Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Dackarnas nye kapten i Polen: ”Får tvätta händerna så ofta det går”

Featured Image

Jacob Thorssell är igång med sin säsong nere i Polen. Något åkande i England ser det inte ut att bli just nu. Men snart drar det igång i Sverige och med Dackarna – där Thorssell i år är lagkapten.

I bakgrunden hörs det välbekanta – men nu förtiden sällsynta – ljudet av ett PA-system som annonserar en ankommande flight. Vi når Jacob Thorssell när han sitter på Warszawas flygplats på väg söderut.

– Jag är bara här och touchar, jag ska vidare till Katowice om någon timme, säger han med ett skratt.

Det är Thorssells tredje besök i Polen för säsongen, det andra som kommer att resultera i körning. I första matchen körde han in 11+1 i en 55-35-seger för Kolejarz Opole. Annars har det varit en lite annorlunda vår:

– Jag har jobbat på en takfirma fram tills att det började. Jag var nere i Polen när jag trodde att det skulle börja men det blev ju framflyttat två veckor till så det var bara att vända hem igen. Sen åkte jag tillbaka två veckor senare, tränade lite och körde sedan första matchen.

Här hemma i Sverige har han återförenats med Micke Teurnberg, som utnämnt Thorssell till lagkapten för Dackarna den här säsongen.

– Jag känner han lite sen innan. Vi jobbade ihop i två år och det är jättekul att han är med i Målilla. Det kommer nog att gynna både klubben och oss förare, så de tser jag fram emot. Det ska bli kul, säger Thorssell och fortsätter:

– Jag har aldrig varit kapten över en hel säsong, bara någon match här och där i England när Fredrik (Lindgren) har varit borta. Det ska bli kul att försöka tackla den uppgiften. Sen vet jag inte, syftet med det är kanske att jag ska försöka hjälpa juniorerna och ha ett extra öga på dom med grejer och så. Sen ska jag försöka få in lite positiv energi, det ska bli spännande.

Micke Teurnberg sa att du är en positiv karaktär. Har du alltid varit det?

– Det kanske jag har. Jag har inte ens tänkt på det, skrattar han. Man får alltid försöka se det positiva i det man har. Man får göra sitt bästa med de förutsättningar man har och ge allt i alla situationer, mer än så kan man inte begära. Efter en stund släpper det och börjar rulla på.

Det blev inget med Wolverhampton i den engelska ligan – för tillfället. Men han stänger inte helt dörren för att dyka upp i klubben han representerat varje säsong sedan 2012:

– Just nu känns det, om jag ska vara helt ärlig, ganska skönt. Det går ju inte… Det är omständigt bara nu när man kör i Sverige och Polen. Det formulär som ska fyllas i och det är tester som ska lämnas in. Tidigare kunde jag beställa mig kvällen innan var jag skulle åka, om något blev inställt eller sådär. Det är ju nästintill omöjligt nu med tanke på att man måste testa sig innan flygningar. Men vi får se hur det urartar sig…. Den polska säsongen slutar ju rätt så tidigt och då är jag inte helt omöjlig till att hoppa in i Wolves (reds. anm Wolverhampton). Men som det ser ut nu så vete katten med tanke på pandemin. Sen kommer det ett EM-kval nu på lördag och det vill jag gå vidare i, så det räcker med det som det är nu.

Pandemin har tagit hårt på många och tvingat människor att tänka om både gällande det ena och det andra.

– Jag har jobbat på en takfirma när det inte har varit någon speedway. Det har varit en omställning med det livet och att lära sig det. Det har varit kul och samtidigt lite tråkigt, då inte speedwayen har dragit igång när den ska. Nu är det ju väldigt speciellt att resa och allt det. Man kommer ihåg hur det var innan. Man kom var som helst i världen utan problem. Nu är det inte lika lätt längre. Det är väldigt speciellt.

Hur funkar det med resandet och så?

– Det har funkat rätt så skapligt nu när jag har varit iväg. Man får tvätta händerna så ofta det går. Och jag har ju testat mig ganska många gånger nu, utan positiva resultat. Innan det här kunde man ju skippa att tvätta händerna på hur länge som helst, förutom när man gått på toan då. Men man har fått sig en rejäl tankeställare med det här – och det är ju ett under att detinte har hänt tidigare – änr man ser hur mycket folk som är i rörelse.

”Var har jag mer varit?”

Alla förare har lite olika uppladdning för säsongen. För Thorsells del har det varit en splittrad sådan.Men några träningar har Åtvidabergs-killen fått in:

– Jag har varit lite i Västervik, lite i Linköping. Var har jag mer varit? Ja, Polen då. Det är väl typ det. Tidigare har jag kört ganska mycket matcher innan Sverige och Polen kommer igång eftersom jag har kört i England men nu har det inte blivit så. Men, nej, man kommer in i det rätt fort. För mig har det funkat ganska bra, om jag ska vara ärlig.

Nu väntar körning i Polen och ett EM-kval. Den 1 juni tar Dackarna emot Västervik på hemmaplan. Har Jacob Thorssell några mål för 2021?

– Jag vill gå vidare till EM-serien, det är det största målet. Självklart vill jag vinna SM-guld med Dackarna och individuellt med och allt det där. Men det är så många matcher, det är svårt att sätta ett specifikt mål. Men nu är det att ta mig till EM-serien, sen får man göra nya mål om det skulle gå i lås.

Hur har du laddat för säsongen? Har du tränat på något speciellt?

– Nej, nu när jag har tränat har det varit mer fokus på inställningarna. I Polen är lite speciellt, det så otroligt halt. Så jag har testat lite olika för att få det att dra mer på det hala. Annars har jag jobbat lite på starter och sådär. Det finns alltid saker man kan förbättra.

Om knappt två veckor drar det igång för Thorssell, Dackarna och oss andra. BAUHAUS-ligan står för dörren. Jacob Thorssell är redo, och går allt som det ska kommer han till premiären med en EM-biljett.

Dela nyheten: