• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Lindbäck: "Måste köra många tävlingar"

29 april 2019 14:00
Intervju

I en öppen intervju möter vi idag Masarnas Antonio Lindbäck. Läs om hur allt började, hans syn på svensk speedway - och när han flög en drönare vid en polsk flygplats.


Masarnas Antonio Lindbäck har under många år varit en av de största stjärnorna i svensk speedway. Med många strängar på sin lyra som ung var det motorcyklar, en oval bana och fyra varv som blev Lindbäcks kall i livet.

– Jag har hållit på med väldigt mycket. Mest var det alpint men jag sysslade med en hel del. Golf, fotboll, skidor, freestyle, tennis... Spelade jag tennis? Ja, det gjorde jag. Sen var det speedwayen. Lite hockey. Jag har hållit på med hur mycket som helst, skrattar han i sorlet från lekande barn i bakgrunden.

Som så mycket annat i livet var det kanske ändå en slump som gjorde att Lindbäck började med speedwayen, och det var kärlek vid första ögonkastet.

– Min mor var idrottslärare. Hon hade friluftsdag där man kunde testa på. Där började jag testa första gången. Det var något nytt. Det var något annat än att åka skidor, om man säger så. På sommaren hade jag inte så mycket. Jag hade bara golf, fotboll. Ja, lite olika saker, säger Lindbäck och skrattar igen. Speedwayen var något nytt. Det var något annorlunda. Jag tycker om fart och att det händer saker och ting.

Det är mycket fart, som du säger, och mycket adrenalin. Behöver man vara en som jagar adrenalinkickar för att köra speedway?

– Nja. Speedway är ju en extremsport. Men att söka adrenalin kan ju vara att hoppa utför ett stup och väckla ut fallskärmen i sista sekund. Att söka adrenalin kan bli dumdristigt till slut. Speedway är fortfarande en sport. Det är samma sak med till exempel freestyle. Du kan komma upp och göra en trippel bakåtvolt. Du måste ha full koll på vad du gör. Men när du tar för stora risker - det är då du kraschar. Visst. Du bör nog tycka om adrenalin men du behöver behålla kontrollen hela tiden.

Sett utvecklingen på nära håll

Den snart 34-årige Lindbäck (han fyller den 5 maj) har varit med om mycket och under sin karriär har han på nära håll sett utvecklingen av svensk speedway, och det är inte bara positivt:

– Den har inte utvecklats så bra som den kunde eller skulle ha gjort. Utvecklingen har stannat upp lite. Svensk speedway har för få platser till svenska förare. Ta polska ligan till exempel. Där har du reservplatserna till polska förare. I Sverige är det svårt att komma in i ligan. Den är för tuff. Ligan är för öppen och svenska juniorer får slåss med toppförare för att ta en plats, säger han och fortsätter med att prata om den andra sidan av myntet:

– Man kan ju vända på det. Elitserien är den starkaste ligan, då ska man ha de starkaste lagen. Men någonstans måste man ju se till sina egna produkter. När jag kom upp och började köra 500 hade jag chansen. Jag fick plats där. Nu är det så att en GP-förare kan få köra på reservplats. Hur ska en svensk junior kunna utmana mig på en reservplats? Det blir svårt, även om han kan köra bättre än mig vid vissa tillfällen. Men jag har ju mer rutin och kunskap. Men det är inte jag som ska bestämma hur allt ska göras eller så. Men du ställde ju frågan...

Samtalet glider över på hans arbetsbörda. Under 2016 hade han 75-80 tävlingar inplanerade inför säsongen.

Du har ju barn, och en ganska stor familj. Vill man inte bara vara hemma och ta det lugnt ibland? Hur orkar du?

– Det blir några tävlingar, det blir det. Problemet för mig är att jag alltid har svårt i början av säsongen, så jag måste köra många för att komma igång. När säsongen är igång med mycket tävlingar är det enklare för mig att hålla formen. Nackdelen är ju att man är borta från familjen mycket. Men jag har valt det här. Å andra sidan är jag ju hemma väldigt mycket resten av året istället. Men kör man bra kommer det in pengar och då kan man ju ta med familjen.

Med två, av fyra, barn i skolåldern är det inte bara att ta med familjen när man vill till olika tävlingar, men:
– De är med till och från. Vi pusslar och ska försöka göra det mer och mer. Helst skulle jag vilja ha med alla hela tiden, men vi försöker så gott det går, säger han allvarligt samtidigt som ett barn ropar i bakgrunden, nästan som för att understryka att Lindbäck är familjefar före något annat nu. Han svarar sitt barn och vårt samtal fortsätter sedan.

Flyger drönare

Han återkommer ofta till familjen och barnen. Men vad gör Antonio Lindbäck när han har en stund över själv? Han går ut i skogen - och flyger.
– Jag älskar att flyga race-drönare. På med goggles och sen gå ut och bara flyga. Om man snackar adrenalin så är det perfekt. Där får man upp adrenalin. Det går fort, det känns som att man sitter på den quaden man kör. För mig är det perfekt att slappna av men också hålla igång huvudet, säger han entusiastiskt.

När man ser dig inför eller efter en tävling har du ofta lurar på eller i öronen. Vad lyssnar du på?

– Musik! blir svaret utan minsta tvekan.
– Det är väldigt viktigt för mig. Jag lyssnar på allt från reggae till house och hiphop. Allt möjligt. Det beror helt på vilken stämning jag är i. Om jag är stressad eller inte. Om jag är loj eller inte. Musik måste jag ha, säger han.

Har du alltid samma spellista inför en tävling?

– Nej, absolut inte. Jag blandar. Det spelar ingen roll egentligen. Bara jag har musik med mig. Det var en tävling där jag hade glömt lurarna och det blev helt fel.

Grubblar mycket

När familjen inte är med på de många resorna under en säsong måste Lindbäck hitta andra saker att hålla sig sysselsatt med.

– Jag kollar mycket på film och serier. Jag spelar spel eller lyssnar på musik. Jag har väldigt lätt för att bli uttråkad så jag försöker hitta på saker som gör att tiden går fortare. Där är resorna till min nackdel. Om det har gått dåligt för mig blir det ofta att jag går och tänker på det negativa när jag reser. Det är lite farligt för mig. Går det bra så flyter det bara på. Går det dåligt vill jag alltid hitta lösningarna och då kan jag grubbla. Om jag då har en resdag på åtta timmar så kan det gå runt mycket i huvudet, som du kanske förstår. Det gäller att försöka få resorna att gå så smidigt som möjligt.

Du får ta med drönaren...

Ett nytt skratt mullrar fram:
– Haha! Den är med, svarar han och fortsätter med en berättelse av det lite mer otippade slaget:
– Jag var i Polen och hade hittat ett område som jag tyckte var tillräckligt långt ifrån den flygplats jag skulle vara på. Men det var inte tillräckligt - och det var inte bra, kan jag säga dig. Jag hade gjort en schysst bana, kanske 40 meter lång, och flög inte mer än tio meter från mig själv precis över marken men...ja, polisen kom. Jag hade bara tur. Den polis som kom fram var en av Polens bästa drönarförare själv.

Han skrattar högt igen innan han fortsätter:
– Men ja, drönaren har jag alltid med mig. Sen är det musiken och datorn.

Positivt med ADHD

Lindbäck pratar med energi och stor inlevelse. Han berättar med glädje om sin drönare, familjen och har nära till skratt. För några år sedan fick han svart på vitt varför han har haft lite svårt att sitta still och alltid velat ha saker att göra. Han har ADHD, något som är till hans fördel menar han:

– ADHD är det bästa man kan ha! Många av de största idrottsmännen har ADHD. På sätt och vis var det skönt för mig att få det bekräftat. Jag fick reda på varför jag var upp och ner. Det drygaste var när det kom fram och alla kom fram och typ tröstade mig "Gud, hur är det med dig?" och sådär, säger han med en suck och fortsätter sedan snabbt:
– Äh, jag är likadan nu som innan. Bara det att nu vet jag vad det är. Jag är samma person. Men nu vet folk att när jag har mina dippar så vet de vad det beror på. Det är jag. Jag har haft det hela mitt liv, så är det. Förr i tiden hette det att man var "bråkig och stökig". Det är bättre att ha ett namn på det, säger han och skrattar igen.

Vårt samtal är över och Lindbäck och frun Ida ska åka och hämta deras dotter. De ska ut i skogen - för en liten picknick. Drönaren får stanna hemma den här gången. En ledig dag med familjen hägrar för Antonio Lindbäck.

Speedwayförare. Drönarflygare.

Pappa.