Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

ESS-klubbarnas allsvenska engagemang fortsatt högt

Featured Image

Trots att Vetlanda återkommer till Allsvenskan nästa år fortsätter ESS bidra till serien med tre extra lag

ESS överenskommelse med Svemo om att BAUHAUS-ligan ska vara stängd för nedflyttning sker mot löftet att säkerställa att Allsvenskan innehåller minst sex lag för att denna serie ska fungera och ge landets övriga speedwayklubbar chansen att etablera och fortsätta med tävlingsverksamhet.

Nästa år återkommer Vetlanda till Allsvenskan, som då tillsammans med Griparna, Valsarna och Vargarna utgör egna klubbar. Därmed skulle ESS-klubbarna kunna dra ner på sitt engagemang och de kostnader detta medför med ett lag. Men efter en dialog inom ESS är klubbarna överens om att fortsätta sitt allsvenska engagemang på samma nivå och med samma lag som under 2022. Det innebär att Örnarna kommer till start i ett samarbete med Smederna, att Lejonen fortsätter driva Smålänningarna och att Indianerna fortsätter med sitt utvecklingslag. I Indianeras fall är ambitionen att hitta ett samarbete med Solkatterna i Karlstad på liknande sätt som Smederna har med Örnarna för att på så vis hjälpa Karlstad att få igång seriespeedway på allsvensk nivå igen.

”För ESS-klubbarna är speedwayens bredd viktig och att så många klubbar som möjligt är livskraftiga och kan ha egna lag. På sikt måste vi försöka få ett fungerande seriesystem med egna lag som inte står och faller med stöd från elitklubbarna. För att komma dit är vi beredda att fortsätta vårt engagemang och skapa kontinuitet. Återväxten är en huvudfråga både för oss och förbundet. Där tar ESS-klubbarna ett stort ansvar, till och med större än vi avtalat, och det har vi all anledning att vara stolta över”, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand.

Detta innebär att Allsvenskan 2023 innehåller sju lag och därmed fler trupp-platser och matcher för våra svenska förare. ESS-klubbarna anser att det är viktigt för speedwayens bredd att de klubbar som på sikt vill etablera sig i Allsvenskan eller till och med titta uppåt i seriesystemet byggs från grunden och skapar förutsättningar för att ha egna förare. Dagens situation bygger mycket på förare från elitklubbarna som vid ett avancemang inte skulle gå att kombinera inom samma serie.

De tre klubbar som nu har ett större engagemang i Allsvenskan har också just nu väl fungerande ungdomsverksamhet och får på så sätt möjlighet att slussa in sina förare samtidigt som platser erbjuds även för andra och där detta görs möjligt genom att samtliga ESS-klubbar gemensamt lägger en ordentlig grund för att finansiera dessa tre lag tillsammans.

”Även om vi kunde dragit ner på vårt engagemang med ett lag och sparat pengar så ser vi möjligheten att skapa fler körtillfällen som viktig och det är en investering vi är beredda att göra tillsammans i nuläget. Det är avgörande att våra svenska förare som håller allsvensk nivå får åka så många matcher som möjligt. Med fler lag och fler platser att fylla kommer det behöva kompletteras med utländska förare men vi förväntar oss att samtliga klubbar i serien tar ansvar för att låta våra svenska förare få maximalt med körtillfällen” avslutar Holmstrand.

Dela nyheten: