Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför säsongen: ”Det går åt att alla steppar upp ett steg”

Featured Image

Västervik slutade säsongen 2021 med semifinalförlust. Den satt inte i jättelänge och nu siktar laget, ledda av Morgan Andersson, framåt igen. Elitspeedway.com ringde upp Andersson för att snacka lite.

Västerviks trupp var spikad men den ryska invasionen av Ukraina har medfört att ryska förare numera är utestängda från ligan. Det sätter Västerviks verklighet lite i ett perspektiv.

– Nu har vi blivit av med 25 procent av truppen så nu har vi ett annat bekymmer att tackla. Det är svårhanterligt kan jag säga. Det lilla som finns kvar är ju….Ja, många av dem har ju valt att inte planera för Sverige. Vi kommer aldrig att kunna ersätta en världsmästare. Men vi jobbar på det. Det är givetvis ett bakslag för oss, sportsligt. Men nu har ju FIM tagit det beslutet och Svemo får rätta in sig i ledet. Det är bara att försöka att hantera problemet, säger lagledaren Morgan Andersson när elitspeedway.com ringer upp.

Fjolåret slutade med en semifinalplats där Västervik föll mot de blivande svenska mästarna Dackarna över två matcher.

– Vad ska man säga? Det är väl inte att sticka under stolen med att den moraliska finalen var i semifinalen med tanke på hur lagen var formmässigt. Det var ju små differenser men vi förlorade mot ett bättre lag, menar Andersson.

Hur länge sitter en sån förlust i?

– Lång tid… Det är klart, vi hade målsättningen att köra final till att börja med. Det är klart att det var besviket. Men, vi fick inte ut riktigt vad vi hade hoppats på i semifinalerna. Det var väl vissa som “var i Torun” där kändes det som, säger han och fortsätter:

– Alla försöker ju göra sitt bästa. Men vi hade ju en situation där med en som körde om guldet och vi hade en som körde om bronset och en som hade wildcard på sin hemmaplan. Man vinner som ett lag och förlorar om ett lag. Vi mötte ju ett riktigt jävla bra lag också, ska man ha klart för sig. Vi hade behövt ha två hundraprocentiga dagar. Vi klarade inte av det och då får vi gå vidare.

Det för oss till 2022. Västervik står, i och med den ryska invasionen av Ukraina, utan två av sina förare – Viktor Kulakov och Artem Laguta – då ryska förare är utestängda från FIM-anslutna ligor. Västervik är i kläm – men det är också förarna.

Har du snackat med killarna om det? Vad säger de?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Hur de ser på det…. Det är likadant… Vad ska man säga? Tittar man på hur det ser ut så får ju ryssar fortsätta att jobba i många andra yrkeskategorier men tyvärr inte med de som är anslutna till FIM. Vi får se vad det mynnar ut i men som läget är nu måste vi försöka hitta ersättare och det är tufft.

Under den här artikelserien har fr¨ågan om vilken förare lagledarna är mest nyfikna på inför 2022. Än så länge har svaret varit snarlika: De är nyfikna på alla förare. Det gäller även Morgan Andersson.

– Jag hoppas att alla kan höja sig. Nu går det verkligen åt när vi blir av med Artem. Då går det åt att alla steppar upp ett steg men vi får se vad vi hittar för ersättare. Men det ska bli en rolig säsong. Fredrik Lindgren gjorde ju en bra säsong förra året. Smektala har varit hos oss under i stort sett hela sin karriär i Sverige. Men vi behöver komplettera. Vi har ju två killar som vi inte kan använda. Våra juniorer, Noel Wahlqvist och Anton Karlsson, hoppas jag ska kunna ta ytterligare ett steg. Det fanns ju en uppställning med Artem i laget där vi behövde köra med två 0,5-or och men i första hand konkurrerar de om en plats.

Hundraåringen Västervik

Nu med covid-restriktionerna lyfta väntar, förhoppningsvis, en vanlig säsong på läktarna för lagen. Under pandemin förändrades många livsvanor och det sitter i fortfarande, vilket gör att till exempel vissa hockeyarenor fortfarande inte är fulla. Hur ska speedwayklubbarna få tillbaka sin publik?

– Det har ju med marknadsföring att göra till stora delar. Vi har 100-årsjubileum här i klubben i år så den 9 augusti kör vi en jubileumstävling med fritt inträde när vi möter Indianerna hemma. Då blir det en lite större grej Vi ska marknadsföra klubben nere på stan här lördagen innan hemmapremiären den 10 maj. Vi har bokat upp hela torget där vi ska visa vår verksamhet. Vi ska göra vad vi kan för att marknadsföra varumärket för att få tillbaka publiken. Vi har haft bra stöttning från våra sponsorer men givetvis är betalande publik jätteviktig för kassaflödet, säger Andersson.

Vilket lag är förhandsfavoriten?

– Lejonen är ju storfavorit. Det är inget snack om det. De har ett lag som är ett av de bästa som har ställts på benen namnmässigt. Det är de man får försöka bryta ner på något vis, säger Andersson.

Vad är Västerviks målsättning?

– Ja, innan den här skiten med Ukraina hade vi som målsättning att gå hela vägen. Men nu får vi se. Vi vill ju givetvis göra ett bra jublieumsår. Men det är klart, det känns ju lite sådär att bli av med en världsmästare. Men: Vi får se vad som händer i det ärendet. Vi var jättenöjda med truppen men förutsättningarna har ju ändrats. Men vi ska sälja oss dyrt i alla fall, avslutar Andersson.

Västerviks trupp 2022

Artem Laguta – 2,479
Fredrik Lindgren – 2,276
Bartosz Smektala – 1,954
Viktor Kulakov – 1,875
Gleb Chugunov – 1,655 (ny)
Jaimon Lidsey – 1,489
Mads Hansen – 1,455
Peter Ljung – 1,068 (ny)
Anton Karlsson – 0,500
Noel Wahlqvist – 0,500

  • Värt att notera är att ryska förare är avstängda från BAUHAUS-ligan 2022. Vi väljer att redovisa dessa förare i truppen ändå. Läs mer om beslutet som tagits här.
Dela nyheten: