Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Huvudmatchen: Rospiggarna – Dackarna

Featured Image

Tisdagens huvudmatch är den mellan Rospiggarna och Dackarna i Hallstavik. Elitspeedway.com ringde upp båda lagens lagledare för att ta tempen inför drabbningen.

Rospiggarna har inlett säsongen fint och kommer till matchen med fyra segrar på de fem inledande matcherna. Dackarna, som har tagit fem poäng på fem matcher, kommer med en lite stukad form med en oavgjord och en förlust på de senaste två.

Lagen saknar också var sin viktig förare inför tisdagens möte. Hemmalaget får klara sig utan Emil Millberg, som är axelskadad:

– Han har haft med sig ända sedan SM-kvalet vilket också gör att han kanske inte har åkt så mycket heller. Han var på sjukhuset idag (läs; igår) och tog röntgenplåtar och då hittade de sprickor. Han kommer att vila ett tag, sa lagledaren Peter Jansson.

Gästerna kommer till start utan viktige Frederik Jakobesen:
Han är borta på grund av personliga skäl och han blir borta även på tisdag. Han är tillbaka till nästa match men vi täcker upp honom med Theo Johansson, helt enkelt. Men ska en färsk förare axla hans mantel? Det är ju omöjligt, sa gästernas lagledare Peter Karlsson.

Theo Johansson är för övrigt en av två ungtuppar som har fått chansen i Dackarna i år. Den andra är Avon van Dyck, och båda finns med i den preliminära trupp Dackarna har lämnat in inför tisdagens match. Dackarna har, trots några poängtapp, inte gjort några större förändringar i laget:

– Vi har inte ändrat jättemycket, faktiskt. Vi har gått lite sämre på slutet och jag säger inte att det är på grund av detta men vi har haft en av våra bästa förare (Jakobsen) borta i de tre senaste tävlingarna. Med det schema vi har märks det när en av de tunga förarna är borta. Vi sätter ingen press på de yngre, det vore helt orimligt. Istället får man nästan hejda dom lite, så att de inte kör över sin förmåga om man säger så, menar Karlsson.

För Rospiggarnas del handlar det om att bibehålla det fina man, bortsett från en 40-50-förlust mot Lejonen nere i Gislaved, har presterat:

– Där hade vi några killar som inte riktigt kom upp på den nivån där dom är. Sen var det lite stolpe ut för någon kille som hade kunnat ta några poäng till och hade vi tagit fem poäng till så hade det varit oavgjort, sa Jansson och fortsatte:

– Vi gjorde läxan där och efter det studsade vi tillbaka och gjorde bra matcher igen. Vi är ett väldigt bra gäng. Föreningen är fantastisk och förtjänar att vara där de är. Vi har kört med samma lag vecka in och vecka ut.

Förra året vann Dackarna båda mötena i serien lagen emellan, 48-42 i Hallstavik och 47-43 i Målilla. Det är något Rospiggarna kan skaka av sig och lagledaren Peter Jansson, som tog över huvudansvaret i slutet av förra året har ännu inte förlorat på hemmaplan i sin nya roll.

– Men för varje match kommer man väl närmare en förlust, skrattade han.

Båda lagledarna var dock överens om att några riktiga spöken inte existerar i speedwayen, i alla fall inte mellan de här två lagen:

– Det är ju ingen derbykaraktär. Brukar vara trevliga tävlingar. Det är en rätt så tuff arena att komma till men vi har trivts mot Rospiggarna, sa Peter Karlsson och fick medhåll av namnen Jansson i Rospiggarna:

– Det finns inga sådana derbyspöken, som det gör i Stockholmsfotbollen till exempel, där Djurgården har oerhört svårt med Hammarby – vilket jag gillar, haha!

Förare i fokus

Trots avbräcken har båda lagen några förare som tv-publiken bör hålla lite extra koll på. Rospiggarnas Daniel Henderson är en.

– Han tog elva poäng i Motala senast. Han var i Danmark och körde in 13 poäng i helgen. Hans form är på uppåtgående, sa Karlsson.

Fin form visar även gästernas Jacob Thorsell, som också har en extra morot inför drabbningen:

– Han har ju kört för Rospiggarna, så han kommer väl vilja visa sig från sin bästa sida, sa Jansson.

Blir släkten värst i Hallstavik eller behåller Peter Jansson sitt fläckfria facit som lagledare?
Ikväll får vi svaret.

Preliminära laguppställningar

Rospiggarna

Rasmus Jensen (K)

Kenneth Hansen

Tomas H Jonasson

Kai Huckenbeck

Timo Lahti

Daniel Henderson

Emil Millberg

Lagledare: Peter Jansson

Dackarna

Jacob Thorssell

Joel Kling

Hans Andersen (K)

Theo Johansson

Oliver Berntzon

Avon Van Dyck

Lagledare: Peter Karlsson

Dela nyheten: