Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Det kändes som att han hade varit i Masarna i 20 år”

Featured Image

Från och med den här veckan skiftar Elitspeedway.com fokus mot den kommande säsongen som börjar den 4 maj. En gång varje vecka pratar vi med en lagledare för varje lag. Först ut är de som levde längst: Masarna, med Andreas Sundin i spetsen.

När vi når Andreas Sundin sitter han i bilen och det första ämnet som avhandlas är inte fyra vänstervarv på två hjul. Det första samtalsämnet är: Skidor. Sundin är nämligen på väg till Mora. Där ska han och hans svärfar åka Nattvasan under natten mot lördag.

– Den är 45 kilometer men det räcker och blir över ändå. Vi börjar åka klockan 20:10 på fredag kväll, säger han.

Jag undrar om han har någon tid han siktar på. Det avfärdas med ett spontant skratt:

– Målet är att ta sig i mål. Jag åker inte jättemycket skidor i övrigt. Vi har varit där och tränat lite. Mina svärföräldrar har en husvagn som står däruppe på säsong.

Men tänker han på speedway något under dessa dagar?
Nytt skratt.

– Det gör man väl alltid. Man tänker på speedway hela tiden.

Det är kanske inte så konstigt. I söndags spikade Masarna truppen när letten Francis Gusts blev klar.

– Vi pratade om honom redan inför förra säsongen. Han är ung och lovande. Han är ett stort löfte som passar vår speedway, säger Sundin och fortsätter:

– Han har alla förutsättningar hemma i Daugavpils. Där gör de i stort sett inget annat än att åka speedway. Om jag har förstått det rätt är han i detta nu på väg till Slovenien eller Slovakien för ett träningsläger där han börjar försäsongen ordentligt. Jag har sett honom på 250 litegrann och i några andra sammanhang. Det är en tung och bra förare där det finns en otroligt stor potential. Det är många som tror att han är nästa stora lettiska stjärna.

Och värvningen av Gusts är precis så uträknad som det låter. Scoutad under en stund är han en del i det nya Masarna. Ett Masarna som tappat tung rutin. Ett Masarna som varvar ungt och gammalt.

– Framförallt känner vi att bredden i truppen är bättre än vad den kanske har varit under tidigare säsonger. Vi har alltid haft filosofin att vi måste ha med alla på tåget. Det räcker inte att ha en eller två stora heatledare utan vi känner att mellanförare – vilket vi väljer att inte kalla dom – ska vara med och bidra. Det är det som skördar framgång. Det är klart att det var ett tungt tapp i Antonio Lindbäck, Kim (Nilsson, som gick till Rospiggarna, red. anm.) och Tarasenko (Vadim, klar för Västervik, red. anm) som var helt fantastisk i fjol när han kom. Då fick vi börja tänka om i nya banor. Då föll valet på den truppen vi har idag.

Är det bredden som gör er bättre 2021, om du pekar på något?

– Ja. Det är ju svårt att toppa förra året. Men om man ska peka på någonting så är det bredden. Får vi ha alla friska, så…. Ta David Bellego till exempel. Han är en outsider i ligan om han får vara hel och fräsch en säsong. Han har kapacitet att ta 10-12 poäng per match. Detsamma gäller båda bröderna Pawlicki (Piotr och Przemyslaw). Ingen vill ju vara sämre än den andra. Det kan ju bara mynna ut i något ganska bra. Inget är hugget i sten. Vi har inga förare som är garanterade x antal matcher. Det är prestation som avgör.

Med en tredje covid-våg runt hörnet finns det en risk att vi får se speedway utan publik en stund under 2021 också. Det påverkar så klart finanserna, men Sundin är inte oroad.

– Vi har lagt vår budget utefter att vi kommer att ha restriktioner under 2021. Ska man vara helt krass så har det kostat mer än vad det har smakat att vinna SM-guld ett år som detta. Men vi ligger kvar på i stort sett samma budget. Vi sticker inte iväg utan vi ska ha ekonomin i balans.

Hur bra koll har du på era motståndare?

– Det är klart att man sitter och funderar lite på vad de sysslar med. Det finns många bra lag i ligan. Men samtidigt gäller det att fokusera på det vi kan göra och det vi kan påverka.

Nya kaptenen – ett självklart val

Samtalet vänder mot truppen igen. Antonio Lindbäck vann sitt guld och avslutade karriären därefter och Kim Nilsson stack till Hallstavik. Det lämnade i sig en lucka. Kaptensrollen skulle fyllas – och det var inte ett särskilt svårt beslut. Det var snarare självklart: Valet föll på 36-årige tysken Martin Smolinski.

– Han kom till oss inför säsongen 2019 och det kändes som att han hade varit i Masarna i 20 år redan då. Han var hur glad som helst. Han tar hand om alla. Han brydde sig, tog tag i saker och ville väldigt gärna sätta sig in i hur föreningen fungerade och vara med och bidra där med all sin erfarenhet. Han är en förare som aldrig ger sig. Så valet blev ganska lätt när Kim valde Rospiggarna, säger Sundin entusiastiskt.

Han fortsätter:

– Han läser lite svenska också. När han kom till oss 2019 var det flera år sedan han hade kört i Sverige. Han är oerhört seriös. Ta en sån sak som att han åker från Tyskland för att vara i Avesta under en vecka för att träffa sponsorer och lämna ut tacktavlor inför säsongen. Det visar att man vill någonting och det är en jäkla pondus i honom. Han brinner för Masarna.

Vad är det viktigaste med en lagkapten?

– Det som vi tycker är viktigast med att ha en lagkapten är att vi har ett bollplank gentemot förarna. Eftersom varken jag eller Stefan (Bäckström) har kört speedway är det viktigt. Det kan ha med banorna att göra, med laguttagningar – det är viktigt att höra vad kaptenen tycker om vi känner att vi har kört fast som ledare, förklarar Sundin.

”Han får en större roll”

Masarna körde knappast fast förra säsongen. Istället kliver man in som regerande mästare – och jagade villebråd. Vad är då målet med 2021?

Anderas Sundin vill inte sväva iväg.

– Att vi tar oss till slutspel, känner jag. Vi har som sagt gjort om laget ganska mycket. Vi har vissa kvar som var med förra året också. Men i mångt och mycket är det nya förare på gång in och jag vet inte om man kan sätta pressen på dom att “Allt vi kräver är guld.” Men det är klart att mycket vill ha mer och vi är med i BAUHAUS-ligan för att slåss om medaljerna. Men en slutspelsplats till att börja med och sedan får vi ta det därifrån, säger hand modest.

Mycket är nytt i Masarna. Mycket är ungt. Och bland de unga finns Philip Hällström Bängs, snart 18 år gammal. Efter att ha varit och kört lite då och då finns en plan för Avesta-sonen:

– Han kommer att få en mycket mycket större roll än vad han har haft under de senaste två säsongerna. Han kommer att få axla manteln genom att ta en ordinarie plats i truppen, säger Sundin klart.

– Kapaciteten på sikt? Han är oerhört duktig och en väldigt, väldigt stor talang. Det satsas fullt ut på speedway i den familjen vilket är helt underbart att se; att man verkligen brinner för det och vill någonting. Det är bara att hoppas att utvecklingskurvan går lika rak som den har gjort de senaste säsongerna. Då tror jag att han kan bli oerhört vass på en ordinarie position i laget.

Masarnas premiär sker hemma i Avesta den 4 maj. Då kommer Smederna på besök.

Truppen

Philip Hellström Bängs

David Bellego

Emil Millberg

Martin Smolinski

Alexander Liljekvist

Marcin Nowak

Piotr Pawlicki

Przemyslaw Pawlicki

Aleks Lundquist

Dimitri Bergé

Francis Gusts

Dela nyheten: