I artikelserien Fem Frågor snackar vi med personer kring sporten och ligan. Det kan vara lagledare, förare, kommentatorer eller andra. I den här upplagan har vi snackat med Vetlandas återvändande lagledare Mikael Karlsson.
Mikael Karlsson är tillbaka som lagledare i Vetlanda Speedway efter ett par år utanför klubben. Föreningsmänniskan Karlsson tar sig an uppgiften med samma iver som alltid.
Ditt CV är en intressant läsning. Du är kommentator för både C More och Eurosport, Samordnare och vägledare på Hultsfreds kommun, biträdande rektor på Hultsfreds gymnasium, förbundskapten för U21-landslaget och även lagledare för Vetlanda. Hur får du ihop allt?
Han skrattar.
– Vad ska man säga? Det jag gör idag… Kommenteringen kommer ju att bli på paus. Men förra året körde jag de mindre produktoinerna – enkamerasmatcherna – mycket här i Småland. För Eurosport kommenterade jag EM och det kommer jag kanske att fortsätta med i år. Jag jobbar som vägledare på gymnasiet och vikarierar just nu som biträdande rektor. Det uppdraget kom till innan jag hoppade på speedwayen. Det hade jag kanske inte sagt ja till om jag redan hade haft speedwayen. Men nu kör vi våren! Sen är jag lagledare i Vetlanda, förbundskapten för U21-landslaget och jag är ordförande i Målilla GIF – fotboll och bandy. Jag vet inte hur jag får ihop det. Det låter kanske konstigt men jag är van. Jag har haft det såhär sedan jag blev vuxen. För länge sedan körde jag själv och efter det var jag mekaniker.
– Sedan blev jag lagledare 2010 och innan dess var jag lagledare i både bandy och fotboll. Bandyn var på allsvensk nivå och fotbollen har inte varit så högt, division 4 och division 5. Jag är väl en föreningsmänniska. Det går inte att värdera det i pengar. Jag tycker bara att det är roligt. Sen är det väl klart att det blir lite mycket ibland och jag ska väl avsäga mig några uppdrag. Speedwayen är lite mitt nummer ett. Men det ger mig en kick att jobba med det ideella. Jag får en kick av det och jag har en fantastisk familj som stöttar mig. Men jag måste ju sålla lite på sikt. Så här kan jag inte ha det länge. Lagledarskapet i Vetlanda fanns inte med i mina planer när jag tackade jag till allt det andra, om man säger så.
Du har ju varit ett par år utanför klubben. Och du tog några dagar på dig innan du tackade ja till uppdraget hos Vetlanda. Vad var det som gjorde att du behövde några dagar? Var det alla andra uppdrag?
– Egentligen hade jag nog inte behövt betänketiden. Men det var väl lite för att kunna gå igenom allt i skallen. Jag är sugen på att tävla igen. Jag hade gärna fortsatt när det tog slut sist men då skulle klubben göra förändringar av ekonomiska skäl. Men jag är sugen på det här. Jag gillar det här. Jag tror att det finns mer att göra med ett lag än vad jag har lyckats att göra med ett lag hittills.
Hur mycket har du saknat att vara i det dagliga suset med ett speedwaylag?
– Det är det man saknar. Det har jag känt när jag har kommit till arenorna för kommenteringsuppdrag. Det har varit ett substitut och hållit mig nära sporten men jag har saknat det sista. Att vara med och tävla varje tisdag eller torsdag. Det vill jag. Jag är jäkligt sugen på det och det har jag varit ganska länge.
Du sa en gång “Jag jobbar alltid med att vinna.” Det får mig då att undra: Hur hanterar du förluster? Låt säga att ditt lag förlorat en viktig match, kanske har ni blivit utslagna ur slutspelet.
– Den som slutar att vilja bli bättre kommer att sluta att vara bra. Om man gör en dålig prestation får man titta på hur man kan göra det bättre nästa gång. Jag skakar av mig förluster ganska snabbt. Jag är tvärförbannad där och då och det är klart att man måste analysera det som inte gick så bra. Men jag ser mer framåt. Jag tar steget ganska snabbt och efter ett par timmar börjar jag titta på vad vi kan göra bättre nästa match eller nästa säsong – nästa uppgift. Det är svårare att släppa besvikelsen när man åker ut i semifinal än om man gör en dålig seriematch, för då kan man ju ladda för nästa vecka. Åker du ut i semifinal är det ju att ladda för nästa år.
Till sist, vad ser du mest fram emot med speedwaysäsongen 2021?
– Att få tävla ihop med ett lag kontinuerligt igen.