Micke Teurnberg börjar bli varm i kläderna i Målilla. Dackarna siktar på att ta nästa steg under den här säsongen och kliver in i säsongen med ett favoritskap.
Dackarna har varit där. De har nosat och de har kunnat känna guldet inom räckhåll. Men senast de fick lyfta bucklan var 2007. Inför årets säsong går det dock att finna både ett och annat förhandstips där Målilla-laget står som favorit till guldet.
– Favoritskap är väl någonting som andra sätter. Jag har mina egna mål, säger lagledaren Micke Teurnberg när elitspeedway.com ringer upp. Men samtidigt vet jag ju: Jag är här för att göra ett så bra jobb som möjligt och det bästa är ju givetvis att vinna. Men jag vet hur svårt det är att vinna. Jag är hungrig. Jag tycker att vi har ett bra lag men det är så många parametrar den här säsongen. Man ska ta sig till en final och väl där är det 30 heat som avgör. Då spelar det ingen roll vad man har gjort innan. Men jag tycker det känns bra med det lag vi har.
Han fortsätter:
– Det är många lag. Man kan aldrig räkna bort någon. Jag vet hur lite det är som avgör det här i slutändan. Jag är ödmjuk så, men givetvis ska jag göra allt för att vinna. Det kan jag lova. Jag kan inte lova att vi ska vinna.
Du sa själv att du sätter dina egna mål, vad är ett rimligt mål för Dackarna 2021?
– Jag har varit med så många år däruppe i toppen och med de förutästtningarna är det givetvis att slåss om de ädlaste medaljerna. Det är därför jag är här i Målilla, antagligen, skrattar han. Det är ett lag som har varit med i toppen under många år. När jag vann med Rospiggarna 2016 var det Dackarna vi besegrade. Sedan förlorade de mot Smederna två år i rad. Det har varit snubblande nära. Hur man än gör så kan det gå…. Det är idrott, men ju hårdare man jobbar desto mer kan man minimera misslyckanden. Det som driver mig är att slåss om de ädlaste medaljerna.
Det lag han har ställt ihop inför 2021 är både brett och spetsigt. I den spetsen finns Maciej Janowski. Och i den spetsen finns även Jason Doyle – ett inte alltför obekant namn i Dackarna. Eller hos Micke Teurnbeg heller, för den delen. Han skrattar igen och berättar hur duons relation inleddes:
– Jag värvade ju Jason från Målilla till Rospiggarna 2016. Jag kände honom inte då men jag såg potentialen. Jag kände Jasons dåvarande manager och mekaniker väldigt bra. Det var en ny kille från Australien, han var ju ny i GP då. Han fick en fantastisk säsong 2016 och var nära att bli världsmästare när han kraschade. Vi vann guld med Rospiggarna och vi kom varandra nära. Han bodde mycket hos mig i Hallstavik. Jag jobbar mycket med mjuka värden. Det tror jag mycket på. Det uppskattade jag själv som förare. Det är inte bara att komma hit och köra, säger Teurnberg och sticker, nästan obemärkt, in en intressant passus:
– Det handlar om att ta hand om killarna; Hämtning, lämning, kanske ska de bo någonstans. Att bara finnas där som stöd. Här i Sverige kan vi inte erbjuda de största lönerna men de mjuka värdena betyder mycket. Så vi lärde känna varandra väl och jag var hans lagledare i tre år. Tre fantastiska år., säger han innan han slår en knut på Daoyle-berättelsen:
– Den relationen har fortsatt efter det. Han har varit hos mig och bott hos mig. Det var väl naturligt när han var ledig. Det blev ganska enkelt.
Det var bara att tacka och ta emot?
– Ja, lite så. Vi hade tre fantastiska år där i Hallstavik med guld, brons och en fjärdeplats och han blev ju världsmästare också.
En annan nygammal bekantskap i Dackarna är jacob Thorssell, som gjorde en fin säsong förra året och i år är Dackarnas kapten.
– Det är också en kille som jag värvade till Rospiggarna. Han var också med de här åren 2016 och ramåt. Han känner jag väldigt bra, vi har en bra relation Han gick till Dackarna när jag slutade. Det är en bra kille, han har en positiv inställning. Jag tror att det här kan få honom att växa. För mig är det viktigt att min lagkapten bor i Sverige. Vi har träffats några gånger under vintern när han har varit förbi och sådär. Det blev naturligt att det blev så,. Förhoppningsvis är han tillgänglig i alla matcher, en utländsk förare kanske inte är det.
Teurnberg drar paralleller till en tidigare svensk superstjärna:
– Jag är van att ha Andreas Jonsson som lagkapten. Under mina nio år var han min kapten i åtta år. Vi är väldigt tajta och goda vänner. Jag har alltid kört eget, jag vill inte ha någon vice lagledare. Då är jag väldigt beroende av lagkaptenen. Med Andreas hade jag en dialog, kanske inte under matcherna men mellan matcherna. Jag kunde ställa krav och låta han ta ansvar. En bra relation med lagkaptenen är viktig för mig.
”Mittfältet” viktigt i Dackarna
Thorssell är en av de förare i klubbens ”mittfält”, som Teurnbeg beskriver det, som har potentialen att växa till något riktigt stort.
– Rasmus Jensen, Frederik Jakobsen, Jacob Thorssell, Luke Becker – som är en väldigt lovande amerikan. De tror jag kan vara nyckeln. Det är förare som är på väg uppåt mot världseliten.
Just Luke Becker, 20 år från Brentwood i Kalifornien, kan vara början på en ny amerikansk generation av speedwayåkare, tror Teurnberg.
– På 1980-talet var USA väldigt starka och körde mycket i England. Sedan har de tappat lite i ett generationsväxlingen. De kör på mindre banor där så det är viktigt att de kommer över till Europa och kör här. Luke har varit i England och kört och det finns några lovande förare. Det är inte omöjligt att vi får se fler förare komma därifrån. Luke är nere och kör i Polen nu och han har gjort det bra, säger han.
Den uppskjutna säsongsstarten ger Teurnberg och Dackarna värdefull tid på flera fronter. De yngre förarna, som bröderna van Dyck och Theo Johansson får värdefull träningstid. Och själv håller Teurnberg sig sysselsatt:
– Man kan jobba mycket med marknadsbiten. Många av förarna är ju där nere i Polen. Men man kan träna de yngre och det har jag gjort mycket. Den perioden för de unga killarna som får åka mer och tärna mer är bra. Det är ofta inte mycket av en försäsong så de här unga killarna får åa mer nu. Det är positivt.
När vi pratade sist sa du att du inte skulle ha lika mycket på ditt bord i Målilla som i Hallstavik. Hur är det med den saken?
Han skrattar högt.
– Jag har många strängar på min lyra. Jag är nästan tillbaka där jag var när jag var i Hallstavik, haha! Riktigt så illa är det väl inte. Det går inte att jämföra så. Men det är bra.
Dackarna inleder årets säsong hemma mot Västervik den 1 juni.
Truppen
Maciej Janowski
Jason Doyle
Jacob Thorssell
Frederik Jakobsen
Rasmus Jensen
Kevin Wölbert
Luke Becker
Tero Aarnio
Maksymilian Bogdanowicz
Theo Johansson
Avon Van Dyck
Sammy Van Dyck