Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Det är en trygghet att ha en god tradition”

Featured Image

Vetlandas nygamle lagledare Mikael Karlsson börjar landa i laget. Med kontinuitet i truppen ska klubben bygga en grund. Målet är satt till slutspel. Därifrån kan allt hända.

Med nio SM-guld kan Vetlanda bli den andra klubben att nå tvåsiffrigt antal SM-tecken. Getingarna är den enda klubb som stått för den bedriften med sina 16 guld. Det gör att Vetlanda är den mest framgångsrika aktiva klubben i svensk speedway. Och med tradition kommer möjligheter:

– Jag skulle vilja säga såhär: Klubben har ju gjort ett par omstarter och nu är det ytterligare en omstart. Men man har ju av tradition lyckats att dra igång något nytt. Men vi är inte ett topplag från allra första början men av tradition så bär det långt i slutändan och det ska vi klart vinna på. Det är ju en trygghet att ha en god tradition. Det ger ett lugn i arbetet, säger klubbens nygamle lagledare Mikael Karlsson, och fortsätter:

– Det är ju folk i styrelsen som har varit med sedan dess, om man säger så. På något sätt etsar det sig fast i väggarna och man bär det vidare. Sen får man inte glömma att Bosse Wirebrand och Micke Wirebrand har gjort väldigt mycket bra för föreningen och det hoppas jag att vi kan bära vidare på ett bra sätt även om de inte är kvar i verksamheten.

Karlsson är tillbaka i Vetlanda igen och även om vi befinner oss i olustiga tider börjar han landa igen:

– Men det kommer att bli mycket bättre när man börjar träffa förarna på riktigt. Det är ju lite svårt nu med tanke på det lite okända när ligan drar igång. Jag har tänkt att ta en runda ner och träffa grabbarna som kör i Polen. Men de håller också på att kolla över sin seriestart. Så det är mycket om och men.

Det är mycket som än så länge är uppe i luften när det gäller säsongen och publikens vara eller inte vara, men.

Vad skulle även lite publik betyda för förarna, tror du?

– Jag tror att det höjer allting ett litet snäpp. Även om man inte med hjälmen på sig hör allting. Men jag tror att det höjer allt ändå. När man går runt banan, när det är förarprestentationen. Jag tror att det höjer intensiteten och kittlar nerverna mer. Det höjer pulsen på förarna ett snäpp till. Det är jag övertygad om, säger Karlsson.

För två år sedan fick Vetlanda respass i semifinalen mot Smederna, som sedermera blev mästare. Förra säsongen blev det uttåg i kvartsfinal. Men klubbens nygamle lagledare står fast vid de ord han sa i förra intervjun han gjorde med elitspeedway.com: Det är slutspel som gäller.

– Jag vill ta det därifrån. Hamnar vi i toppen är det klart att det är en förmån. Men, nej: Slutspel. Jag står fast vid det. Jag hoppas kontinuitet ska bli vår styrka i slutspelet, säger han.

Den svenska stommen vi pratade om sist, vilka sticker ut där, skulle du säga?

– Victor Palovaara börjar ha varit med ett tag nu men har fortfarande mer att ta av. Han har fortfarande stor potential med sitt åksätt. Sen har vi Filip Hjelmland. Han klev ur junioråldern för två år sedan. Han har varit lite skadedrabbad emellanåt men har fortfarande en nivå till att ta sig till. Alexander Woentin kan fortsätta att bli lite tryggare på alla banor. Ser man tillbaka på förra året så tycker jag att Peter Ljungh hade ett mellanår i mina ögon. Jag kan ju hans potential ganska bra. Jag vill inte lyfta ut någon. Lillebror Woentin, Lukas, ska börja åka nu så han ska vi inte sätta några krav på. Jag vill inte säga en av killarna, jag tycker att alla har en nivå att ta till från 2020, säger Karlsson.

Hur ser du på lagkaptensrollen – och har du utsett någon än?

– Någon lagkapten är inte utsedd än. Jag har haft ett snack med förarna och är väl inte riktigt i land än. Jag har mina planer men vill inte prata om det här innan jag har pratat med killarna, säger han:

– Det viktiga är att man kan vara i stort sett delaktig från matchsamling till matchsslut och bidra till alla killarna. Inte bara bidra med poäng eller vara en av de ledande förarna. Man ska kunna stötta laget och även kanske i veckorna vara mitt bollplank i vissa frågor. Förare ser det på ett annat sätt. De har en annan kompetens än vad jag har. Jag vill ha en förarvinkel i mina beslut.

Hur ser du på truppen och säsongen? Kör ni med det ni har eller kan det tillkomma något under säsongen?

– Det kan väl också bero lite på förutsättningarna. Blir det med publik eller inte? Hur blir det med resandet mellan länderna? Men jag tror på kontinuitet så jag hoppas att vi kan behålla truppen. Jag vill satsa på det här gänget, sen kommer inte alla givetvis att åka alla matcher. Men jag vill bygga något på sikt. Sen kan det ju vara så att det uppkommer önskemål från förare att byta klubb för att man tycker att man inte får åka tillräckligt eller så. Det är ju sånt man inte vet. Men jag tror på kontinuitet. Jag vill behålla den här stommen. Får vi göra det kommer vi bli bra och få till något i slutspelet. Alla förare ska få chansen att visa upp sig så när man kommer närmare halva säsongen börjar man hitta ett lag man vill åka med.

Avslutningsvis, hur bra koll har du på motstståndet?

– Jag börjar få lite mer koll, tycker jag. Även om jag inte lägger fokus på dom så vill jag givetvis se vad de kan ställa upp med. Det finns flera aspiranter till att vara topplag och mycket större favoriter än vad vi är.

Vetlanda inleder sässongen hemma på Hasses Motorstadion den 6 maj.

Vetlandas trupp

Bartosz Zmarzlik

Dominik Kubera

Peter Ljung

Brady Kurtz

Szymon Wozniak

Victor Palovaara

Andreas Lyager

Filip Hjelmland

Alexander Woentin

Lucas Woentin

Dela nyheten: