Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Avstämning med Mikael Holmstrand

Featured Image

En avstämning är gjord med Elitspeedway Sveriges ordförande Mikael Holmstrand, nu är det dags för den andra med fokus på framtid inte minst för Sveriges högstaliga i speedway, där det är fokus på att bland annat höja arrangemangen för ligan: ”Vi måste bygga schyssta arrangemang”, säger ESS:s ordförande.

En första avstämning är avklarad med Mikael Holmstrand, ordförande för ESS. Intervjun går för övrigt att läsa här.

Avstämningen blev i två delar, där vi bland annat fokuserar mer på framtidsfokuset för ligan i detta intervjusegment. Bland annat hur publikrekryteringen skall kunna ta ytterligare steg, samt nyttja komplementet med vad ett TV-avtal innebär för ligan. Där ambitionen är att naturligtvis växa för ligan i sin helhet.
— Den övergripande delen handlar om att jobba med publikfrågan. Det finns ju något form av tak för hur många sponsorer som du kan knyta till dig lokalt, när det mestadels är mindre orter vi pratar om. Därför måste klubbarna jobba hårt även med publikfrågan. Vi vet att det går och det finns bra exempel men inget kommer gratis. Vi ser i andra sporter, till exempel SHL, att det kan vara olika. Det finns topplag med 70%-beläggning och bottenlag med 95%-beläggning på sina arenor, inleder Mikael Holmstrand och fortsätter.

— Vi måste jobba mer med den frågan. Det går inte att skylla på TV enbart, för då gör man det enkelt för sig. Det är många positiva delar med exponering. Har man inte TV-spridning idag när vi pratar om små orter som Gislaved, Hallstavik, Målilla till exempel, så är det i stort bara lokalmedia som följer laget. Det skapar ingen ny publikbas utanför de redan insatta.

En av punkterna som lokaliserats är hur klubbarna skall kunna bli bättre på att rekrytera ny publik, men samtidigt hur personer ska kunna knytas till klubbarna, för att främja utvecklingen.
— Nyrekryteringen av funktionärer och supportrar blir svårt att hitta på sikt utan bra exponering. Kortsiktigt skulle publiken säkert öka något utan TV. Men hur ser det ut om 5-10 år? Vilka känner till sporten då? Det gäller att hitta en kombination av en bred nationell exponering, samtidigt som det måste finnas ett tilltalande arrangemang som gör att man följer sitt lag live om man kan, säger Holmstrand.

”Vi måste bygga schyssta arrangemang”

För Holmstrands del gäller det att lyfta upp positiva delar i ligan, men samtidigt ta influenser från andra sporter – där klubbarna inom ligan kan utbyta idéer och på så sätt växa tillsammans.
— Det finns bra exempel att lyfta. Jag tycker Västervik har ett bra tänk, där de lyfter fram att bra racing är det som gör att publiken kommer tillbaka och har skapat en bana som många anser vara den bästa rent underhållningsmässigt. Så klart är det enkelt att säga det om man vinner många hemmamatcher, men jag tror det är så man måste tänka långsiktigt, säger Holmstrand och fortsätter.

— Vi måste bygga schyssta arrangemang. Vi är en utomhussport, men det gäller att ha allt bra runtomkring också. Alla delar av publiken ska kunna gå på en anständig toalett, parkering och kiosker ska flyta på och det behövs sånt som lockar även de som inte brinner mest för sporten för att kanske få med sig barn eller sin respektive. Smederna har kommit långt i att rekrytera yngre publik, man bjuder på aktiviteter runt omkring och är ett bra exempel på det i ligan. Det är ett långsiktigt arbete, där många klubbar kan lära sig av varandra. Man måste våga investera i arrangemanget och tänka mer långsiktigt, avslutar ESS:s ordförande Mikael Holmstrand.

Dela nyheten: