Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Dennis Fredriksson: ”Ropen ska skalla, speedway åt alla”

Featured Image

Den motorintresserade Dennis Fredriksson bytte simbassänger mot motordrivna cyklar utan broms. Nu ska Fredriksson som ny marknadschef för ESS ta svensk speedway till nya höjder.

Dennis Fredriksson tillträdde som marknadschef för ESS den första oktober 2018 och påbörjar nu en resa för att sätta svensk speedway på den internationella kartan.

– Som marknadschef kan man säga att jag jobbar med sponsorer och partners centralt på nationell nivå. Jag jobbar i första hand för ESS, den centrala organisationen, som i sin tur drivs av de nio olika klubbarna.

Fredriksson är som sagt relativt ny på sin post men har haft en hel del olika uppdrag inom sportens värld – senast inom fotbollen, men den största idrottsliga bakgrunden kommer från simningen. Dennis jobbade som tränare och klubbchef för klubbsimning och landslagssimning från 1992 fram till 2016. Men innan speedwayvärldens dörrar öppnade sig var Fredriksson klubbchef i en fotbollsklubb i Uddevalla – som bland annat var Svenska Mästare i futsal.

– Vid sidan av det har jag sysslat mycket med arrangemang och evenemang – mycket idrottsevenemang. Allt från OCR-lopp, cykellopp och framförallt vår destinationsnäring – ett destinationsbolag i Uddevalla som jag har jobbat för vid sidan om i nästan sex år nu. Det innebär att jag har mycket erfarenhet kring marknadsföring, partnersamarbeten, sponsring och en del TV-produktioner.

Hur kommer det sig att du bytte från simning till speedway?

– År 2016 startade jag en simtävling i Stockholm, Swim Open Stockholm. En person i produktionsteamet för Eurosport som sände detta lopp var Håkan Ringkvist (tidigare klubbchef för Smederna). Han jobbade som producent i TV-bussen de tre kommande åren (2016, 2017 och 2018). När det sedan uppstod ett behov inom speedwayen så kontaktade han mig nu i somras och frågade om jag möjligen var intresserad av att kika på en helt ny inriktning på jobbsidan. Jag tyckte det lät spännande! Speedway är en stor folk- och publikidrott som kanske inte fått det genomslag på nationell nivå som det förtjänar. Det är en jäkligt spännande idrott helt enkelt, konstaterar Fredriksson.

Marknadschefen, som har ett stort motorintresse sedan tidigare, berättar att han egentligen kanske är mer av en Formel 1-kille.

– Jag tycker om sporten – jag gillar farten och fläkten. Sedan kanske jag är mer en Formel 1-kille men speedway är jäkligt spännande. Speedway är fruktansvärt roligt med mycket action och det händer mycket, det går ju så fort! 0-100 på tre-fyra sekunder och inga bromsar – jag tycker det är häftigt.

Vad var det som gjorde att du fastnade för speedway?

– Det är fyra killar från två olika klubbar som slåss under ett heat och sedan är det 15 heat i en match. Hela formatet är så himla publikvänligt och publikinfriande. Det är nästan som en ”idrottsdrog”, man sitter och kollar och vill bara att nästa heat ska börja och se vad som händer där. Om man sedan går till depån, när de står där och gasar och man ser vinnarinstikten verkligen lysa i ögonen på förarna innan de drar ned visiret – det är häftigt! Det är ett stort hjärta hos förarna, fruktansvärt stora – de är riktiga atleter.

Vi kan hitta en yngre publik

Som ni märker talar Dennis varmt om speedway och faktum är att det är fler som upptäckt sporten bara så sent som under förra säsongen.

– Vi fick nyligen siffrorna för hur man ser trenden på hur mycket speedwayfolk som kom till arenorna ifjol. Det var fanatastik rolig läsning, det är otroligt bra siffror. Vi ökade ganska markant ifjol och vi hade en bit över 3000 besökare i snitt per elitseriematch på våra arenor. Det gör att bara SHL (högsta serien i ishockey) och Fotbollsallsvenskan (högsta serien i fotboll) placerar sig före ESS i publikligan. De andra idrotterna minskar lite grann, men speedwayen ökar! Det är action, det är folkligt och det är utveckling.

(För att se hela listan över publikökningarna från SVT klicka här.)

Dennis Fredriksson vill locka mer folk till arenorna och även nå ut till en ny målgrupp och publik. Men för att göra detta krävs det mer närvaro på sociala medier. Något som ligan nu håller på att se över. Under förra säsongen var det flertalet klubbar som genomförde lyckade marknadsföringskampanjer på sociala medier.

– Vi måste bli bättre på sociala medier, det är uppenbart. Det är där framtidens publik finns. Att vi syns på Facebook och att vi finns på Instagram och verkligen matar med de nyheterna som föreligger i lagen och i ligan. Inte bara kring de sportsligt viktiga ingredienserna som t.ex. värvningar, skador och matchreultat, utan även innehåll som kan skapa nyfikenhet och intresse för sporten i stort. För det man ser blir man intresserad av, det man inte ser känner man inte till.

Marknadschefen är medveten om att sportens största målgrupp i dagsläget hör till det äldre gardet, men tar en av Elitserieklubbarna som exempel på att locka yngre personer till arenorna och vad det kan få för effekt för klubben.

– Traditionellt sett har speedway varit en sport som kanske drar lite äldre besökare på arenorna. Men jag tror att via sociala medier kan vi hitta en yngre publik. Det ser man på Smederna som hade en väldigt ung publik under förra året. Folk gick man ur huse för att följa sitt lag. Det kan faktiskt ha bidragit till att de vann SM-guld, att de hade en så stor publikskara som triggade, motiverade och inspirerade dem och hela klubben. Bakom det fanns det ett stort arbete gjort på sociala medier och en skarp genomförd marknadsföringsplan.

{!A}

Nya matchdagar – mer speedway åt folket

Vi blickar mot kommande säsong och två större nyheter är att ligan utökas från åtta till nio lag och att det nu kommer köras två matchkvällar i veckan – tisdagar och torsdagar. Tisdagar, som är den traditionella speedwaydagen, får nu sällskap av ytterligare en matchdag i veckan, något som Dennis är övertygad om kommer gynna sporten.

– Nu när vi kommer ha en match på torsdagar får vi ett helt annat massmedialt fotfäste att stå på. Ofta skriver man om Elitserien dagen innan, samma dag och dagen efter. Nu blir det egentligen möjligt att skriva om Elitserien alla veckodagar både inför, under och efter matchen. Det gör att alla veckodagar kommer speedway att vara i massmedia. Det är ett helt annat fönster för publiken att kunna följa vår häftiga idrott.

– Det som också är lite intressant är att Allsvenskan i speedway kommer att köras de dagar det inte är Elitserien. Det kommer att vara måndagar och någon onsdag lite då och då och sedan på fredagar. Det innebär i princip att det kommer att vara speedway alla dagar i veckan i Sverige. Så har det aldrig varit innan – det är helt unikt. Så jag ser väldigt mycket fram emot den här säsongen, det kan bli ett stort genomslag för speedwayen i Sverige som idrott.

Hur kommer det sig att man utökade till två matchdagar? Är det pga att ni utökade ligan till nio lag eller för att få mer speedway åt folket?

– Ropen ska skalla, speedway åt alla, skrattar Fredriksson och fortsätter; man skulle kunna säga att det är lite både och. När det är nio lag är det svårt att paketera det på en dag, om man inte ska ha en väldigt lång säsong. Men sedan fanns det ett strategiskt val med att köra på två dagar för att kunna öppna upp för en huvudmatch till på torsdagarna. Nu blir det två huvudmatcher kan man säga, en på tisdag och en på torsdag.

Huvudmatcherna kommer att innebära en större tv-produktion och Fredriksson blickar mot framtiden.

– Jag tror att om alla stjärnor står rätt på himlen när vi kommer in i oktober så kanske vi har kunnat öka med ytterligare 10% på läktaren, tack vare att vi fått upp det massmediala intresset. Syns vi ofta är det klart att vi ökar värdet på produkten speedway, både för sponsorer och för partners – så alla är vinnare i detta.

Dennis Fredriksson har satt sig in i sporten och gjort sin läxa med poängsystem och rankingar. Hur går det då för lagen i Elitserien i Speedway 2019?

– Jag tror det kommer att stå mellan fyra lag. Det är fjolårsmästarna Smederna som har ett bra lag, det är fjolårsfinalisterna Dackarna, de har ett fantastiskt lag. Rospiggarna är också ett helt fantastiskt lag och så Indianerna som har en grym lineup i år – en bra bredd och topp. Så de fyra kommer sticka ut. Om det blir någon överraskning där så blir det nog Indianerna som jag tror kan överraska. Sen blir det spännande att se vad Piraterna gör som kommit in som nytt lag från allsvenskan, det blir jättespännande, avslutar marknadschefen.

Dela nyheten: