Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Indianerna startar historiskt flicklag: ”Ungdomarna är vår framtid”

Featured Image

Nu bryts ny mark inom svensk speedway – ja, kanske över hela världen. Indianerna är mitt uppe i en framgångsrik ungdomssatsning och till våren ska nästa steg tas, då klubben sjösätter tidernas första renodlade flicklag.

– Idén har vuxit fram och kommer sig tack vare att vi gjort en jättesatsning på vår speedwayskola, förklarar Simon Gustafsson, marknadschef hos Indianerna.

Den satsning som Gustafsson syftar till går ut på att Kumlaklubben sedan en tid tillbaka bjudit in barn och ungdomar i åldern 4-14 år till Sannahed. Där har de fått chansen att testa på kostnadsfri speedway, något som skapat en riktigt häftig effekt. Bara i år har totalt 50 ungdomar valt att börja med sporten – många av dem tjejer.

– Där har det visat sig det att finns ett intresse. Just nu har vi fyra tjejer klara, det börjar även se ut som att vi får in ytterligare en till. Då är det ett rimligt mål att ha ett renodlat tjejlag färdigt till nästa säsong, fortsätter Simon Gustafsson.

Tittar vi bakåt i tiden har det aldrig funnits något dokumenterat flicklag inom svensk speedway. Vad tror du att det beror på, varför har det dröjt till nu?

– Det är en ganska simpel fråga att svara på. Jag misstänker att det här gäller all motorsport överlag, tyvärr. Det har historiskt varit färre kvinliga förare jämfört med manliga, det krävs mer slit från dem helt enkelt, svarar Gustafsson och tillägger;

– Men vi hoppas att vi nu kan gå mot en serie helt för tjejer! Det bygger så klart på att det finns ett intresse från tjejerna, och det kommer inte över en natt. Det är något som vi föreningar måste bygga genom att vara öppna och arbeta för speedwayskolor både för tjejer och killar.

Just det har alltså Indianerna verkat för en tid, en satsning som börjar att betala av sig rejält. Simon Gustafsson förklarar att det är viktigt att vara lyhörda mot de unga förarna och anpassa sporten, som annars kan vara fysiskt krävande.

”Superkul att kunna gå i bräschen”

Indianerna har länge, likt flera av sina konkurrenter inom Elitserien i speedway, kämpat med att bygga för framtidens generationer. Sedan den nuvarande styrelsen tog över för drygt ett och ett halvt år har klubben gått ordentligt framåt i antal medlemmar, förklarar Simon Gustafsson.

Till nästa vår ska även ett historiskt flicklag alltså vara redo att sjösättas. Det kommer då att bli svensk speedways första genom tiderna, och ska vi tro Gustafsson även det första i världen.

– Och det är superkul! Framförallt att kunna gå i bräschen lite grann för hela den här ungdomssatsningen. Det är väldigt viktigt, för ungdomarna är vår framtid, betonar Gustafsson och fortsätter;

– Indianernas mål är att vinna SM-guld med ett lag bestående av minst tre egna produkter. Då måste vi börja underifrån. Styrelsen lägger större vikt på ungdomsverksamheten och organisationen i stort än vad vi gör på elitlaget.

Med en engagerad satsning riktad mot ungdomar har Kumlaklubben nått resultat. Ambitionen för Indianerna är nu att få fart på organisationen och nå ut till fler ungdomar, vare sig det handlar om tjejer eller killar. Allt med sikte på framtidens speedway.

– Jag vill också avsluta med att nämna att det här endast fungerar tack vare våra eldsjälar som jobbar med detta. Det är de som är ute vid banan på varje speedwayskola, berömmer Simon Gustafsson.

Dela nyheten: