BAUHAUS-ligan körs inte igång förrän tidigast i juli kunde vi läsa i ett pressmeddelande häromdagen. Elitspeedway.com ringde upp Mikael Holmstrand, vice ordförande tillika mediansvarig hos ligan, för en pratstund kring utsikterna för säsongen 2020 – och framtiden.
Sporten står än så länge på paus över hela världen i princip. Men; I Tyskland har Bundesliga kommit igång. Snart väntar andra ligor runtom i Europa. I speedwayvärlden står det klart att polska Extraliga kör igång den 12 juni. I Sverige, däremot, lever vi fortfarande i ovisshet.
Har ni något bortre datum där det är uteslutet att köra till exempel grundserien?
– Vi har inte satt ett datum efter vilket det är uteslutet. Fram till 11 augusti finns det en möjlighet att köra en serie och någon form av slutspel. Det skulle i så fall vara enkelserie, svarar Holmstrand.
Skulle det kunna vara så att ligan kliver direkt in i ett slutspel?
– Det har vi faktiskt inte diskuterat. Det skulle innebära något cupliknande. Det är svårt skulle jag säga, spontant. Jag har inte tanken klart men det får inte bli för jippobetonat. I det här kommer ju också förartillgången vilket är något som ligger och skaver för oss hela tiden. Man skulle kunna köra seedning eller så baserat på fjolårets resultat för en cupliknande variant. Men de lag som startar i år kommer inte att vara de lag som klubbarna planerat för innan säsongen, säger Holmstrand och fortsätter:
– Det är inte alla förare som kommer att ha möjlighet att köra i alla ligor och det är inte alla förare som får köra i alla ligor. Se på Polen och deras utresetillstånd och karantänsregler. Förartillgången är ju en stor fråga men förhoppningsvis lättar den lite nu. Om vi tar Polen till exempel så är det så att om du har säsongsarbete på kontraktet i Polen så har du möjlighet att resa in och ut. Just nu är det ju med karantän men om det släpper så kommer inte en speedwayförare vara annorlunda än till exempel en lastbilschaufför som åker in där med sin last. De polska klubbarna har kontrakterat förarna ganska hårt men samtidigt; om ligorna i Sverige, Danmark och till viss del England – de har en logistisk utmaning för många – kommer igång så kommer trycket från förarna att öka.
För ni någon dialog med Polen, till exempel, i det här speciella läge vi är i?
– Den förs på förbundsnivå. Polen är ju starka och ekonomiskt solida. De har ju sagt att det är två veckors karantän som gäller och att Extraliga börjar den 12 juni. Och nu är det officiellt att deras andraliga, Liga 1, startar den 11 juli. Det är dock inte helt klart vad förarna som ska köra där har för regler kring karantän. Extraliga-förarna är snart halvvägs igenom sin karantän nu.
Och det finns en och annan svensk som också tillhör klubbar i Polen:
– Jag har pratat med några av de svenska förarna som ska köra i Liga 1 och de vet inte exakt vad som gäller än, säger Holmstrand och fortsätter:
– De kommer inte att låsa in sig i Polen utan alternativ. Det är min känsla. Dels är det lite mindre pengar i Liga 1 – även om det är bra pengar – men många har ju också familj att ta hänsyn till. Vi har ju här i Sverige inte fått några besked från myndigheter vad som gäller för publik här och ponera att det inte blir något förrän i oktober, ja, då kanske de väljer några månader i exil i Polen.
På tal om det, ser ni någon minimigräns för vad som krävs att få igång BAUHAUS-ligan när det gäller publikmängd? Är det 500 personer, 1000, 2000?
– Klubbarnas publiksiffror varierar lite grann men om man skulle kunna vara 2000 personer på en arena tror jag att vi skulle kunna komma igång med bibehållen ekonomisk möjlighet att överleva.
Pratar ni med andra sporter, fotbollen till exempel, om att gå i gemensam front för att få igång det här?
– På förbundsnivå är det hög aktivitet, framförallt hos RF (Riksidrottsförbundet). Speedwayen är ju den näst största publiksporten under sommaren men fotbollen är otroligt mycket större när det gäller publik, sändningstid och utrymme. De har ju dragit ett tungt lass här och Svemo har inte lika stora möjligheter, då det är många relativt små sporter som är mer på utövarnivå. Så vi är jätteglada att fotbollen tar tag i det här och faktiskt också utmanar lite.
Vårt samtal tar en liten avstickare och Holmstrand utvecklar:
– Idrotten har inte så stark ställning här i Sverige rent politiskt. Tittar man i andra länder så är idrottsministern en ganska högprofilerad minister, ofta med idrottslig bakgrund – någon som gjort sig politisk karriär efter den aktiva. I Tyskland godkände förbundskansler Merkel att Bundesliga startade och i Polen var det president Andrzej Duda som godkände att Extraliga startar. Stefan Löfvén skulle nog inte godkänna speedwayligan och vi har en idrottsminister som väldigt få nog kan namnet på, men här – bland de professionella idrottarna – pratar vi en yrkeskategori som har näringsförbud i princip.
2014 ersattes Elitlicensen med något som kallas för särskilda regler för seriedeltagande. Kan dessa få en översyn för att klubbarna i ligan ska kunna sig på ekonomiska grunder under 2020?
– Vi har inte tittat på det konkret men vi har en bra dialog med Svemo kring det här. Jag tror inte att vi bara ska titta på 2020 utan även 2021. Mycket av det vi gör nu – vi är väldigt noggranna med det inom ESS och klubbarna – går ut på att titta igenom även 2021. Det kommer att vara en annan sponsormarknad och även en annan förarmarknad. Ingenting får vara skrivet i sten där och det är därför det är så viktigt att vi vill komma igång så snart vi kan. Man faller lätt i glömska annars och vi behöver ha något igång om så bara i liten verksamhet, något som kan täcka klubbarnas fasta kostnader för anläggningarna eller så, i år.
En kort paus. Holmstrand utvecklar:
– Svemo har ju hittills sagt att det är tävlingsförbud för samtliga grenar och det har vi ställt oss frågande till. Just nu är det ju skillnad på att ha tävlingsförbud i speedway gentemot ett tävlingsförbud i snöskoter till exempel. Den kommersiella delen av Svemos verksamhet kanske måste hanteras annorlunda gentemot den lite mer hobbybetonade verksamheten för att inte skada klubbarna mer än nödvändigt. Idrotten är inte ett problem i de här tiderna. Jag läste att Gekås i Ullared tar in 3000 personer samtidigt, då känns det som att det borde kunna finnas 2000 personer runt en speedway-arena utomhus utan att det skapar en pandemitopp. Man kan dela upp en arena med ett max antal personer i varje fålla, använda varannan rad på läktarna, vad som helst.
Än så länge vet vi väldigt lite men Holmstrands avslutande ord är måhända hämtade ur viss frustration, men de är också en uppmaning till de bestämmande:
– Ge oss inte ett nej. Ge oss ett ”ja, men gör såhär…”. Vi behöver få komma igång och få ett datum.
Han är inte ensam om att vänta.