Efter en, enligt de själva, svajig inledning på säsongen hittade Smederna rätt spår och bärgade till slut det tredje raka SM-guldet. Hur går tankarna inför 2020? Vi har snackat med lagledare Jerker Eriksson.
Smedernas framfart i Speedwaysverige har knappast gått någon förbi. SM-guldet 2019 var lagets tredje raka. Men det var inte en helt fläckfri säsong, menar lagledaren Jerker Eriksson när Elitspeedway.com får tag på honom på telefon.
Hur skulle du sammanfatta säsongen 2019?
Jerker Eriksson skrattar.
– Ja, hur ska jag sammfatta det? Det började väl lite sådär, kan jag tycka. Det var lite upp och ner, fram och tillbaka under halva serien. Vi hade flertalet nya killar och det tar ett tag att få igång maskineriet. För en del tar det längre tid att komma igång, säger han och fortsätter:
– Jag tycker inte att det kuggade i förrän efter halva serien. Vi hade lite up and downs under hela säsognen egentligen. Men där, efter halva serien, kände vi att vi hade kvaliteten och att vi var riktigt bra. Sedan kunde vi vara lite mindre bra emellanåt men då hade vi visat att vi håller en viss nivå i alla fall.
Hur går tarnkarna när det, som du själv säger, inte ”kuggar i” i början? Vad ändrade ni, om något, när ni började hitta tillbaka?
– Njae, vi ändrade väl ingenting. Vi jobbade på. Jag var inte stressad. Det är inte i serien man behöver vinna varje match. Självklart vill man ge sig ett så bra utgångsläge som möjligt men det primära var att vi skulle gå till slutspel. Självklart siktade vi kanske lite högre än att komma fyra. Vi hade några plumpar som vi inte borde ha haft.
Målsättningen ”måste vara” guld
De tre raka gulden bevisar lagets storhet när det väl gäller. Och samtal som undertecknad haft med personer i och omkring speedwayen runtom i Sverige kommer till samma slutsats: Smederna är, som vissa uttryckte det, ”ett j-a bra slutspelslag”:
Han skrattar igen.
– Det är väl det att vi bygger upp det under säsongen. Vi trycker på att vi vet att när vi kommer till slutspel måste vi vara som bäst. Man kan inte bränna allt krut i grundserien. Det gäller att ha lite kvar när det ska avgöras. Men det gäller att ha gubbar som är beredda att accelerera lite när det gäller. Man måste gå in och göra jobbet och köra lite hårdare. Vara lite tuffare, tänja lite på gränserna – utan att gå över dem. Vi måste fortfarande hålla oss på rätt sida. Många tycker att det är roligt när det börjar gälla. Men det går inte att gå på halvfart i serien heller och sedan tänka att ”Jaha, nu är det slutspel. Nu kör vi.” Då blir det skit. Man måste hålla en viss nivå hela tiden.
Det för oss till frågan om nästa år. När du och jag pratade inför säsongen 2019 i våras sa du att ni inte ville försämra resultatet från 2018. Så, då är målet guld igen då?
– Ja, det måste det vara. Något annat finns väl inte. Jag vet inte om det finns någon anledning att säga något annat. Samtidigt går det inte att bara vinna hela tiden, men man måste försöka i alla fall. Det är helt otroligt att man kan ha en lägre målsättning än att vinna, säger Eriksson.
Flera orsaker till publiksiffrorna
Bara två av nio klubbar uppvisade en positiv publikutveckling den gångna säsongen. Eriksson har sina teorier kring varför det såg ut som det gjorde för Smederna under 2019:
– Det är klart att det är en ruggigt väderberoende sport. Det är nummer ett. Sedan måste det vara lite hype på det. Förra säsongen hade vi dåligt väder och det var inte riktigt drag någonstans egentligen. Vädret är en motståndare vi alltid har med oss. Tittar man på året innan så var det grymt bra väder. Det andra är att det var väldigt många lokala websändningar och det är klart: Är det lite tveksamt, det är lite kallt. Då väljer folk att stanna hemma och titta. Det är så klart postiivt att matcherna sänds men just de här lokaltidningssändningarna tror jag inte var optimala. Det är min känsla, jag har inga belägg för det. Jag vet inte hur många som itttade på dom eller så, svarar han sakligt.
Men det finns ytterligare orsaker, tror Eriksson:
– Våra svenska förare. Vi har inte jättemånga förare som tillhör världstoppen. Intresset skulle säkert vara högre om vi hade ett par, tre som åkte i VM. Men nu är det som det är och vi kan inte bara fylla på med svenskar underifrån som inte håller klassen. Det tror jag inte heller höjer publiksiffrorna. Sen tror jag att nivån kan behövas sänkas lite för att vi ska klara andra parametrar, som ekonomi och så vidare, men också för att vi ska kunna slussa in svenska förare.
Vilka är era största konkurrenter i och omkring Eskilstuna? Konkurrerar ni med fobollen till exempel?
– Njae, jag tror inte våra matcher har krockat någon gång. Men sedan vet jag inte om folk avstår speedway en dag för att gå på fotboll en annan. Det vet jag inte. Vi har väl inte helt samma klientel. Sedan får vi lite publik från Västerås och så. Nej, jag tror inte att vi har någon jättestor konkurrent. Det handlar om att vi måste ha en bra produkt.
Bredden Smedernas vapen 2020
Samtalet vänder åter till kommande säsong och vad vi kan vänta oss av Smederna 2020.
Har du någon förare som du vill lyfta fram lite extra? Någon som man ska hålla lite extra koll på under 2020?
– De flesta av våra förare har ju kört x antal år i Elitserien. Vi har till exempel Alexandr Loktaev. Det är väl den som är minst igenkänd av den breda publiken. Vi har ett par yngre förmågor som har alla förutsättningar att bli bra om de själva vill. Men hur mycket körning det blir i Elitserien för dom får vi se. Bredden är vårat vapen. Nu har vi kontinuitet i laget. Vi har inte bytt ut så många pjäser. Om inte gubbarna är mätta så borde vi vara ganska bra rustade för att jaga det fjärde guldet.
Hur behåller man hungern efter tre raka guld?
– Det är inga problem. Det är det minsta bekymret. De som inte är hungriga kan göra något annat, skrattar han .
Smederna vill fortsätta skriva historia. Truppen är nästan intakt.
Målsättningen är klar – och hungern finns uppenbarligen där.