Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Det var väl pappa som fick tillbaka Lindbäck”

Featured Image

Masarnas 18-åring Philip Hellström Bängs siktar uppåt och framåt under 2021. Elitspeedway.com ringde upp för en pratstund om anpassningar, kontrollbehov, Antonio Lindbäck – och målen, så klart.

Svenska mästarna Masarna fick inte den säsongsstart man önskat när man föll hemma mot Smederna med 33-57. Men säsongen är lång och det är många varv kvar att köra. Eller som Pihlip Hällström Bängs säger mellan radioskuggorna när vi når honom någonstans på vägarna i vårt avlånga land:

– Det känns väl bra och inte bra. Första heatet var väl bra sedan blev det sämre och sämre. Det är bara första tävlingen så det är bara att komma igen.

Vintern har spenderats med träning. Hällström Bängs har, i vanlig ordning, varit en frekvent gymbesökare. Han har kört sin konditionstärning och han har – börjat spela padel.

Det känns som om alla spelar det nu för tiden…

Han skrattar.

– Ja, det är svinkul!

Han försvinner lite. Radioskugga längs landsvägen. Efter tisdagens match i Avesta är han på väg mot Danmark för ligamatch. Sedan går resan vidare till polska Gdansk där Par-EM (U19) väntar på lördag. Säsongen må vara ung men schemat är späckat.

Hur gör du för att koppla bort speedwayen mellan alla tävlingar?

Han verkar inte ens ha reflekterat över det själv, men efter någon sekunds betänketid kommer svaret:

– Jag vet inte själv. Jag kommer dit och sen åker jag. Det är inget speciellt. Jag ligger och lyssnar lite på musik för att bryta av, det är väl det, hehe.

Hur spenderar du de timmar det blir på vägarna?

– Ja, jag har ju fått körkort nu så jag kör lite nu. Det är kul. Vi kör, snackar skit och lyssnar på musik. Då kopplar jag ner och återhämtar mig, säger han. ”Vi” är i sammanhanget han själv, hans pappa Thomas och teamets mekaniker.

Säsongen

I ett samtal med Masarnas lagledare Andreas Sundin förra hösten beskrev denne Hällström Bängs såhär: ”Det är en kille som inte lämnar något åt slumpen. Varje tillfälle han får åker han ner och testar saker. Han har en pappa som stöttar honom till 110 procent och han har gjort det väldigt väldigt bra. Det är en talang som Masarna kommer att ha nytta av under lång tid framöver.”

Stämmer de orden, har du ett kontrollbehov?

– Det är väl… Han tystnar för att snart fortsätta:

– Hehe, jag vet inte själv. Det är bara så jag är. Jag vill ha koll på allting. Man lämnar inget åt slumpen. Vi gör allting tillsammans. Men när jag väl kör tänker jag inte så mycket. Då kopplar jag bort allt annat.

Han är inte gammal, nyligen 18 år fyllda. Speedwaykarriären har bokstavligen talat bara börjat I år är det Masarna, Region Varde i Danmark, Gniezno i Polen och Griparna i Allsvenskan som gäller. Lägg därtill internationella tävlingar. På lördag ska han köra U19-EM i Gdansk (par).

Vad har du för mål med säsongen?

– Målet den här säsongen är att få till starterna. I ligan vill man väl vara ordinarie. Det är väl det. Internationellt gäller det att ta tillvara på chanserna att köra.

Är det frustrerande att komma till nya ovaler som du kanske inte kan utan och innan? Alexander Woentin sa för några veckor sedan att det är en enorm skillnad på banorna i Sverige och Polen, till exempel.

– Det är sånt man får ta. Ska man bli bättre får man köra överallt. Det blir helt annat än i Sverige. Det är nya banor och man får lära in sig och ta det. Varje bana blir helt nytt. Det är som att köra en helt ny bil. Du vet inte hur den funkar exakt första gången. Du måste köra några gånger för att lära dig hur den är. I Sverige kan jag alla banorna, säger han och fortsätter:

– Man vill ju alltid köra bra och det kan bli lite “Ah, men vad f-n” när man är på en ny bana. Det kan det. Men ja, det är svårt att förklara. Det är bara att tugga i sig. Är banan tuff så får man väl vara tuffare, då. Är banorna lite tuffa och hoppar så kanske man fegar till lite i en sväng men det är det man inte får göra.

Den som följt Hellstörm Bängs ett tag vet att hans relation till Antonio Lindbäck är god. Väldigt god. Och när jag nämner Lindbäck i samtalets slut är det som att Hellström Bängs skiner upp än mer.

– Det var väl jag och min far som har löst det där med sponsorer åt honom. Så det var väl pappa som drog igång det. Pappa snackade med sponsorer om de vill hjälpa till att få tillbaka Lindbäck och betala cyklar åt honom. Han blev väl intresserad och vill köra speedway. Men det är ju kostsamt. Han är en bra förare och vi har försökt hjälpa honom med grejer

Hellström Bängs siktar uppåt. Schemat är späckat men efter en utsvävning runt norra Europa under veckoslutet är det tillbaka till Sverige. Dackarna väntar på bortaplan på tisdag.

Dela nyheten: