• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Hoppet väcks i publikfrågan

9 mars 2021 20:12
INFÖR SÄSONGEN

Under tisdagen kom för första gången på länge en positiv nyhet för elitidrotten då en öppning för att kunna börja ta emot publik igen kom från myndigheterna.


De senaste veckorna har diskussionerna kring möjligheterna att ta emot publik igen på idrottsarenor tagit ny fart, främst genom att fotbollen agerat kraftfullt inför starten av Allsvenskan. Samtidigt har möjligheter att differentiera publikrestriktionerna utretts av myndigheterna och idag kom beskedet från Folkhälsomyndigheten att man ger grönt ljus till att ta emot publik lagom till den allsvenska starten den 10:e april. Idrottsminister Amanda Lind bekräftade senare samma sak och såg framför sig att det är publik på plats när fotbollen startar om en månad, förutsatt att smittläget inte förvärras.

"För speedwayen är detta ett mycket efterlängtat besked och något vi väntat länge på. Även om det är lång väg kvar och mycket kan hända så är det glädjande att regeringen ser att idrottsrörelsen är väl förberedd för att börja ta emot publik på ett ansvarsfullt sätt", säger Mikael Holmstrand, vice ordförande och medieansvarig för Elitspeedway Sverige, ESS.

"Redan förra sommaren arbetade ESS ledning fram ett detaljerat protokoll för hur speedwayen skulle kunna ta emot publik på ett ansvarsfullt sätt. Då fanns det en diskussion om att myndigheterna ville prova att släppa på publik i någon idrott för att se hur det hanterades. Vi var snabbt där och räckte upp handen och sa att vi var redo. Sedan började andra vågen röra på sig och det blev aldrig av. Men arbetet är gjort och klubbarna är väl förberedda på att hantera alltifrån parkering, insläpp, restauranger och läktare. Speedwayen bedrivs på väldigt stora ytor och att avgränsa och sektionera in läktare är enkelt att genomföra. Det är inte heller en sport som du tar dig till med kollektivtrafik utan du kommer oftast från orten eller närområdet vanligtvis med egen bil själv eller i sällskap med dina närmaste som du ändå redan umgås med. Därmed bidrar inte resandet eller vistelsen på en stor utomhusarena till smittspridning", fortsätter Holmstrand.

BAUHAUS-ligan startar 4:e maj, en månad efter allsvenskan i fotboll, vilket innebär att Sverige hunnit ytterligare en månad längre i vaccinationsprogrammet och erfarenheter från fotbollens första tid kan dras.

"Nu håller vi tummarna för att smittspridningen dämpas snabbt och att FHM:s och regeringens positiva besked kan verkställas så att vi kan starta BAUHAUS-ligan framför publik. Vi är övertygade om att det kan ske på ett tryggt sätt och vi är redo att ta ansvar" avslutar Holmstrand.