• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

ESS: "Vi kommer inte att köra utan publik"

20 mars 2020 15:15
Intervju

I COVID-19's spår sker förändringar i världen. Så även i speedwayen. Under veckan har ESS börjat jobba för att i möjligaste mån ha olika scenarion klara för att kunna genomföra säsongen 2020 på ett så bra sätt som möjligt.


– Det är en bit kvar. För ESS del har vi tillsatt en projektgrupp. Vi har haft möten och avstämningar och jobbat hårt under veckan, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande och mediaansvarig i ESS.

– Vi måste hantera det här. Till att börja med kan jag säga att vi inte kommer att köra utan publik. Det är helt uteslutet. Då har vi ingen speedway sen. Det tror jag gäller de flesta idrotter. För speedwayklubbar likväl som hockey- och fotbollsklubbar är publiken den stora delen av intäkten. Klubbarna har inte den kassan för att genomföra matcher utan publik.

I andra ligor jobbar man efter olika planer för olika möjliga startdatum, hur går tankarna hos er?

– Vi har några olika utmaningar som skiljer sig från andra idrotter. Schemaläggningen är en del. Vi ”äger” inte våra förare så vi kan inte köra tre matcher på en vecka. Fotbollsallsvenskan, till exempel, kan köra flera matcher samma vecka för att komprimera schemat. Schemat är en utmaning. I det blir det också tillgången på förare. Vissa länder har vissa prio-dagar och vi kan välja att köra en onsdag, men vi vet att då har Danmark sin prio-dag och då kan förarna bli bötfällda av sin klubb om de inte kör i Danmark. Så det kan innebära att föraren uteblir från sin svenska match.

– Tillgången på förare är en möjlig - jag säger inte att det kommer att bli så - men det är en möjlig begränsning för oss. Sedan vet vi inte vad som händer med resepolicys i olika länder. Det här är ju också hypotetiskt men ta Storbritannien som exempel, med allt kring dom och EU. Säg att dom bestämmer att du får sitta i karantän i sju dagar om du varit utanför landet - jag säger inte att det kommer att bli så heller, men vi måste förbereda oss för alla alternativ. Då är ju inte deras förare sugna på att sticka till Sverige och köra en tisdag om de måste sitta i karantän efter det, säger Holmstrand och nämner ytterligare en faktor:

– Publikrestriktioner. Nu är det 500 personer, vad händer om en månad, två månader? Det vet vi inte. Vi måste ta med det i beaktande.

Förslag skickat till berörda parter

Holmstrand berättar att projektgruppen har jobbat effektivt och skickade under torsdagen ut ett färdigt förslag till förbundet och alla berörda klubbar, med en önskan om återkoppling senast på måndag.

Kan du redogöra något om det förslaget i dagsläget?

– Jag vill inte förekomma dialogen mellan klubbarna och förbundet. Men jag kan säga att vi arbetar efter ett huvudscenario schemamässigt. Där har vi flera varianter och det är en del i förslaget som har gått ut till klubbarna. Vi har dessutom tittat på tillfälliga regler för 2020 - vilket också blir en förbundsfråga, givetvis. Det handlar om att vi behöver kunna hantera de eventuella begränsningarna som Coronaläget innebär. Om det blir en begränsning på runt förare eller resor, till exempel - hur gör vi då?

Normalt sett är en trupp begränsad till åtta förare och varje lag har tre transferkort per säsong.

– Reglementet är väldigt hårt styrt. Men vad händer om fyra förare i ett lag inte kan komma till Sverige regelbundet? Vi har ett ansvar mot publik, sponsorer och media och alla intressenter i att genomföra en bra produkt.

Det kan alltså vara så att man får expandera trupperna i år, är det det du säger?

– Det kan vara en lösning. Eller att vi tittar på transfersystemen beroende på hur övriga ligor hanterar situationen.

Har ni någon dialog med de andra ligorna i dagsläget?

– Man stämmer av på förbundsnivå och det finns även personliga kontakter mellan ligorna. Men huvudspåret är att man försöker hålla sig till sina prio-dagar. I Sverige är det tisdagar, men vi kör även torsdagar och där har vi tagit ett medvetet beslut. Där har vi också haft en tät dialog med den engelska ligan som har en av sina prio-dagar då och vi har tillsammans gjort vad vi kan för att minimera kollisionerna. Sedan är de svenska klubbarna medvetna om att de någon gång kanske får avvara en förare. Men vi har andra fördelar av att köra torsdagar, inte minst med vårt tv-avtal. Så där har vi tagit en medveten risk, säger han och fortsätter:

– Men nu har England också flyttat fram sin säsong vilket gör att de vill packa in fler matcher på kortare tid. Det kan göra att de behöver köra fler torsdagar vilket får en kedjeeffekt i Sverige. Vi måste säkerställa att vi kan ställa en produkt på marknaden som funkar: Det måste vara sportsligt okej och ekonomiskt hållbart för klubbarna. Skulle det kräva speciella regler för 2020 så har vi listat ett antal sådana som vi vill att klubbarna och förbundet tittar på väldigt snabbt.

Det ska de titta på under helgen och återkomma senast måndag?

– Ja, vi vill ha en återkoppling senast på måndag. Sedan betyder det inte att vi tar ett beslut då men jag tror att för förtroendet från partners, sponsorer, klubbar och fans behöver vi ta snabba beslut. Men vi vet också att det kan komma andra direktiv från myndigheterna om en vecka, eller två veckor - det kan ju vara så att man ställer in publika event under en betydligt längre tid. Det kan vi inte spekulera i, utan vi ägnar oss åt att hitta en lösning för att ligan ska kunna genomföras på ett ekonomiskt och sportsligt försvarbart sätt och att vara så väl förberedda som möjligt för olika utvecklingar av situationen, säger Holmstrand.

– Vår uppmaning till klubbarna har varit att vi måste vara flexibla och snabba. Vi hoppas att kunna komma till ett beslut helst under nästa vecka. Men vi måste också ha en öppenhet för att klubbarna ska kunna ta dialogen internt. Vi vill att folk ska vara delaktiga. Hellre att vi tar ett brett grepp nu och slipper småjusteringar senare för att undvika oklarheter.