Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

ESS arrangerar individuella SM-finalen 2022, som direktsänds i SVT

Featured Image

De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS) kommer stå som arrangör av den individuella SM-finalen i speedway 2022 när sporten för första gången någonsin blir en del av SM-veckan. ”Det är ett fantastiskt tillfälle att visa upp speedwayen för både ny och befintlig publik då det var länge sedan SVT livesände speedway”, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF). Tillsammans med värdstaden genomför RF en SM-vecka för vinter- och en för sommaridrott. SM-veckan sommar 2022 går av stapeln i Linköping, vilket är första gången en värdstad också innehåller en speedwayanläggning, som är en förutsättning för att få vara en del av SM veckan.

”Det är första gången ESS som organisation gör ett gemensamt arrangemang vilket innebär att vi har en stor erfarenhetsbank att ösa ur tillsammans för att stötta Linköping med t.ex. luftstaket, kunskaper och chefsfunktionärer. Vi ser verkligen fram emot att få göra speedwayen till en del av SM veckan och för förtroendet vi fått från Svemo ”, säger Mikael Holmstrand.

För att få till en tävlingsduglig arena i Linköping har ESS knutit till sig Linköpings Motorsällskap (LMS) som medarrangör. LMS kommer att arbeta med anläggningen och stå för vissa funktionärsroller medan ESS ansvar för tävlingens genomförande, marknadsföring, chefsfunktionärer och koordineringen runt hela arrangemanget mot förbund, RF, SVT och arrangörsstaden. En testtävling med yngre svenska förare kommer att genomföras innan finalen för att testa såväl anläggning som funktionärer.

ESS marknadsansvarige Mikael Teurnberg arbetar med att sälja in arrangemanget och intresset är stort. ESS befintliga partner ProJob går in som huvudsponsor för tävlingen och även ligasponsorn Bauhaus är med som en av de större sponsorerna.

Det är mycket idrott som ska passas in i SVT:s sändningsschema för veckan men speedwayen har mottagits väldigt positivt och kommer att direktsändas i sin helhet på SVT Play med starttiden 18.00 tisdagen den 28:e juni.

”Mycket positivt att SM-finalen i speedway ska vara med på SM-veckan i Linköping och att tävlingen även kommer att sändas på SVT. Med detta sammantaget så hoppas jag att vi kan bredda intresset för speedway i hela landet”, säger Mikael Karlsson, Grenchef Track Racing Svemo.

”En av ESS största frågor, som vi delar med Svemo, är att få speedwayen att växa och vi hoppas att både LMS och Linköping som stad tar tillvara denna unika möjlighet att återstarta speedwayen med full kraft. Arenan får en rejäl putsning och LMS funktionärer har gjort ett fint jobb i vinter. Vi hoppas att Linköpings kommuns ambition om att vara en av de främsta idrottsstäderna i landet visar sig i praktiken så att LMS t.ex. får hjälp med ett godkänt luftstaket för att kunna bedriva fortsatt tävlingsverksamhet”, avslutar Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta:
Mikael Holmstrand, ordförande ESS, 0706-92 51 30

Dela nyheten: