Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Henriksson: ”Det är bara ut och köra”

Featured Image

Vår artikelserie om unga förare i ligan går vidare. Den här gången har vi pratat med Lejonens Casper Henriksson, som har speedway i blodet.

Både farfar Terje och pappa Anders körde speedway när det begav sig. Men Casper Henriksson skulle välja sporten var inte självklart. Han fastnade själv för det som sexåring – tror han:

– Det var inte alls givet att det skulle bli speedway. Nu spelar jag hockey och innan körde jag cross också, det började jag med före speedway. Jag kommer inte ihåg riktigt men jag tror att jag började när jag var sex år. Då körde jag 50 cc. Jag var på en match med Lejonen. Där hade de uppvisning med 50-kubikare. Vi hade en sån hemma och då ville jag också köra, förklarar han när elitspeedway.com ringer upp.

Att speedwayen ligger i släkten är ingen nackdel för 15-åringen, han blir 16 i april, som berättar att han får mycket tips av både far och farfar. Lite extra tips kommer från lagkamraten David Ruud, som han har en speciell relation till. Ruud är nämligen barndomsvän med Casper Henrikssons mamma.

– Vi har en väldigt stark relation. Han har hängt med mig i hela min speedwaykarriär, förklarar Henriksson.

Vad skulle du säga är dina styrkor som förare?

– Mina styrkor är starterna. Pappa och David har hjälpt mig mycket med starterna; Hur man ska sitta, och hur man ska göra efter man har släppt, svarar han.

15-åringen berättar vant om sitt körande och jag undrar om han sysslar med några andra sporter. Hockey, blir svaret. Något som även Noel Wahlqvist sysslar med. Wahlqvist berättade att han ser hockeyn som en bra träning inför speedwaysäsongen och Henriksson håller med:

– Det är samma här. Hockey är en sport där man är inne en minut och gör allt och sedan vila. Det påminner om speedwayen, där vi också använder bålen, ryggen och vår kondition mest.

Vad gör du om du inte lirar hockey för att hålla igång?

– Då blir det gymmet.

Den nya vågen av förare

Efter sommaren börjar Casper Henriksson gymnasiet. Han ska läsa ekonomi, och livspusslet har fått grönt ljus av skolans rektor.

– De vet att jag kör speedway och det är okej. Jag får jobba hemma, förklarar han.

I år ska Henrikssson representera Gislaved/Hagfors i division 1, Team Småland i allsvenskan – och Lejonen i BAUHAUS-ligan. Som 15-åring har han helt klart framtiden för sig och klubben tror på sin guldklimp:

– De har sagt åt mig att ta det lugnt och att jag ska försöka komma in i det. Men de vill ju att jag ska försöka plocka poäng. Nästa säsong har vi sagt att jag ska plocka poäng, förklarar han.

Känner du någon press?

– I år känner jag ingen press men kanske till nästa år, säger han.

Han är inte ensam om att vara ung förare i ligan och förare som Noel Wahlqvist i Västervik och Philip Hellström Bängs (Masarna) är andra namn som vi kan komma att se mer av i år. Motståndare i ovalen, men bekantskaper samtidigt för Henriksson:

– Vi har rätt bra kontakt. Vi har kört speedway sedan vi var små så vi har känt varandra ett tag, förklarar han.

Är det svårt att lägga kompisbanden åt sidan när man står vid starten?

– Nej, då är vi mot varandra, säger han professionellt.

Har det någon gång hänt att ni råkat i luven på varandra efter ett heat?

– Nej, inte direkt. Det skulle jag inte säga. Jag har nog sagt till efter vissa situationer, det har jag. Det håller nog ett tag men sedan får man revansch och går vidare, skrockar han.

Mekande och YouTube

Vintern glider så sakteliga över till vår och förberedelserna intensifieras. Henriksson spenderar mycket tid i verkstaden där han bygger ihop sina cyklar. Eller:

–Jag gör lite själv men det är mest pappa, förklarar han. Jag vill lära mig för någon gång kommer jag att vara själv. Jag kanske kommer till en tävling utan pappa och då är det bra att veta hur man gör.

Hur mycket kollar du på andra förare för att lära dig?

– Jag kollar mycket på YouTube. Jag kikar på gamla polska matcher och sådär.

Vad har du för mål med speedwayen?

– Det största man vill är ju att vara med i VM och GP. Men nu vill jag köra så många A-lagstävlingar som möjilgt.

Vårt samtal har nästan nått vägs ände. Men jag har en sista fråga:

Vad är det bästa med speedway?

– Känslan att bara släppa allt annat. Det är bara ut och köra och få farten, blir svaret.

Snart släpper han och de andra förarna allt annat. Repet flyger upp och starten för säsongen 2020 går. Med Casper Henriksson i BAUHAUS-ligan.

Dela nyheten: