Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Finalen: Masarna mot Indianerna

Featured Image

Stunden är kommen. SM-finalen står för dörren. Masarna ska ta sig an Indianerna. Ingenting är klart utom två saker: Vi kommer att se en ny mästarklubb för första gången på tre år. Och ett av lagen kommer att ta sitt första guld på decennier.

Det är inte utan att det går att slå ett par vingslag från historien över vad som komma skall i Kumla och Avesta under dagarna två. Masarna har valt att börja borta mot Indianerna i SM-finalen som inleds ikväll och avslutas imorgon, onsdag. Senast Masarna vann SM-guld var år 2000. Senast Indianerna vann var 1991.

– Det är många som hör av sig och många som bryr sig och tycker att det är roligt att det går bra – äntligen, säger Masarnas lagledare Andreas Sundin.

2020 har mestadels levererat hinder, problem och svårigheter men nu är finalens stund kommen och det är inte utan att vara nöjd som Sundin blickar tillbaka:

– Kikade man inför säsongen hade vi väl inte ett av de bästa lagen men vi är nöjda med det bygget vi har fått ihop. Vi var väl tippade som i fjol men sen blev det som det blev med pandemin och vi kände att vi lyckades knyta till oss de förare vi ville ha för att kunna göra en så bra säsong som möjligt. Vi slutade femma i serien och nu är vi i SM-final. Utifrån våra förutsättningar och vår budget har vi gjort en riktigt bra säsong.

Han får medhåll av sin kommande antagonist i finaldramat, Indianernas lagledare Peter Johansson:

– Man kan väl säga främst att man fått odla sitt kontrollbehov in absurdum, skrattar Johansson.

– Det du tror att du ska göra… I vanliga fall tar du ut ett lag och får en bekräftelse – det kan räcka med en tumme upp i ett meddelande så vet man att de kommer, även om de är i södra Polen. Möjligtvis kan det vara att någon slår i så har man lite problem där. Men nu är det polska klubbar som kan stoppa våra förare, det är logistiken; Det finns inte flyg, eller man bokar flera flyg för att hoppas att något av dem går. Det är en helt annan typ av säsong. Samtidigt har vi sett till att hålla en budget som är snävare.

Finalen inleds alltså på Glottra Skog Arena i Kumla och för Masarna gäller det att:

– Först och främst vill vi göra en riktigt bra bortamatch. Det går inte att åka ner till Kumla och få stryk med en herrans massa poäng och tro att det ska lösa sig på hemmaplan som det gjorde i både kvartsfinalen och semifinalen. Vi vet att vi är starka hemma, det är ingen snack om den saken, säger Sundin.

Masarna är redo och det är även Indianerna. Peter Johansson är bekväm med att börja hemma:

– Jag gillar generellt att börja hemma. Kan man få med sig en hemmafördel så vet man vad man har att gå på. Och kan man få åtta poäng så vet man att man hela tiden kan slå ifrån sig med toppning. Men det är två matcher och det ska köras om det oavsett. Vi får se. Det är skönt att börja hemma i och med att vi har lite oskrivna kort i truppen, säger han och skickar en liten passning till Avesta-gänget:

– De bär ju favoritskapet i och med Iversens skada och det är inte säkert att han kan vara med. Det är inte mycket som tyder på det. Vi är tunnare än vad vi har varit och det gäller att vi ska göra vårt bästa.

Appropå skador har Masarna en förare som kommit tillbaka starkt från en sådan: Fransmannen David Bellego, som kraschade i Polen i somras:

Han kommer tillbaka från en svår krasch och levererar. Han har gått från klarhet till klarhet. Med tanke på den skada han hade och att komma tillbaka så snabbt från den och göra det så bra. Han åker fantastiskt bra. Det är beundransvärt, säger Sundin som framhåller honom lite extra.

En förare som Johansson vill hålla lite extra högt är Jonathan Grahn, som för övrigt var med i ett långt reportage här på sajten tidigare i år.

– Han har vuxit rejält i sin åkning. Han har tagit några rejäla kliv och har slagit motståndare som på kanske inför säsongen inte var ”möjliga” att slå. Han har verkligen tagit chansen, säger Johansson.

Laget ska göra jobbet

Båda lagledarna har samma syn på vad som gäller. Laget, inte jaget, ska bärga guldet.

– Det gäller att alla levererar. Kollar man senast mot Lejonen så hade vi tre, fyra förare på tio poäng. Det var en som var bättre och då ska det mycket till att man inte vinner en speedwaymatch. Alla måste med på tåget. Jag tror att vi har stor chans att göra en bra final, säger Sundin.

– Vi vet ju att vi har starka toppar och en bredd på laget oavsett skadeläge och osäkerheten kring Iversens medverkan. Men det enkla svaret är vårt lag. Oavsett hur det har sett ut under säsongen och när det har sett ut som det har gjort har vi alternerat laget. Det har varit många inblandade under säsongen och även om vi nu har trappat ner konkurrensen till att det är det här finallaget vi har så har vi kört och peppat varandra i olika konstellationer. Även om det har varit en eller två toppar med istället för tre-fyra så har vi hela tiden fått jobba tillsammans. Vi har en jättefin dialog i laget, mellan mig och förarna och även med mekanikerna, säger Johansson.

Uppdatering:

Regnet öste ned och klockan 20:45 på tisdagen beslutades att skjuta upp första finalmatchen, som istället kommer att köras på torsdag (8/10). Detta gör att Indianerna kommer få den avgörande matchen hemma på Glottra Skog Arena. Läs mer här på Indianernas hemsida..

Dela nyheten: