I artikelserien Fem Frågor snackar vi med personer kring sporten och ligan. Det kan vara lagledare, förare, kommentatorer eller andra. I den här upplagan tar vi en pratstund med Lejonens Linus Eklöf.
Säsongen är bara några månader bort. För Linus Eklöf innebär det arbete med det företag han startat tillsammans med några vänner.
– Vi är några grabbar som har dragit igång ett dotterbolag inom det och vi har en ställningsfirma. Vi kör ställningsfirma och jag jobbar i princip 100 procent. Inte på matchdagar men annars är det nästan så. Mitt i centrala Eskilstuna. Vi har inte träningar med lagen så jag är ju inte i Gislaved flera gånger i veckan.
Här följer Fem Frågor med Lejonens Linus Eklöf.
När man läser på om dig beskrivs du på vissa håll som “ur-smed”. Kan du ta oss igenom processen som tog dig till Lejonen?
– Smederna drog sig ju ur ligan förra året. Vi som hade kontrakt med klubben blev kontraktslösa och fick gå var vi ville. Jag pratade i princip med varje klubb och kollade vad som skulle passa mig bäst. Sen kom jag i kontakt med Anders Fröjd. Vi jobbade tillsammans under några år i Griparna när jag var där så vi känner varandra sedan tidigare. Vi hade ett ganska bra samarbete då så vi sa att “Vad sjutton, vi provar och ser om vi kan få det att bli lika bra i BAUHAUS-ligan också, kanske.” På den vägen var det.
Vilka typer av variabler finns det när en förare tittar på och väljer mellan olika klubbar? Vad har klubbarna att komma med som konkurrensmedel?
– Först och främst vill du veta om konkurrensen i laget är baserat på snittet. Vilka uppställningar kan man tänkas använda? Vilken konkurrens kommer jag att ha i laget? Förra säsongen var ju Lejonens trupp i princip spikad. Det skulle vara hård konkurrens om platserna och vi skulle få snurra ganska friskt på förare. Det är väl lite så man brukar jobba och kolla. “Var har du tänkt att använda mig och vilka förare kommer du ha kring samma snitt?” På så sätt får man ett hum om förarna.
Kan man få garantier? De stora lagsporterna kan ju garantera speltid, matcher, istid. Vad kan du som förare få för garantier?
– Du kan aldrig få garanterade heat, det går inte. När du väl står på en tävling kommer lagledaren göra allt för att vinna så har du en dålig dag kanske du inte får åka mer. Du kan däremot få inskrivet ett garanterat antal matcher. Det är mest bara så att föraren ska kunna satsa och investera i saker och planera sin tillvaro.
Hur anpassade du dig till omställningen som gjordes under 2020, med minskad lön och alla sådana faktorer? Vad tar du med dig in i 2021?
– Ja… Vad ska man säga? Jag jobbar ju på som vanligt med mitt vanliga jobb. Jag drabbades inte så mycket privat, rent ekonomiskt. När Smederna bestämde sig för att dra sig ur blev det lite som att man tog det med en klackspark. “Nu ska vi köra av den här säsongen” lite. Det blev kanske inte så seriöst. Jag kände att det passade mig, jag fick en liten nytändning. Det blev lite extra kul att få köra. Den känslan ska jag försöka att ta med mig in i den här säsongen med lite mer seriös grund. Målsättningen är att vi ska vinna med Lejonen, det är det inget snack om. Vi vann ju grundserien och åkte sedan ut mot Masarna. I år ska vi gå hela vägen.
Fansen är ju ganska högljudda, men hur var det att köra en säsong utan publik?
– Jag har alltid gjort mina bästa tävlingar i slutspel och viktiga matcher. Man är så fokuserad på det man ska göra när man kör. Så då har jag inte så bra koll på publiken där. Men just känslan på arenan. Det är folk, man vet… Man känner att det är allvar, det står saker på spel när man ser folket runtomkring. Det är samma sak som att ha ett gäng lagkamrater som engagerar sig i laget och blir glada när det går bra. Då är det extra kul att prestera bra. Det är samma sak med publiken och när man hör dom blir det extra kul när det går bra.