Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Det märks att förarna har haft roligt i år”

Featured Image

Masarna är svenska mästare i speedway 2020. Elitspeedway tog en pratstund med lagledaren Andreas Sundin om kemi, säsongen och klubbens väg till guldet.

Sex dagar har passerat sedan Masarna bärgade klubbens första SM-guld på två decennier. För lagledare Andreas Sundin har vardagen börjat återvända lite, men han kan tillåta sig att suga på segerkaramellen ett tag till.

2020 är, och kommer att gå till historien som, ett speciellt år och det har inte undgått någon i speedwayvärlden att säsongen blev speciell. Det började inte minst med att alla kontrakt i all hast behövde omförhandlas.

– För vår del gick det ganska smärtfritt, säger lagledaren Andreas Sundin när elitspeedway.com ringer upp.

– Det är klart att vissa förare försökte så mycket det gick men vi var helt ärliga från början och sa “Det här är vad vi kan erbjuda och det pris vi kan betala med de förutsättningar som är.” Då var det många som accepterade det och tog det. Det var därför vi fick så många som stannade kvar.

Året i BAUHAHUS-ligan inleddes med en förlust mot Lejonen men därefter fann Masarna rätt växel. Och när Sundin tänker tillbaka är det en sak han minns lite extra:

– Vi har fått jobba som tusan det här året med att försöka få ihop ett lag. De kör i Polen och folk blir skadade och Tarasenko som inte fick starttillstånd till en början. Vi fick åka väldigt många matcher med egna juniorer.

Men motgångarna, med Polens covid-19-bestämmelser, en global pandemi som håller flygtrafiken i schack och normala risker med speedwayen, gav tillfälle till kreativitet och visade Masarna att laget vilar säkert med några förare i truppen.

– Vi bestämde ett lag på torsdagen och när vi kom fram till söndagen såg det helt annorlunda ut. Vi har fått jobba hårt med att få ihop lagen men samtidigt tycker vi att vi har gjort en väldigt bra säsong med tanke på de förutsättningar vi har haft. Vi har haft Anton och Kim som riktiga ankare i laget. De har verkligen steppat upp i år och visat att de är världsklassförare båda två, berömmer Sundin.

Du nämnde yngre förare förut. En kille som gjort avtryck är Philip Hellström Bängs, hur ser du på hans insatser?

– Det är en kille som inte lämnar något åt slumpen. Varje tillfälle han får åker han ner och testar saker. Han har en pappa som stöttar honom till 110 procent och han har gjort det väldigt väldigt bra. Det är en talang som Masarna kommer att ha nytta av under lång tid framöver.

Masarna körde oavgjort i tre av åtta matcher, något som inte tillhör vanligheterna. Men det går att urskilja något bra i de insatserna.

– Haha, det är inte så jättevanligt, skrattar Sundin. Vi har legat under i många av de matcherna och tagit poäng på sista heaten vilket har gjort att det på något sätt har känts som seger. Alla poäng är ju viktiga.

Att ta poäng sent visar ju på en enorm styrka. Har kemin varit speciell i klubben på något sätt?

– Vi har haft ett helt fantastiskt år. Vi har haft ett par förare som har kommit och gått, men inte lika mycket som andra lag. Men samtidigt har vi haft den där familjekänslan som vi vill att man ska ha när man kommer till Avesta och ska köra. Man ska ha roligt på banan och man ska kunna skämta i depån. Mycket handlar om det. Har man roligt och kan skämta och skoja så trivs man. Det märks att förarna har haft det i år.

Under säsongen plockade Masarna 21-årige dansken Patrick Hansen samt de rutinerade herrarna Przemyslaw Pawlicki och Nicki Pedersen. Pedersen blev tungan på vågen i finalen med totalt 22 inkörda poäng.

I de här värvningarna, kan du se att någon fortsätter i Masarna framöver? I de tre ni tog in, var det för att pusha för guldet eller fanns det någon baktanke för 2021 också?

– Det är klart att Hansen är en framtidskille och kan kommer bara att bli bättre och bättre. Det är nog inte helt omöjligt att vi kommer att få se honom i Masarna igen, kanske till och med nästa säsong. Det finns utvecklingspotential. Det är samma sak i David Bellego och Dmitri Bergé. Det är förare med potential som man kan bygga ett lag runt och få med för att bli bättre på sikt, säger Sundin och fortsätter:

– Vad gäller Pawlicki och Pedersen: Pawlicki hade det lite tufft och han ville gärna komma till Masarna och få lite lugn och ro och börja tycka att det är roligt att åka speedway. Det gick väl ganska bra i vissa matcher. Men kommer man till ett slutspel växer hornen och då vill man vinna. Då kanske man blir överställd i ett par heat. Men det är så sporten fungerar. Nicki Pedersen var väl en chansning, egentligen. Vi hade Smolinski skadad och funderade på hur vi skulle göra om vi skulle få ytterligare en skada och vi visste inte om Tarasenko skulle få åka.

Det utsatta läget, i kombination med skaderisk, gjorde att klubben landade i att man skulle ta in ytterligare en förare:

– Vi scoutade runt med lite olika förare och Nicki Pedersen nappade och ville väldigt gärna komma. Han sa tidigt att han inte skulle gå till ett lag där han inte kände att han hade en chans att vinna. Han skrev på för oss och han är en helt fantastisk förare. Han springer runt och pratar med alla. Han kan vara tjurig ibland men han är en ödmjuk och trevlig människa. Men om vi får se Nicki i Masarna nästa år vågar jag inte svara på i dagsläget, säger Sundin.

Om vi lyfter till helikopterperspektiv, vad har du sett i ligan i år som du kanske inte väntade dig eller som åtminstone har stuckit ut?

– Jag tycker att det har varit en väldigt bra säsong överlag. Många svenska förare har fått chansen att åka. Det är trots allt här vi bygger svensk speedways framtid, det görs inte i Polen eller i England eller i Danmark. Det gör vi i Sverige och då måste vi anpassa reglerna så att fler svenska förare får åka i de högsta serierna. Det tycker jag att man ska fortsätta med och någonstans dit måste vi komma även om vi återgår till mer normala förhållanden längre fram.

Har du börjat blicka framåt? Det finns nu ett guld som ska försvaras 2021.

– Hehe, det är klart att det ska försvaras. Man vill alltid försvara ett guld. Men det är mycket som ska avslutas med den här säsongen först och vi vet inte vad vi har att förhålla oss till inför 2021. Så vi har inte börjat skissa på något än. Annars kanske man gör bort sig redan från början, säger Sundin.

Det är det, och 2021 är ännu en bit bort. Under tiden kan Andreas Sundin, Masarna och hela Avesta njuta av det efterlängtade guldet.

– Det ska vi göra ända till nästa säsong, avslutar Sundin.

Dela nyheten: