Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Huvudmatchen: Dackarna – Västervik

Featured Image

Den här veckan står huvudmatchen mellan Dackarna och Västervik. Elitspeedway.com har tagit ett snack med båda lagens lagledare.

Geografiskt skiljer det tio mil mellan Västervik och Målilla. I tabellen skiljer det en poäng mellan Västervik och Dackarna när lagen nu gör upp i tisdagens huvudmatch. Och visst finns det något extra lagen emellan:

– Det kan bli tufft. Men å andra sidan: Förarna är ganska tuffa som det är, de kan inte ta ut svängarna mer som det är. Det är inte så att jag går ut och säger ”kör på den där killen” eller så. Men det är mer känslor, sa Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Hans lag fick se sig besegrade av heta Rospiggarna förra veckan när man föll i Hallstavik med klara 57-33.
– Vi hade väl inte räknat med att få stryk. Men Rospiggarna var bättre än oss och det visade de på banan också.

Även Västervik inkasserade sin senaste förlust mot Rospiggarna, men därefter har laget tagit två raka segrar. Om det finns något recept bakom det?

– Vi fick in Jason Doyle i Kumla. Vårt problem har varit att vi har många Extraliga-förare. Vi är en av de klubbar med flest Extraliga-förare. Och nu när pandemin kom har det gett svårigheter. Och det går att säga ”byt ut förarna” och ja, jo, men grejen är att alla de duktiga andradivisionsförarna i Polen är redan skrivna i klubbar. Tillgängligheten har varit ett problem för oss, de flyttar så mycket tävlingar i Extraliga. Vi har haft klart med mycket namnkunnigare lag flera gånger – minst tre av de sex omgångar vi kört – men vi har tvingats ändra sent, sa lagledaren Morgan Andersson, som menar att det har gått lite troll i laguttagningarna.

– Det har kommit information på lördageftermiddagen att en söndagstävling flyttats till onsdag till exempel. Det har slagit hårt på oss. Nu säger inte jag att Sam (Masters) och Beck (Mikkel Beck Jensen) inte har varit bra. Men jag tror att vi hade vunnit i Hallstavik med en till av våra toppar, sa Andersson.

Förra året delade lagen broderligt på var sin storseger i grundserien. Västervik vann hemma med 58-32 innan Dackarna tog revansch hemma i Målilla ett par veckor senare med klara 56-33. Någon egentlig anledning finns det inte till de stora svängningarna, menade Andersson:

Kommer man igång bra och får rull på laget så kan det gå fort. Det är inte större marginaler i speedwayen än så, sa han och fortsatte med att lägga lite extra krydda kring fajten:

– Nu har de (Frederik) Jakobsen tillbaka så de har ett ännu vassare lag att ställa på benen. Jag ser det som en match i grundserien. Visserligen är det speciellt att möta Dackarna, de har slagit ut oss i två raka slutspelet. Så det är klart att det skulle vara roligt att bjuda upp till bra fajt i Målilla.

Ja, Jakobsen är tillbaka efter några matchers frånvaro på grund av familjeskäl, något som så klart glädjer Peter Karlsson:

– Vi har bara haft fullt manskap några gånger. Nu kan vi mönstra det vi har tänkt oss när Jakobsen är tillbaka.

Jakobsen blir helt klart en Dackarna-förare att hålla ögonen på. Hos Västervik då?

– Mats Hansen har gjort det bra för oss. Nästan alla banor i ligan är nya för honom. Linus Sundström har varit bra för oss. Han hade en dipp i början men har kommit igång ordentligt, sa Morgan Andersson.

Karlsson och Andersson tillhörde båda Dackarna när laget besegrade just Västervik i SM-finalen 2007, och Karlsson la lite tändvätska på rivaliteten städerna, och klubbarna, emellan:

– Västervik är ju en större stad men Målilla är ett mindre samhälle men en större klubb. Jag är ju utifrån. Västervik har ju ändå staden men jag tror att de har lite mindervärdeskomplex mot Målilla då de är en mindre klubb. Målilla har ju GP’n och allt det där. Målilla är en stor speedwayklubb och en stor organisation.

Han fortsatte:
– Det är kul att Västervik kommer. Det blir lite extra nerv, men publiken fattas ju. Det är ju synd, det är ju det som ger det lilla extra i matchen.

Publiken fattas, men rivaliteten finns ändå där. Och även om det runnit mycket vatten under broarna sedan den där hösten 2007 kommer faktiskt någon att tvingas säga att släkten är värst när allt är över ikväll.

Under måndagen gjorde Västervik klart med Artem Laguta. Han kommer däremot inte att finnas med i laget mot Dackarna, meddelade Andersson per sms.

Preliminära laguppställningar

DACKARNA

Jacob Thorssell

Joel Kling

Frederik Jakobsen

Hans Andersen (K)

Oliver Berntzon

Avon van Dyck

Theo Johansson

Lagledare: P Karlsson

VÄSTERVIK

Linus Sundström

Mikkel Bech Jensen (K)

Sam Masters

Mads Hansen

Jason Doyle

Anton Karlsson

Alex Johansson

Lagledare: Morgan Andersson, Christian Carlsson

Dela nyheten: