Säsongen 2022 är över. Elitspeedway Sverige (ESS) blickar mot säsongen 2023 och det är dags att göra ett bokslut i två delar på det vi haft bakom oss, samt det vi har i blicken framför oss tillsammans med ESS:s ordförande Mikael Holmstrand.
Ett lyckat 2022 där publiken efter några pandemiår äntligen fick komma tillbaka till arenorna utan begränsningar. Sportsligt med flertalet spännande och jämna matcher. Det kan vi konstatera när vi gör ett bokslut på säsongen. Ordföranden för Elitspeedway Sverige (ESS) Mikael Holmstrand, summerar säsongen först ur ett sportsligt perspektiv.
— Sportsligt, lite bättre än pandemiåren givetvis. Flera förare tillbaks. Rätt schema tror jag är väldigt positivt, då det finns mycket mer att jobba med för lagledarna runt laget i 7-manna schemat. Jag tror publiken känner igen sig mer i den uppsättningen och började hitta tillbaka till arenorna, vilket är så klart glädjande, efter en lite trögare start på säsongen. Så klart är vi väderdrabbade. Men det är inget nytt, inleder Holmstrand.
Säsongen slutade i en final mellan grundserieettan Smederna och serietvåan Lejonen, där Eskilstunalaget vann guldet och inför säsongen, stod klubbarna för ett gediget arbete med tanke på Vetlandas uttåg från ligan.
— Sportsligt så gick ettan och tvåan till final. Ettan vann. På ett sportsligt plan var säsongen bra, för klubbarnas del. Vi hanterade Vetlandas konkurs på ett bra sätt, när vi fick det i knäet. Vi kunde hantera lösningarna med förare och schema, efter det. Tack vare ett tätt och förtroendefullt samarbete inom ESS så kan vi lösa sådana situationer.
”Otroligt bra att få ut sporten brett”
Ett av ESS-projekten under 2022, var att arrangera den individuella SM-finalen i Linköping tillsammans Linköping MS. Och succé är väl det rätta ordet för den kvällen i Östergötland.
— Det stora arbetet under året var arrangemanget av SM-finalen, första gången ESS tog på sig ett arrangörskap och då tillsammans med Linköping MS. Otroligt bra att få ut sporten brett, vilket SM-veckan innebar. Med en enorm exponering i SVT, vilket är en bra förmån för oss. Vi lyckades bra med arrangemanget, tyvärr prickade vi regnet, och hade nog haft ett par tusen fler på plats annars. Men det är en succé och i dialog efter med arrangörerna för SM-veckan så var de väldigt positiva till speedwayens intåg, säger Mikael Holmstrand och fortsätter.
— Det gör vi gärna om i framtiden och diskuterar hur vi kan göra med sådana arrangemang framöver. Det var ett väldigt omfattande arbete med att få dit ett luftstaket, vi behöver titta på lösningar där vi kan vara på kompletta anläggningar. Det blev ett hårt arbete av många funktionärer och organisationen i Linköping.
Fortsatt stort engagemang för Allsvenskan
Ligan fortsätter att hjälpa till och tar ansvar för svensk speedway. Bland annat med stödlag och kombinationslag i Allsvenskan, för att få den på sikt att växa mer. Vilket även kommunicerades nyligen läs mer här. Det är en fråga klubbarna fortsatt arbetar med för att Allsvenskan på sikt ska kunna stå på egna ben.
— Nästa fråga ESS jobbar med är stödlagen i Allsvenskan, där vi ser bland annat samarbetet mellan Smederna och Örnarna i år, samt Indianerna och Solkatternas troliga samarbete nästa säsong. Positivt är Vetlandas intåg i Allsvenskan, säger Mikael och utvecklar.
— Vi måste jobba på att ha självständiga lag i Allsvenskan. Det är väldigt högt på ESS-agenda i framtiden. Det gäller att jobba på att fler klubbar kan ha egna luftstaket och arenor redo för racing. Långsiktigt kan inte Allsvenskan vara så beroende av ESS-klubbarna som de är nu. Det har varit ett för omfattande arbete och där behöver vi hitta en lösning för att få klubbarna mer självgående.
Visionen med det kommande året
Klubbarna inom ESS har återkommande möten, när det gäller klubbarnas verksamhet och även visionerna över den kommande säsongen.
— Vi hade möte senast igår (onsdag 9 nov, reds. anm). Med frågan, efter året: hur mår man? hur går man? Samtliga klubbar kommer komma till start 2023. En del har lite att städa upp ekonomiskt och praktiskt inför den kommande säsongen. Där vi ser att det är olika hur lagen ligger i sin process med lagbygget, till exempel. Men vi som har tillgång till all information är inte oroliga, det kommer komma åtta lag till start nästa säsong.
En del att anpassa sig till är ekonomin och kunna arbeta långsiktigt för medlemsklubbarna.
— Sedan kommer klubbarna behöva att anpassa trupperna efter sin verklighet. Det gäller att anpassa sig efter sin ekonomi och regler och inse att det inte är någon “rättighet”, att vinna ett SM-guld, utan att jobba långsiktigt. Piraterna är ett bra exempel hur man jobbar sig tillbaka och tar några ”hundår” rent sportsligt. Därför har vi BAUHAUS-ligan stängd, för dels den möjligheten, men också att gå ner till Allsvenskan är inte ett rimligt steg just nu med så stor skillnad mellan dessa serier. Tidigare kunde man bygga en ekonomi i allsvenskan men den serien ser inte ut så just nu. Det kan vara flera klubbar som får ta den vägen, likt Piraterna gjort, men då får man göra det. Framåt är målet att ha en välmående förstaliga och en andraliga, som är självständig. Denna ambition sker i ett tätt samarbete med Svemo i dessa frågor då det även är deras vision, avslutar ESS:s ordförande Mikael Holmstrand.