Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Lyckad inledning på i BAUHAUS-ligan – men orosmoln finns

Featured Image

Dryga två omgångar in i 2021 års BAUHAUS-liga ringde vi upp ESS ordförande Mikael Holmstrand för en avstämning. Här kan du läsa hans tankar om tempen i ligan, de unga förarna, utvecklingen inom biljettförsäljning och vilka anpassningar som måste göras. Och lite till.

Dagarna före midsommar är hektiska tider, så även för ESS ordförande Mikael Holmstrand som varvar sitt civila jobb med att ha fågelperspektiv över BAUHAUS-ligan. Elitspeedway.com når honom på telefon under en lunch på språng runtom Linköping med midsommarbestyr på agendan och vi kastar oss rakt in i diskussionen med den raka frågan:

Om jag säger att ligan känns jämnare i år än förra året – håller du med?

– Ja, det kan jag hålla med om. Det har väl dels att göra med att vi har studsat tillbaka – inte ett helt steg men ett halvt steg från förra året där det blev en ganska hastig ombyggnad av lagen och då det var en stor osäkerhet kring ekonomin, vilka förare som var tillgängliga och vilka förare som kunde tänka sig att sänka sina ersättningar. Vissa fick banta matchbudgeten med 50 procent förra året. Det är klart att det påverkar kvaliteten lite grann på de tajtaste heaten men samtidigt gav det oss en möjlighet att slussa in många svenskar som har fortsatt köra i år.

Han säger att alla kubbar har studsat tillbaka gällande kostnader, men inte till de höga nivåerna som var åren före pandemin; 2018 och 2019.

– Men det är klart att vi har adderat lite kapacitet till ligan och då blir det lite mer rafflande i slutet när det blir head to head mellan de fyra bästa i femtonde, som det var igår.

{!B}

Ja, tisdagen bjöd på fyra välkörda matcher där två av fajterna avgjordes till hemmalagens fördel i det sista heatet. Med 500 personer på plats börjar vi se en tillbakagång till det som en gång var – eller möjligen steg åt det som i folkmun kallas ”det nya normala” efter pandemin. Och det höga intresset kring speedwayen och ligan från 2020 kvarstår, menar Holmstrand, som dock ser ett litet orosmoln:

– Det är fortfarande lite frågetecken kring publikens tankegångar kring det här. Det har varit förvånansvärt svårt att sälja biljetter på sina ställen. Det har sålt slut men det har inte varit så att det har rasslat iväg de första dagarna. Det är de sista timmarna och det är ändå på minussidan, får jag säga.

Han utvecklar sin förklaring:

– Vi har en ålderstigen publik men jag tycker att klubbarna har mött upp med både en kontantfri och kontaktfri biljettförsäljning genom digitala kanaler. Och så mycket till åren är inte publiken men däremot är den oerhört traditionell. Jag har hört människor säga: “Om jag inte får stå på min vanliga plats kommer jag inte” Man förstår inte att det är pandemin och att man måste sitta ner på anvisad plats. Och det ska betalas med kontanter i kassa 2 tio minuter innan matchstart för “det har jag alltid gjort”. Men det är faktiskt ett hot mot speedwayen på riktigt. Vår publik måste konvertera in sig i det led där konserter, resor och andra idrotter för länge sedan har landat. Tyvärr måste man nog faktiskt bara gilla läget och lära sig ett annat mönster kring köpet av sina biljetter.

Vi har tidigare pratat om att såväl klubbar som förare har blivit bättre på att nå ut till folk via sociala medier. Men just den här generationsklyftan där sociala medier blir en tydlig brytpunkt är ett problem. Vad kan man göra mer för att brygga den?

– Jag tror fortfarande att den lokala tidningen är ett bra medel för många av de äldre målgrupperna. Inte alla klubbar, men de allra flesta, är bra på sociala medier. Det är en del som har lite kvar att göra och vi ser att våra hemsidor läses mer av de äldre medan sociala medier läses mer av de yngre. Men har du inte ordning på något av det tappar du snart de kanalerna också. Sen tror jag att många klubbar har varit rädda för att annonsera. Dels drar man på sig en kostnad och dels är svårkontrollerat: Du lägger en peng på annonsering men du har en begränsad matchintäkt. Om du säljer 500 biljetter för 200 kronor styck har du 100 000 kronor. Ska du då lägga 15 000 på annonser för att få in dessa 100 000?

”Det är under all kritik”

Folks försiktighet i och med pandemin märks också på annat sätt:

– Många klubbar har ändå en kärna av supportrar som kommer i ur och skur. Men den kärnan har nog varit lite försiktigare än vad många klubbar hade trott. Vi hoppas att det lättar nu i och med de, förhoppningsvis, större publikmöjligheterna från och med 1 juli.

{!A}

Den 1 juli kan evenemangen inom idrott och kultur se en höjning av publiken till 3000 personer men dryga veckan, åtta dagar, innan det datumet är fortfarande många saker oklara. Bland annat vet man inte hur reglerna för restauranger kommer att se ut. Ska de få ta in fler och i så fall hur många? Holmstrand är kritisk:

– Jag pratade så sent som igår (tisdag) med tillståndsinnehavare och länsstyrelser. De vet fortfarande inte. Det är tråkigt. Det går till och med matcher i ligan den 1 juli och klubbarna vet inte förutsättningarna. Det är under all kritik att från myndighetssidan inte ge arrangörer – i både idrott och kultur – de förutsättningarna. Hur ska jag kunna schemalägga min personal om jag inte vet om vi kan ta in 200 eller 300 gäster på min restaurang ikväll? Det är sorgligt att se. Det hade varit enkelt att ha 14 dagars varsel på det, och det hade i sin tur kunnat minska stödbehovet på den här typen av verksamhet.

Vi vänder till det positiva. Det är folk på ovalerna, och med den lojala publiken har viss stämning återvänt.

– Det är människor som går dit som kan ta med sig erfarenheter och upplevelser. De som gick hem från matcherna i Gislaved och Hallstavik igår, där hemmalaget avgör i sista heatet… det är klart att de tycker att det var fantastiskt kul att de gick dit och de berättar förhoppningsvis för någon annan som de tar med sig nästa gång. Det är jätteviktigt. Vi är måna om vår TV-publik och att det ska bli en bra produktion med C More. Men klubbarna lever inte av det. De lever av publikintäkterna.

Problemet med de 500 är att varje plats räknas. Tidigare har klubbarna kunnat vara generösa med att släppa in ungdomar men den möjligheten finns inte nu med de restriktioner som ligger.

– Det är ju en familjesport och man vill kunna ta emot en familj utan att det kostar skjortan. Det är jätteviktigt att vi har fått börja och att folk får smak på det igen. För speedway är något man ska uppleva live.

Har ni kunnat märka några skillnader i tittarsiffror på de olika plattformarna?

– Det är för tidigt att säga. Vi har inte tillgång till all data där heller. Men jag skulle säga att det mediala intresset förra året var jättestort och det har fortsatt, inte minst i de digitala kanalerna; Från Facebook-sidor, bloggar, nyhetssidor om speedway och lokaltidningar till rikstäckande media. Nyhetsbevakningen är god. Där har sporten skött sig väldigt bra och det aktiva arbete vi gjorde förra året där vi tog en tydlig position för att genomföra liveidrott till varje pris har fått rättmätig uppskattning.

Sporten briljerar – ungdomarna får växa

På ovalerna har det varit actionpackat från första början och många av de unga svenska förarna som kom in i ligan förra året är kvar. Holmstrand menar att den erfarenhet ungtupparna samlade på sig förra säsongen var viktig.

– Den naturliga hemvisten är för många rent kvalifikationsmässigt i Allsvenskan. Där ska de förädla sin kunskap och sedan är det att vara med och se och lära i ligan. Det är som den extra forwarden i hockey som gör ett par byten per period eller en fotbollsspelare som kommer in i 85:e minuten. Det är den rollen många av de måste förstå att de har nu, säger Holmstrand och betonar med eftertryck att tålamod är viktigt:

– Förarna ska inte stressa, deras föräldrar ska inte stressa, lagledarna ska inte stressa. De måste få växa till sig. För det är, som vi inledde vårt samtal med, lite bättre i år. Det är lite tajtare, lite hårdare. Då måste man ge de unga chansen att komma in utan att lägga ett orimligt tryck på dem.

Givet din roll, hinner du se andra matcher än Lejonens matcher?

– Ja, jag har inte sett precis alla. Men eftersändningen är tacksam där. Fördelen med speedway när du kan scrolla dig igenom det är det bara 16 minuter det handlar om, skrattar han:

Mikael Holmstrand berättar att känslan är att ligan börjar komma upp i fart igen efter allt som 2020 drog med sig. Samarbetet mellan klubbar är gott:

– Nu i början har vi haft veckovis avstämningar inom ESS för att se vad vi kan göra för att förbättra, om vi kan hjälpa varandra med alltifrån partners och biljetthantering till praktiska göromål. Vi försöker hjälpas åt mycket. Det känns som att det börjar rulla på ordentligt.

Under tisdagen fick flera generationers speedwayfans se ett välbekant ansikte göra bejublad comeback i ligan när 47-årige Rune Holta körde in 16 poäng för sitt Vetlanda.

– Det är först och främst en fantastisk prestation av Rune som gör det på den banan han kanske trivs bäst på i Sverige. En fluga gör fövrisso ingen sommar, skrattar Holmstrand och fortsätter: Men han är farlig och blir nyttig för Vetlanda.

Holmstrand, som säger att han noterat att Holtas återkomst varit ”otroligt uppskattad” i nyhetsflödet kring Vetlanda, styr själv in dialogen på en avstickare kring nivån på förare med norrmannens prestation i ryggen:

– Tidigare kanske en sådan kille hade haft en mellanroll i ett lag när vi körde med många GP-förare. Han har ju varit en stjärna tidigare också så klart, men nu kan ju den tidigare mellannivån få en mer framskjuten roll. Oavsett ålder växer du med det uppdraget, tror jag. Du blir en fadersfigur, en ledargestalt i gänget. Att komma in och få bära ett lag. Det tror jag triggar många idrottsmän och kvinnor. Han har haft en fin säsong i Polen också och det är väl inte många idrotter där du har en spridning på 30 år i laguppställningen. Det är charmigt, skrockar han.

Samtalet lider mot sitt slut och blott den sista frågan återstår:

Baserat på det du säger känns det som att ligan mår ganska bra nu, eller?

– Det tycker jag. Det är fantastiskt att vara igång igen. Det är kul med publik och nu ser vi fram emot ännu större publikskaror och att publiken är trygg med att gå på event. Det är enorma avstånd redan idag och vi kan utan problem ta in flera tusen med stora avstånd. Med digitaliseringen av försäljning av biljetter och i alternativa betalningsmedel i kiosker osv kan folk känna sig trygga på arenorna. Vi ser fram emot att ta emot fler och att fortsätta bjuda på stor underhållning, avslutar Holmstrand.

Dela nyheten: