• Huvudpartners

Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug
Tisdag Tis 5 September Sep
Tisdag Tis 12 September Sep
Tisdag Tis 19 September Sep
Tisdag Tis 26 September Sep
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun

Piraterna siktar uppåt: "Ingen har något säkert"

2 april 2021 15:00
Inför säsongen

Efter några struliga år har Piraterna landat igen. Det ger framtidstro. Och i år siktar östgötarna uppåt i tabellen. Efter att ha fokuserat på klubben under 2020 ligger mer fokus på det faktiska laget, enligt lagledare Daniel Davidsson.


Ny säsong innebär nya möjligheter. Och möjligheterna har varit fler än problemen under den senaste tiden i Motalalaget Piraterna där lagledaren Daniel Davidsson kliver in i sin andra säsong i rollen. "Man kan bara ha kontroll på det man kontrollera. Resten är inget att bry sig om" som han själv säger.

Efter ett problematiskt 2019 körde Piraterna säsongen 2020 och sett till förutsättningarna blev det ett bra år för laget, som slutade på åttondeplats i tabellen och sedermera fick respass direkt i slutspelet mot Lejonen. Det största fokuset för klubbledningen var förra året att få klubben på fötter. I år har man därför kunnat fokusera mer på själva truppen och laget:

– Ja, det är nog rätt, skulle jag säga, säger Davidsson när Elitspeedway.com ringer upp. Vi har en treårsplan, typ, efter katastrofen 2019 och allt det där. 2020 blev som det blev. 2021 har vi en lite större budget eftersom 2020 föll väl ut. Lagbygget till den här säsongen har fokuserats kring ekonomin, naturligtvis, men även på att försöka ha så lite folk i samma andra lag som möjligt. Detta eftersom vi känner oss ganska säkra på att det kommer att vara fortsatta reserestrikioner inom Europa. Det kommer inte att vara lika smidigt att röra sig mellan länder.

Han fortsätter: – Vi åker torsdagar, Polen har börjat åka fredag, lördag, söndag och måndagar vilket gör att schemat inte blir som det var med att Sverige bara åker tisdagar och Polen bara åker söndagar. Så var det en stund. Det har gått därifrån, England åker måndagar och torsdagar. Vi har därför försökt “sprida” truppen så gott det går.

Är du nöjd med hur det har fallit ut?

– Både och. Adam Ellis skrev på sent om sider i Sheffield. Det ställde väl till det lite resemässigt för hans del. Thomas Jörgensen åker i båda ligorna i England (Kings Lynn och Scunthorpe). Jag visste att eftersom Jörgensen bor i England och har engelsk flickvän så skulle han köra där och jag tänkte att “en har vi ‘råd’ med”. Men nu blev det två och det är som det är. Oskar Fajfer och Peter Kildemand i Gnezno. Lukas Fienhage och Jakub Jamrog kör i Gdansk.

**Hur löser ni det schemat? Kan ni vara flexibla?*'

– Nej, Polen är aldrig flexibla. Så är det. Säger de att du ska dit och åka så åker du dit och åker. Punkt slut. De styr världen just nu Så är det. Men det polska schemat påverkar oss inte jättemycket. Just nu har vi inga krockar, säger han.

En titt i truppen visar att Piraterna har en bra spridning på förarnas ålder, från 20 till 32. Det kan å ena sidan se ut som en orutinerad trupp. Det kan å andra sidan se ut som en trupp som är på väg någonstans. Så ser Daniel Davidsson på det hela:

– Ja det tycker jag. Det är många som är på väg uppåt. Björling, Siefert, Fienhage, Jörgensen. Alla de är på väg. Det är ingen som har stagnerat riktigt. Kildemand är den med lite rutin som ska ankra det här bygget, är tanken.

Sist in i truppen är tysken Lukas Fienhage som blev klar i februari. 21-åringen är regerande världsmästare i långbana. Vilken roll han får återstår att se;

– Det finns ingen i vårt lag som har garanterade matcher. Vi har ingen självskriven förare och vi har ingen fixstjärna i den betydelsen, säger Davidsson. Många andra lag har det, och de är i prnicip untouchables. Du kan inte röra dom då de är så mnycket bättre än alla andra. Hans roll är, precis som för de andra, öppen. Jag har sagt det till alla förare. “Det är upp till er. Vi bygger på det sättet. Ingen har något säkert. Ni är utgångsmässigt ungefär lika bra allihop.” Det är upp till var och en. Vi var lite på honom redan inför 2020 när vi tog beslutet att vi skulle åka då. Då var vi på honom redan där. Han var ung, lovande, tysk med ganska nära till Sverige. Men då tackade han nej. Han tyckte att han hade fullt upp med tyska laget, långbaneåkningen och sådär. Han kände inte att han hade organisation att reda ut ett land till. De lag, som vi, som är inne i en omorganisation får titta utanför ramarna. Vi har inte ekonomi att gå efter de etablerade namnen. Tyvärr är det så. Vi får försöka hitta guldkorn som är på väg upp, säger han och nämner i nästa andetag ytterligare en förare: Thomas H. Jonasson.

– Jag känner att Jonasson kan vara lite på gång. Det är en joker. Han har en jättekapacitet som kan slå väl ut om han får till det. När man har tittat på honom som konkurrent ser man ju att det finns en högstanivå där som är jättehög. Den finns där. Jag tror att mycket handlar om organisationen runtom. Jag säger inte att den har fallerat men jag tror att den måste bli bättre för att resultaten ska bli bättre.

En återkommande punkt i den här artikelserien har varit ämnet lagkaptener. Än så länge har inte Davidsson utsett någon efterträdare till fjolårets kapten, Jonas Davidsson, som la släpskon på hyllan efter säsongen.

Vad är nyckelingridienserna för en bra kapten tycker du?

– En kapten i speedway är ju inte som i hockey eller fotboll där spelarna mer eller mindre bor ihop. En kapten är någon som måste vara lite av en medlare. De gånger du använder en kapten är när det är strul någonstans. Det regnar, banan är dålig. Då är det ofta lite ostadigt - det är många viljor. Det är 14 förare. Det är två klubbledningar, domare, banchefer som ska komma överens om än det ena än det andra. Då är det viktigt att en kapten kan ta sitt lag på rätt sätt. Han måste lyssna av läget och framföra lagets åsikt i frågan. “Kan vi åka eller inte?” Då gäller det att kunna stå där och försvara sin sak.

Vissa vill ju ha daglig kommunikation med sin kapten om olika saker, hur ser du på det?

– Bra fråga. Förra året var så speciellt. Vi hade de förare vi hade. Det beror nog på hur laget blir och hur väl det sätter sig. Funkar allting och det flyter på behöver man kanske inte ha så mycket kontakt. Men om det börjar gå tungt behöver man kanske ha mer dialog sin kapten. Jag tror att det är lättare att sätta en kapten om man har en fixstjärna. Men samtidigt måste kaptenen kunna ta en kula för laget när det är en dålig bana, när det regnar, när fyra man säger att vi inte kan åka. Men kaptenen är stjärnan. Han vill åka, han kan åka. Då måste han kunna svälja det ibland.

Avslutningsvis landar vi i en dialog om målet för säsongen. Det är inga krusiduller bakom tänket. Det är slutspel som gäller.

– 2020 var vi glada för att vi var med och åkte, ungefär. Vi har ett bättre lag, en bredare trupp. Vi har en full trupp. Vi är bättre förberedda för 2021. Det är ingångsvärdet, men var det tar vägen vet ju ingen. Men givetvis är målet slutspel, säger Daniel Davidsson.

Piraterna inleder säsongen 2021 den 11 maj. Då gästas laget av Vetlanda hemma i Motala.

Truppen

Peter Kildemand

Adam Ellis

Oskar Fajfer

Jakub Jamrog

Jonas Seifert Salk

Thomas Jörgensen

Tomas H Jonasson

William Björling

Rasmus Broberg

Lukas Fienhage