Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

ESS investerar i unik ungdomssatsning

Featured Image

Svensk speedway har under flera år haft en utmaning med minskat antal förare och svårigheter att behålla och utveckla våra ungdomar. Ett försöka att råda bot på det testades under 2023 då det kördes ett pilotprojekt under namnet ”Svemo Track Racing Days”. Det innefattade arrangerade träningseftermiddagar och helger runt om i landet i regi av Linus Sundström som nyligen avslutade sin aktiva karriär. Projektet var väldigt uppskattat hos både förare och föräldrar och kommer till 2024 att lägga i nästa växel när förbund, klubbar och enskilda aktörer förenas i en unik satsning på svenska ungdomar genom SWEDISH SPEEDWAY ACADEMY, SSA.

SWEDISH SPEEDWAY ACADEMY, SSA, är en satsning för att stötta och vägleda unga svenska speedwayteam. Ambitionen med akademin är att förse förare och mekaniker med kunskap och information för att kunna ta nästa steg i deras karriärer. Detta genom att ta hjälp av före detta aktiva förare och ta in föreläsare inom olika områden, bland annat mentalträning, kost & fysik, mediaträning och tillvägagångssätt för att knyta till sig samarbetspartners.

Unga förare behöver både träna och tävla och därför kommer SSA genomföras på helger som innefattar 250cc träning lördag förmiddag, 500cc lördag eftermiddag för att sedan avsluta med en föreläsning på lördag kväll. På söndagen kommer det att bli individuella tävlingar i både 250cc och 500cc klassen. Totalt fem deltävlingar där vi i slutet av säsongen kommer att kora en segrare. Efter sista deltävlingen så kommer det att finnas ett prisbord där samtliga deltagare kommer att få välja pris. Utöver de kombinerade tränings- och tävlingshelgerna kommer det också erbjudas ytterligare träningstillfällen på vardagkvällar.

Denna satsning är ett tätt samarbetsprojekt mellan SVEMO, ESS och Linus Sundström. Linus ansvarade för årets verksamhet och kommer fortsatt vara huvudansvarig för genomförandet. Svemo delfinansierade projektet även under 2023 och fortsätter investera på samma sätt även 2024. För att kunna utöka verksamheten går nu elitklubbarnas samarbetsorganisation ESS in som finansiärer i projektet och det har även sökts stöd från internationella förbundet FIM.
Från förbundets sida är Mikael Karlsson, sportansvarig Svemo Track Racing, mycket nöjd över satsningen:

– ”Jag är mycket glad som representant från Svemo Track Racings sida att Linus vill driva detta projekt med stöttning från oss och ESS. Detta projekt är väldigt viktigt för svensk speedways framtid och Linus leder det på ett mycket professionellt sätt. Jag är också glad och tacksam över att han lyckats involvera före detta förare i projektet”, kommenterar Karlsson projektet.

Linus Sundströms egna erfarenheter från sin aktiva karriär är grunden i upplägget men intresset för att hjälpa till är stort. Före detta förare som Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Peter ”PK” Karlsson, Simon Gustafsson, Pontus Aspgren och Ricky Kling kommer att engagera sig under året. Mikael Blixt kommer hålla föredrag utifrån sin långa erfarenhet som tillverkare av förgasare och speedwaykommentatorn Stefan Klemetz om mediarelationer. Även föreläsare inom kost, träning och sponsorförsäljning kommer knytas till projektet.

Linus Sundström – Projektansvarig Swedish Speedway Academy kommenterar den utökade omfattningen av verksamheten:

– Jag är otroligt glad och nöjd över det vi lyckades åstadkomma under 2023 och med den feedback och glädjen jag fick uppleva under året så var valet inte svårt att fortsätta. Nu ligger fullt fokus på 2024 och jag är riktigt taggad på vad som komma skall. Svemo och ESS är två väldigt viktiga och tunga ankare i denna satsning och tillsammans med övriga personer/företag som tackat JA till att involvera sig i projektet så kommer vi att få skåda något vi tidigare inte sett i speedway Sverige, säger Linus Sundström.

Tävlingshelger kommer genomföras i Gislaved, Västervik, Kumla, Eskilstuna, Norrköping och träningseftermiddagar kommer genomföras i Mariestad, Avesta, Hallstavik, Målilla, Motala
För att utveckla konceptet ytterligare kommer SSA även under 2024 kunna erbjuda ungdomar som kör 85cc/190cc att vara med under helgerna i Gislaved & Kumla. Ambitionen är att på sikt fånga upp knattarna för att kunna stötta teamen tidigt i deras karriärer.

Mikael Holmstrand, ordförande för elitklubbarnas organisation ESS är förhoppningsfull och nöjd över att ha fått klubbarna till en samlad aktivitet:

– Från ESS sida är återväxt och breddning av vår sport en av de viktigaste frågorna. Efter att under flera år ha stöttat Örnarna och Solkatterna så att de har kunnat komma tillbaka till Allsvenskan är vi nu väldigt glada för att kunna investera i denna unika satsning. Genom SSA och Linus engagemang kan vi nu gemensamt ta ansvar för att utveckla våra ungdomar både på och utanför banan. Samtliga ESS-klubbar kommer ställa upp med träningstillfällen på sina banor och tillsammans med vårt ekonomiska stöd ser vi detta som en både omfattande och långsiktig investering i framtiden, säger Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta:
Linus Sundström, projektledare SSA, 0761-05 77 33
Mikael Karlsson, Sportansvarig Svemo Track Racing, 0705-38 30 15
Mikael Holmstrand, Ordförande ESS, 0706-92 51 30

Dela nyheten: