Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Bara att få lyssna på honom är värt abonnemangsavgiften”

Featured Image

En tredjedel av grundserien har körts och för att summera inledningen ringde vi upp Stefan Klemetz igen. Här plockar den populäre kommentatorn ut ett utropstecken för varje lag, berättar om hur coronapandemin har påverkat hans trädgård samt hyllar C Mores nye expertkommentator Andreas Jonsson. ”Bara att få lyssna på honom är värt abonnemangsavgiften”, säger Klemetz.

Tre omgångar har körts av den här komprimerade, och minst sagt speciella, säsongen. Vilket betyder att det redan har gått en tredjedel av grundserien och en som har överraskats positivt av kvalitén under inledningen är C Mores kommentator Stefan Klemetz, 51.

– Jag tycker att det har varit bra, över förväntan. Det blir en speciell säsong förstås i och med att klubbarna har fått ändra en del i trupperna. Att de unga svenska förarna får chansen är kul att se. Jag tycker de tar för sig mer och mer och det är bra för dem att synas i det här sammanhanget, säger han.

I och med coronapandemin var det länge osäkert om BAUHAUS-ligan skulle kunna genomföras, men efter många om och men blev det klart för start – om än med vissa regeländringar. Exempelvis är det sex förare i varje lag istället för sju. Klubbarna har dessutom större möjligheter att förändra sina trupper under säsongen och ligan avgörs i en enkelserie plus en extra ”derbyomgång” för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher i grundserien. Ett upplägg som Klemetz gillar.

– De har jobbat stenhårt för att få till en serie och upplägget som de kom fram till var bra. De kunde komma igång först när de gjorde det och då blir det lagom med en enkelserie och ett fullt slutspel, säger Klemetz.

En nyhet inför den här säsongen är att det återigen är C More som sänder BAUHAUS-ligan.

– Jag gillar att vi fortsätter på den inslagna vägen och sänder alla matcher. Det är bra för alla tittare att man kan fortsätta följa sitt lags matcher. För sporten är det viktigt att synas i mediebruset och det klart att det här samarbetet gör att det finns möjligheter att synas på ett bra sätt. Det innefattar även att man syns i nyhetssändningar på TV4. Ju mer man syns desto bättre är det, säger Klemetz.

I kväll är det Indianerna-Lejonen som är huvudmatch på Sportkanalen, men övriga tre matcher i omgången kan som vanligt ses i C Mores övriga utbud, och passar inte den tiden kan man följa C Mores sändningar av BAUHAUS-ligan i efterhand från kl. 00:00 samma matchkväll här på ESS Play.

– Speedway är bland de bästa tv-sporterna enligt mig. Du missar egentligen ingenting för banan är liten i förhållande till andra motorsporter. Du kan följa allt. Med dagens teknik får du närbilder och kan uppleva farten. Jag tycker att det är en jättebra tv-sport och fin underhållning, säger Klemetz.

C More har till den här säsongen gjort en namnkunnig rekrytering då de har plockat in den förre storstjärnan Andreas Jonsson som expert. På meritlistan har Jonsson bland annat sju individuella SM-guld, fem SM-guld i lag, individuellt VM-silver samt nio GP-segrar.

– Det har varit jätteroligt att jobba med Andreas de första matcherna. Med hans bakgrund kan han oerhört mycket. Med så många år i sporten känner han många och kan berätta historier om förare. Sedan har han andra bitar, att han kan banorna och han vet givetvis hur cyklarna fungerar, vilka inställningar man ska ha. Bara att lyssna på honom är värt hela abonnemangsavgiften, säger Klemetz, som precis som speedwayklubbarna har haft en annorlunda vår och sommar.

Tanken var att han skulle jobba med att kommentera hockey i mars och april, men när coronaviruset kom ställdes säsongen in och då blev Klemetz plötsligt arbetslös.

– Jag har varit hemma från mitten av mars fram till augusti när speedwayen drog igång. De har varit speciellt. Jag har aldrig varit ledig så länge. Det var en utmaning i sig, säger han.

Har du klättrat på väggarna eller har du kunnat uppskatta att det var mindre jobb?

– Mest klättrat på väggarna, haha. Det gick väl an de första två veckorna. Då var det som att ha semester. Sedan blev det bara jobbigt. Jag kanske var naiv, men jag trodde det skulle komma igång tidigare än vad det gjorde, men när man förstod att det skulle dra ut på tiden har det varit jobbigt. Därför var det skönt att speedwayen kom i gång.

Har du fått något nytt intresse till följd av pandemin?

– Jag har varit hemma mycket som många andra. Jag har fått jobba i trädgården. Det är inte min favoritsyssla, haha. Jag har gjort det lite för att fördriva tiden, säger Stefan Klemetz.

Så trädgården ser bättre ut än någonsin?

– Jag har bott här i över i tio år och du har rätt. Jag har till och med klippt häcken två gånger. Andra år klipper jag den motvilligt en gång, säger Klemetz och skrattar.

Säsongens utropstecken

Stefan Klemetz plockar ut säsongens utropstecken – lag för lag.

Lejonen: ”Som lag har de imponerat så här långt. De har ett bra lag förvisso, ett jämnt lag. Ett extra utropstecken för Rohan Tungate som har kört bra. Överraskat lite.”

Dackarna: ”Jacob Thorsell. Han blev svensk mästare individuellt och jag tycker att han har kommit igång i ligan på ett bra sätt. Han är på väg mot något bra den här säsongen.”

Rospiggarna: ”De har överraskat mest så här långt. Det är roligt att det dyker upp ett lag som man kanske inte trodde på så mycket på förhand. Sedan var det svårt att veta då man inte visste vad de skulle mönstra för förare. Som lag har de gjort det jättebra.”

Masarna: ”Philip Hellström Bängs måste jag lyfta fram. Han är bara 17 år och det är ett av sportens framtidsnamn i Sverige. Hans frejdiga körning är härlig att se. Det ska bli kul att följa hans utveckling.”

Piraterna: ”Jag vet inte om det är nördigt, men jag tycker att det är kul när det kommer in nya förare i BAUHAUS-ligan, även om det inte är världsstjärnor. En sådan är Adam Ellis, som har kört bra. Vi ska till Motala nästa vecka och jag är jättenyfiken på att se honom live.”

Västervik: ”Linus Sundström skulle jag vilja lyfta fram. Han var med om en fruktansvärd krasch förra säsongen. Han har kommit tillbaka på ett häpnadsväckande sätt, bara att han har kommit tillbaka till sporten. Han hade det tufft i början, men kul att se att han körde bra i tisdags, med bra starter och han tog mycket poäng.”

Elit Vetlanda: ”Kan jag lyfta fram två? Brady Kurtz är en trevlig förare även om han inte hade någon lyckad kväll i tisdags. Han har kört bra tidigare. Det känns som att han har mognat. Alexander Woentin, som blev svensk juniormästare för inte så länge sedan. Han har haft bra fart i början av säsongen. ”

Indianerna: ”Det stora utropstecknet är Pontus Aspgren. När Smederna drog sig ur stod han utan lag, men han fick kontrakt med Indianerna. Han har kört länge, men är fortfarande noggrann, seriös och vill hela tiden utvecklas. Han har börjat jättebra. Han var nära att kvala in till GP-serien förra året och man kan hoppas att han fortsätter utvecklas ytterligare och att han kan närma sig den yppersta eliten.”

Dela nyheten: