• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Smederna tillbaka i ligan: "Det är ju förjävla roligt"

20 november 2020 16:00
Intervju

För många blev säsongen 2020 annorlunda. För Smederna blev säsongen 2020 inte av. Men till 2021 är klubben som tog tre raka SM-guld mellan 2017-2019 tillbaka.


Det blev som det blev. Smederna åkte inte i BAUHAUS-ligan, och lagledaren Jerker Eriksson tog ett litet steg tillbaka från speedwayen under året. Men hur var det att stå på sidan?

– Klubbmässigt var det väl kanske... det är svårt för mig att svara på. Men det var tråkigt att inte köra. Nu blev det det beslut som det blev. Det var ju ett beslut som klubbarna tog gemensamt, att inte köra. Sedan att de åtta andra ändrade sig… Det är en annan story. Vår styrelse beslutade att hålla fast vid det och det får stå för dem, säger han och fortsätter:

– Men det är klart att det var tråkigt för laget, fansen och förare. Det blev ju ett ekonomiskt bortfall för vissa. Några fick ju syningar i andra klubbar som tur var.

På det rent personliga planet var avsaknaden av speedway bra för Eriksson. Han säger att det har varit ett skönt år.

– Det var både bra och dåligt att man körde tycker jag. Det var bra för att det var många svenskar som fick åka. En del utvecklades av det men en del fick köra fast de inte platsar, och det utvecklar väl ingen känner jag. För en del var det här jättebra. Ta Daniel Hendersson, som jag känner rätt väl, som körde för Rospiggarna. Han fick förtroende och behövde inte direkt slåss om platserna. Han fick köra och det utvecklade honom, tycker jag.

Hur mycket kollade du och drog du/ni några lärdomar av den här säsongen?

– Jag tittade väldigt lite på speedway i år. Mot slutet blev det helt okej. I början av säsongen tyckte jag att det var många ojämna matcher och en del heat var också det. Man är väl lite bortskämd, så är det ju. Det behöver inte vara fyra världsstjärnor för att det ska bli bra speedway, men så tyckte jag om början av säsongen. Sen tyckte jag att det tog sig. Men jag ska inte bara säga så, jag vill ge en eloge till de som genomförde säsongen. För svensk speedway var det nog bra att det blev säsong, det vill jag vidhålla. Men om det blev positivt eller negativt för klubbarna, det kan jag inte avgöra. Några har säkert gjort det bra och andra inte lika bra. Det brukar visa sig under säsongen efter. Det brukar ta ett tag innan det syns, säger han.

Det ekonomiska har varit, och lär fortfarande vara, en stor fråga runt säsongen 2020 och även säsongen 2021. Och det är något som Eriksson tycker är nyttigt:

– Det här är väl ett bra läge för alla klubbar att knyta åt. Att sänka kvaliteten på serien och ändå ha en bra produkt. Alla de största stjärnorna kör ju inte i Sverige, eller England heller för den delen, längre. De fokuserar mer på Polen och GP. Det ger ju föreningarna en chans att kunna sänka sina kostnader och de flesta föreningarna, inklusive Smederna, har haft för höga kostnader kontra intäkter. Det är ju lite på målsnöret varje säsong för många föreningar.

Hur ser du på återväxten? Kan den här säsongen vara nyttig för den? Nu vann ju Smedernas Ungdomsserien 2020, men alla klubbar har inte samma uppbyggnad.

– Nej, och det jobbet görs ju inte av alla. Det är ett visst antal eldsjälar som gör att vi har det så bra. När man är elitseriecoach eller lagledare… jag är med för att vinna. Jag kanske inte är personen att avgöra det här men; Jag tycker inte att BAUHAUS-ligan är en utvecklingsliga. I Division 1 och Allsvenskan utvecklas man. Det är där de som är snäppet under ligan ska lägga krutet. Tyvärr tittar man bara på ligan. Det ska komma in pengar och hit och dit, säger han och fortsätter:

– Man fokuserar mycket på det istället för att göra det man ska för att bli bättre. Det är ingen som blir bättre av att åka i ligan och vara 20-30 meter bakom. Jag ska inte säga att det var så i år. Men jag tyckte att det var några heat som var för ojämna, i alla fall i början av säsongen. Det var några som var för dåliga för att vara med. Men jag tror att det har gynnat många också. Och det var positivt att det blev racing.

Samtalet skiftar fokus. Eriksson, som i tidigare intervjuer har sagt att "den som inte är hungrig kan göra något annat" har stått bredvid under en säsong. Har han samma hunger nu som inför 2019?

– Jo, jag tror att man blir ännu mer sugen. När det drar igång… Det är ju förjävla roligt, alltså, skrattar han och fortsätter:

– Det här året har ju varit annorlunda rent allmänt men det är klart att man var lite... inte avundsjuk, men jag saknade det. Speciellt när de drog igång semifinalerna och det blev final. När det började gälla lite taggade gubbarna till. Då saknar man det.

Men avsaknaden av publiken och fansen har märkts, menar han:

– Det gör ju väldigt mycket när det inte är en själ på läktarna. Även om vi kanske inte har 10 000 personer på matcherna så gör det ju mycket när det inte är någon där. Jag pratade med någon som åker i högstaligan i Polen som sa att det var inte samma sak där innan det blev publik på matcherna. Det är bara så. Det är svårt att tagga till. Det är en helt annan inramning när det är publik på läktarna, säger han. Jag tror - det här kanske du har bättre koll på, men jag får känslan av att TV-tittandet gick ner också under det här.

Det tror jag inte, ett tag var ligan en av få sporter som livesändes. Möjligen kanske några som bara följer sitt lag och inte kollar på annat föll bort men överlag tror jag att det har varit bra exponering för ligan i år.

– Intressant.

I skrivande stund består Smederna 2021 av Gleb Chugunov, Pontus Aspgren, Aleksandr Loktaev, Joel Kling, Daniel Kaczmarek, Johannes Stark och Wille Bäckström. Det för oss till den avslutande frågan.

Hur ser du på laget såhär långt?

– Det kommer in ett par gubbar till. Det är en bra grund och det kommer att bli ännu bättre, skrattar han.

En hungrig Jerker Eriksson blickar mot 2021. Smederna kommer tillbaka. Och om historien har lärt oss något lär de jaga ett SM-guld igen.