gjort det bra och har bra fart på sin juniorverksamhet. Jag tycker svensk juniorspeedway går ett mycket intressant år till mötes. Noel Wahlqvist här hos mig är ett av de namn jag är nyfiken på. Nu var ju han borta skadad, han kraschade i andra matchen och bröt handleden och nyckelbenet. Men han kom tillbaka starkt på slutet. Där är ett riktigt ämne. Han är ju född -04. Han lever speedway 24/7, och han tillhör den kullen med Casper Henriksson och Gustav Grahn. Hellström-Bängs är intressant. Anton Karlsson här hos oss gör sitt sista år och det blir spännande att se om han kan få till det på internationell nivå också. Han har gjort det bra på högsta nivå här i Sverige från halva 2018 och framåt ungefär, säger han och fortsätter:

– Nu har jag inte allt framför mig men jag skulle nog säga att vi inte har varit i närheten av den här kvaliteten på över tio år. Jag tror att om vi kan ta oss igenom kval på U21-sidan både i lag och individuellt så har vi några som kan röra om rejält i grytan.

Hur tycker du att ligan och sporten klarade det intressanta året 2020?

– Att man kom igång var ju viktigt. Det var vi rörande om i ESS, ja inte riktigt alla då, men åtta av nio klubbar var överens om att vi skulle komma till start med någon form av serie. Sedan var det vissa lag som det slog hårdare på vad det gällde slutspel och sådär. Det berodde ju lite på vad man hade för lag innan pandemin kom. Men det var ju jätteviktigt att vi körde. I första hand för de svenska förarna och för klubbarna. Hade vi haft ett år där vi inte hade kört någonting hade vi tappat en stor procent av utövarna. Men de polska restriktionerna slog ju hårt. På oss slog det väldigt hårt då vi hade många Extraliga-förare i truppen. Vi får starta om lite på ny kula nu. Med det lag vi hade innan pandemin tror jag att vi hade haft en bra chans.

Det finns flera indikationer på att klubbarnas ekonomi har mått ganska bra under säsongen. Bland annat har Daniel Davidsson i Piraterna sagt att de har gjort ett gott resultat och kan bygga vidare på det. Är det nu klubbarna ska börja satsa på sig själva och bygga föreningarna för att ge sig själva en stabil grund?

– Till att börja med är det all credit till Piraterna som mättade munnen efter matsäcken. Sen får vi se när fler bokslut kommer från andra klubbar om det är samma resultat där. Jag är lite mer tveksam. Det ligger ju lite matematik i det där. Restriktionerna i Polen, där Extraligaförarna bara kan köra i en liga till, minskar ju tillgängligheten.

Jag skjuter in att den kanske ökar bredden istället.

– Ja, det kan det göra. Jag kan ju bara prata för oss. Vi har gjort positiva bokslut sedan 2015 och prioritet 1 för oss är ju det ekonomiska. Det är viktigare än allt annat. Så vi får se när boksluten kommer från andra håll. Det finns ju de som inte har gjort en grön siffra på flera år. Det gäller att dra nytta av det här nu.

Speedwayen fick ett medialt uppsving under 2020 och nu gäller det, lite likt ekonomin, att dra nytta av det. Vad kan man göra för att öka populariteten och publiciteten?

– Det gäller ju att rida lite på den här vågen. ESS fungerar bättre än någonsin nu, skulle jag vilja säga. Vi har ett bra samarbete mellan klubbarna och vi har fått in några ligasponsorer nu också. Det handlar om att höja sporten på alla plan. Arenaupplevelsen, när publiken kommer tillbaka, måste bli bättre i stort. Det handlar om att hitta nya grepp att göra sporten mer attraktiv. Många klubbar är bra på att använda sociala medier, det är ju kanaler som är väldigt viktiga idag. Syns man inte där finns man inte.

Till sist: Om du får nämna några förare - inte nödvändigtvis bara i Västervik - som du tycker att vi ska hålla ett extra öga på i år, vilka vill du lyfta fram?

– Ja, du. Jag skulle vilja gå tillbaka till det vi var inne på tidigare. Det ska bli mycket intressant att följa våra nationella juniorer generellt. Vi har många, många ämnen som har fått mer rutin tack vare att de åkte mot etablerat motstånd under 2020 och jag är helt övertygad om att många av dem kommer att ta plats i sina lag även 2021. Det ska bli spännande att se om Bängs kan ta ett kliv till. “Granen”, Anton, Casper Henriksson, Wahlqvist får vi se var de hamnar i sina lag. Att de lyckas beror givetvis mycket på att de har föräldrar som brinner för det. De måste åka i många ligor - division 1, Allsvenskan, BAUHAUS-ligan, och internationella tävlingar. Det går åt att man har en bra organisation redan från tidig ålder.

– Sen handlar det om att få snurr på Allsvenskan för det är där dessa förare ska lägga sitt fokus i första hand, om vi pratar om de som är 17 år. Sedan får BAUHAUS-ligan vara en bonus. Den skaran är några av många som har kvalitet. På juniorsidan har vi närmat oss både danskarna och polackerna. Om man tar ut fyrmannalag idag så skulle det vara väldigt intressant att se hur de står sig i en lag-VM-final. Det är ett kvitto på att klubbarna har jobbat bra.