Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Finaldags – här är allt du behöver veta inför stekheta mötet

Featured Image

Dackarnas supporterklubb är på väg att fylla två bussar som ska rulla de drygt 28 milen till Eskilstuna Motorstadion. Det är upplagt för fest mina damer och herrar – speedwayfest!

Det är Södermanland mot Småland. Det är fyra SM-guld mot fem. Det är brödrakamp mellan Pawlicki, Przemyslaw mot lillebror Piotr. Men framför allt, det är Smederna mot Dackarna som gör upp om titeln svenska mästare 2019.

Smederna är regerande mästare och jagar guld för tredje året i rad vilket skulle betyda totalt fem titlar av den ädlaste valören. Det innebär också att Eskilstunaklubben i så fall kommer upp på samma antalet guld som årets finalrivaler Dackarna från Målilla i Hultsfreds kommun. Men det ska som bekant köras om det också.

Allt talar för två jämna drabbningar, först i Eskilstuna på tisdag och sedan i Målilla redan dagen därpå.

Allt kan hända

Smederna, som kom fyra i serien, tog sig till final efter en knallhård match mot serietvåan Vetlanda, totalt slutade det med seger 91-88. Dackarna som vann serien skulle i och med placeringen kunna ses som favoriter i finalen, men en final är en final och där kan allt hända. Och om man jämför förare för förare blir utgången än mer oviss. Faktum är att båda lagen fullständigt kryllar av intressanta namn.

Smedernas Fredrik Lindgren till exempel, snittade över 2,2 poäng per heat på sina 18 matcher förra året. Och han är i minst lika bra form det här året, snittet håller i sig och har över 2,2 poäng per heat även 2019. Lindgren körde senast i söndags, i polska Ekstraliga, där han tog tio poäng på fem heat. Lindgren är stekhet.

Klubbkamraten Andzejs Lebedevs från Daugavpils i Lettland är en oerhört intressant förare. Det tyckte jag redan när jag såg honom köra sin första GP-tävling på hans egen hemmabana i lettiska Daugavpils för många år sedan. Publiken fullständigt vrålade fram hemmaföraren och han utmanade redan då de allra bästa. Han är i stort sett uppväxt på en lång bana hemma i Lettland och hans svenska hemmabana i Eskilstuna borde rent teoretiskt passa honom bättre än den 26 meter kortare banan i returmötet på onsdag. Å andra sidan, en skicklig förare klarar av alla typer av banor.

Många förare är värda att lyftas fram inför finalen, inte minst ryssen Gleb Chugunov som visade stark speedway i båda semifinalerna mot Vetlanda. Jepsen Jensen levererar och även han var igång i Polen i söndags där han körde in elva poäng på på fem heat.

Pawlicki och Dudek heta förare

En av de hetaste förarna i Dackarna är Piotr Pawlicki som tog hela 14 poäng i ena semifinalmötet mot Västervik, bara en poäng från full pott, i en semifinal. Det är respekt. Det blir en fantastisk match-i-matchen då storebror Pawlicki kör för motståndarlaget. Även Dudek körde starkt i det andra semifinalmötet där han tog 11+1. Även om han hade en dipp i söndags, i Ekstraliga, där han tog 6+1 på fem heat så placerar jag ändå honom under kategorin het. Vi speedwayintresserade har sett många förare köra full pott ena dagen för att sedan svikta rejält nästa dag. Eller tvärtom.

Mina vänner, det är upplagt för en två dagar lång speedwayfest där vi svenskar har förmånen att få se speedway i världsklass. Få sporter i landet kan konkurrera med en serie med några av världens bästa utövare i sin sport.

Väderprognosen är också på bra humör, både SMHI och den norska motsvarigheten, YR, visar uppehållsväder både i Eskilstuna på tisdag och i Målilla på onsdag. Runt tolv grader varmt vid matchstart båda dagarna. Och som vanligt när det gäller speedway i Sverige, den heliga tiden är 19.00.

Släpp tejpen, nu kör vi!

Laguppställning finalmatch 1

Smederna:

(1). Michael Jepsen Jensen

(2). Andzejs Lebedevs

(3). Fredrik Lindgren

(4). Gleb Chugonov

(5). Przemyslaw Pawlicki

(6). Adrian Miedzinski

(7). Linus Eklöf

Dackarna:

(1). Maciej Janowski

(2). Piotr Pawlicki

(3). Oliver Berntzon

(4). Jacob Thorsell

(5). Patryk Dudek

(6). Frederik Jacobsen

(7). Kacper Gomolski

Dela nyheten: