Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Ett beslut i rätt riktning men utan omedelbar effekt för BAUHAUS-ligan

Featured Image

Fredagens beslut från myndigheterna innebär att senioridrott nu kommer att tillåtas. Det är dock fortfarande andra restriktioner som stoppar speedwaysäsongen från att dra igång

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och ministrar på fredagmorgonen var väntat och har läckt ut i delar under veckan. Det är tveklöst ett fall framåt och vi gratulerar framförallt fotbollen till ett väl genomfört lobbyarbete. Dock har fotbollsallsvenskan unika förutsättningar genom sitt TV-avtal som gör det ekonomiskt möjligt att starta en säsong utan publik. Det gäller inte för speedwayen och många andra idrotter och serier, där publikintäkterna är en avgörande del för att kunna bedriva sin verksamhet.

– Så länge publika sammankomster i idrottssammanhang fortsatt är begränsat till 50 personer innebär dagens besked i praktiken ingen skillnad, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand.

Samtidigt kommer signaler från andra aktörer i samhället att man nu börjar planera för en återgång till ett mer normalt läge. Exempelvis har flera nöjesparker aviserat att man avser att öppna inom kort och kunna ta emot tusentals besökare om dagen.

– Vi unnar självklart andra aktörer att komma igång med sin verksamhet och tycker det verkar ske med väl tilltagna protokoll för att upprätthålla en bra säkerhet. Något som givetvis är grundläggande och ska respekteras. Det vi ställer oss frågande till är hur man kan skilja på publika sammankomster baserat på vad det är man gör. Det är inte rimligt att du kan lösa entré till en nöjespark och se någon underhållning där medan du inte kan lösa entré till en speedwayarena och få den typen av underhållning levererad. Det saknar logik och vi ser fram emot att detta blir nästa stora fråga för förbunden och RF att ta med politikerna så snart som möjligt, fortsätter Holmstrand.

ESS har tidigare också i ett brev till Svemos styrelse ställt ett antal frågor och önskemål på vad man vill se från förbundets sida. Speedwayen är den näst största publiksporten sommartid efter fotbollen och måste försvara sina intressen. Uppmaningen till Svemo har bland annat varit att häva tävlingsförbudet för att åtminstone möjliggöra ungdomstävlingar. En önskan som nu tillgodosetts efter dagens beslut. ESS vill också att speedwayen hanteras utifrån sina specifika behov som en av få kommersiella delar av Svemos verksamhet, inte minst publikmässigt. Klubbar, förbund och RF måste fortsätta att med hög aktivitet driva frågor mot myndigheterna kring relevansen av ett fortsatt stopp för just idrottspubliken.

– Vi har stor respekt för myndigheternas rädsla för en andra smittvåg eller missbruk av rekommendationerna. Men för full acceptans av regelverken behöver det finnas en enhetlighet i hur man hanterar folksamlingar och att detta inte baseras på vad man samlas för. Speedwayen bedrivs utomhus på enorma ytor och kan lätt ställa om arenorna för att begränsa många människor på samma plats. Vi ser fram emot att det blir nästa lättnad i restriktionerna och att den kommer så snart som möjligt. Då kan vi vara igång med verksamheten under sommaren, avslutar Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta:
Mikael Holmstrand, vice ordförande ESS, 0706-92 51 30

Dela nyheten: