Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

13-åring med speedway i blodet

Featured Image

När han såg sin kusin köra spedway blev han fast direkt. Möt Värnamosonen Alfons Wiltander som satsar mot toppen.

– Jag vill se hur långt jag kan komma och målet är att köra bra i SM och på lång sikt att köra GP-speedway, säger Alfons Wiltander.

Han är inne i en intensiv period med tävlingar i stort sett varje helg. Och som 13-åring krävs det ett stort stöd från familjen när man är speedwayförare.

– Oftast är mamma och pappa med på tävlingarna och ibland följer även mina två syskon med.

Vad fick dig att börja köra speedway?

– Jag såg min kusin köra och blev sugen på att testa. Efter det blev jag fast i sporten.

Alfons Wiltander kommer från en stor speedwayfamilj, hans kusins far körde speedway och blev engelsk mästare en gång i tiden och Alfons morfar var lagledare och tränare för det svenska landslaget. Alfons var bara tre och ett halvt år när han satt på en speedway för första gången, och om några år tar han klivet upp på en 500-kubikare.

– Det blir väl 250 i något år innan jag börjar med 500.

Har du någon förebild?

– Tai Woffinden, jag vet inte riktigt varför det blev så men jag såg honom köra på något GP. Han är ung och duktig så sedan dess har jag alltid hållit på honom.

För en högstadieelev med tävlingar nästan varje helg finns inte mycket tid till andra fritidsaktiviteter men han försöker träna ju-jitsu, taekwondo samt brasiliansk ju-jitsu. När det inte är speedwaysäsong tränar något av dessa tre kampsporter varje dag.

Som speedwayförare började han först köra för Lejonen från Gislaved och sedan var han utlånad till Västervik, men numera tillhör han Vetlanda.

I somras körde han Ungdoms-SM för första gången.

– Det gick bra, jag kom femma men hade inga direkta mål innan tävlingen mer än att jag ville se hur högt jag kunde komma.

Det har varit ett händelserikt år för Alfons, förutom ungdoms-SM blev han i år uttagen till både EM och VM för ungdomar.

Alfons Wiltander

Bor: Värnamo

Ålder: 13

Klubb: Vetlanda

Förebild: Tai Woffinden

De flesta speedwayklubbar i Sverige anordnar prova på-speedway för barn och ungdomar i alla åldrar. Kontakta den klubb som ligger närmast där du bor för att se möjligheten att börja köra speedway.

Dela nyheten: