Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

2021 kan bli Wahlqvists år: ”I Västervik jobbar vi som ett lag”

Featured Image

Noel Wahlqvists 2020 blev inte helt som han tänkt. En skada stoppade hans framfart i vad som skulle ha blivit hans första hela säsong på 500. Den är här och nu istället. Och den kan bli lite vad som helst.

Förra säsongen gjorde Noel Wahlqvist sin första på 500 cc. Men det blev inte helt som han tänkt då en skada höll honom borta från tävlande under period. Han kom dock tillbaka till slutspelet och körde. Efter ytterligare en vinter av bra förberedelser är han nu tillbaka – och olyckliga omständigheter för Västervik kan positivt för Wahlqvist.

– Det var inte vår mening, men nu när vi har Linus Sundström skadad så har vi kommit i den problematiken att vi måste kasta in våra juniorer i startsexan. Det är en tuff kostym som jag hoppas att han växer in i med tiden, säger lagledaren Morgan Andersson när elitspeedway.com ringer upp.

Själv är står Wahlqvist med fötterna på jorden:

– Först och främst, det var ju inte såhär man ville få chansen i och med att Linus blev skadad. Men nu har jag bra förutsättningar att köra många matcher i BAUHAUS-ligan Ju mer matcher man får desto bättre blir man kanske. Det är bara att ta tjuren vid hornen.

Han har precis, bara någon timme tidigare, gått på sommarlov. Första året på gymnasiet är avklarat. Den sena säsongsstarten gjorde att skolan inte fick lida jättemycket under våren, men:

– Speedwayen går före, haha!

Armbrottet är historia och vintern har varit lyckad när det gäller träning.

** Du sa i en radiointervju att du kunnat träna rätt och tärna mycket. Vad innebär det för dig att träna rätt?**

– Som speedwayförare ska man inte lägga på sig för mycket muskler och vara stor. Man måste tänka på vikten och ha bra kondition.

Så, det blir några kilometer i löpspåret och på cykel, antar jag. Gillar du löpträning eller ser du det som ett nödvändigt ont?

Wahlqvist skrattar till:

– Ja, det blir löpning och cykling. Jag gör båda. Det är väl inte så kul men man är ju tvungen om man ska bli bättre. Det är bara att lägga ner tiden. Jag tävlar hela tiden mot mig själv. Man vill ju alltid bli bättre.

På ämnet tävlande snöar vi in på Par-EM i Gdansk förra helgen, där han tävlade tillsammans med Casper Henriksson och Philip Hellström Bängs. Trion hade ingen kanonhelg, men det är bara att komma igen menar Wahlqvist. De tre är till vardags rivaler i ligan men utanför banan goda vänner:

– Vi har kört i landslaget sedan vi var tolv så vi är goda vänner. Där och då vill man ju så klart slå dom men utanför banan är vi goda vänner.

Flera juniorer fick och tog chansen 2020 och gör detsamma i år. Är ni här för att stanna nu?

– Ja, det får vi hoppas! skrattar han. Det finns många duktiga juniorer just nu. Det är kul.

Säsongen 2021

Vi frågar lagledare Andersson om det finns någon klar plan för att slussa in Wahlqvist i ligan.

– Planen är att vinna varje heat, skrattar Andersson och fortsätter sedan:

–. Njae, någon plan har jag väl inte direkt. Men vi tränar och ligger på. Jag hjälper honom på motorsidan. Han har bra utrustning och sådär. Men det är klart, det är en tuff kostym att kastas in i Bahuaus-ligan, speciellt i årets version som är dubbelt så bra som förra. Minst.

Och Wahlqvist, som i säsongspremiären körde tillsammans med ryssen Artem Laguta, hyllar såväl sin lagledare som resten av laget:

– Morgan hjälper mig jättemycket. Det är kul. Han vill mitt bästa. Alla i laget hjälps åt. Sen är det extra kul att ha de bästa i världen här. Men just Laguta kan inte någon engelska. Men hans mekaniker snackar. I Västervik jobbar vi som ett lag och alla hjälper varandra för att bli bättre.

Avslutningsvis, sätter du några mål?

– Jag jobbar hela tiden med mål. Jag vill ta mig så långt som möjligt i JSM. Sedan har jag några personliga mål som jag håller för mig själv, skrockar 17-åringen:

– Man får ju sätta rimliga mål, det går inte att säga att man ska köra GP-serien nästa år, hehe. Det går lite upp och ner. Senaste veckan har det inte gått helt som jag velat: Men det är bara att köra vidare, ta det dag för dag och göra det bästa. De som hjälper mig – Morgan, Peter Ljung, Patrik Ohlsson och pappa med flera – gör det bra. Det är viktigt att ha bra folk runtom sig.

Dela nyheten: