Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför säsongen: ”Har alltid haft bra kontakt”

Featured Image

Masarna står inför 2022 under nytt ledarskap. Vi ringde upp Anton Rosén för ett kortare samtal om ungtuppar, framtiden och återvändande förare.

Masarna går in i säsongen 2022 med nya lagledare i depån. Sebastian Aldén och Anton Ros´én ska ta laget in i framtiden.

– Jag fick frågan och i och med att Sebban redan var tänkt att vara där kände jag väl att det vore kul att hoppa på det och testa, eftersom att det var med honom. Vi har alltid haft bra kontakt. Hade inte han varit där så vetetusan om jag hade hoppat på det. Men det är en kul utmaning, säger Rosén när elitspeedway.com ringer upp.

Han fortsätter:

– Man förstår ju att det inte går att hålla på hur länge som helst. De tröttnar ju också även om det här är något de brinner för. Det är svårt att brinna för en sak i hur många år som helst. Vi har lite fria händer. Både jag och “Sebban” har känt “Tosse” och Andreas länge. Vi har haft dem båda två som lagledare när vi körde själva. Vi vet hur de har jobbat. Men vi får se lite hur vi kommer att jobba. Det är väl inte riktigt klart än.

Har ni hunnit snacka ihop er något inför säsongen?

– Vi pratar lite då och då och träffas då och då. Vi jobbar på samma jobb men inte samtidigt, säger han och berättar att båda är truckförare på bruket, Outokompu.

– Vi är ganska lika som personer. Vi mår bra när vi har roligt. Vi ska försöka ha så kul som möjligt. Det har vi båda två känt när vi har kört: Det har gått bra när vi har haft kul. Men det går ju inte att laja runt hela tiden. Det får vara lite seriöst då och då. Men målet är att ha så kul som möjligt.

Har ni någa mål för säsongen eller är det för tidigt att prata om det?

– Målet är så klart att gå till slutspel. Det är det vi siktar på. Var vi hamnar efter det och hit och dit får vi se. Men målet är slutspel, säger Rosén.

Samtalet glider över på Vetlandas konkurs. Rosén är noga med att påpeka att han tycker att det är beklagligt Vetlanda inte kommer till start den här säsongen. Han menar att man i Masarna diskuterat huruvida man skulle ta in någon förare därifrån, men:

– Kollar man vad de har för förare och vad vi har så tycker jag väl att det kanske inte är någon som skulle göra det bättre än de vi har, möjligen undantaget Piotr som är en stjärna. Men han kostar väl därefter, antar jag. Vi kollade lite fram och tillbaka men vi kom fram till att vi är nöjda med vad vi har fått ihop.

Bland förarna i Masarna finns en hel del nya ansikten, och nygamla. En av dessa är Rohan Tungate.

– Tungate har ju kört här i Avesta förr. Vi vet att han hittar runt på banan här. Vi har försökt bygga ett lag som vi tror ska leverera här på hemmaplan. Francis Gusts är en ung kille. Han har börjat bra i Polen i år. Han gjorde en match mot Dackarna borta förra året och tanken är att han ska få lite chanser i år. Vi vet att han har bra fart och han har bra hjälp av Maksims Bogdanovs, som har kört flera säsonger i Masarna och det känns inte som någon nackdel. Buczkowski är en fighter. Han ger aldrig upp. Det känns som att han är en bra lagåkare på det sättet, han gör allt för sitt lag.

Hur ser du på ungtupparna Philip Hellström Bängs och Emil Millberg?

– Alla vet ju att Philip är en talang, så är det ju. Men han är ung och jag tror att folk glömmer hur pass ung han är. Det kan inte alltid gå bra. Det måste han veta om och det måste folk runtomkring veta om. När man är så ung kan det gå jättebra en match och sedan kan det gå precis lika dåligt i nästa match. Det är inte bara att gå ut och åka i ligan, samma sak gäller Emil. Han är ganska ung också, vilket man glömmer bort. Han har ändå varit med ett par år men det är inte bara att köra. Man kan möta samma gubbar i BAUHAUS-ligan som man mötte i Allsvenskan veckan innan. I Allsvenskan slog man dem men i ligan är man en hel raka efter. Varför det är så vet jag inte, men det är lite annorlunda. Vi tror på båda och vi kommer att ge dem chansen när vi känner att de är redo. Vi vill inte skynda med att kasta in dem i hetluften. Men de är med i laguppställningarna – inte båda hela tiden, men en av de kommer att vara med och åka.

Det blir en försiktig matchning, med andra ord?

– Ja, lite så är det. Det tycker jag i alla fall Jag tror att det är vettigt.

Vad är rimligt för er i ligan? Är det att hålla fortet hemma och ta några poäng på bortaplan?

– Ja, det är ju målet. Det siktar vi på. Hemmamatcherna är viktigast. Dels för vår egen del men också för publikens del. Det är det vi siktar in oss på och vi tycker att vi har byggt ett lag för att vara starka hemma. Sen kommer det att bli otroligt tufft, både hemma och borta. Jag tror inte att vi kommer att vara helt lost på bortamatcherna heller men det är tufft, så är det. Det är hemma vi ska vara starka.

Det finns klubbar, som Piraterna och Rospiggarna, som har flerårsplaner för framtiden – har ni någon snarlik vision?

– Ja. Vi har också en treårsplan vi har satt upp. Dels handlar det om ungdomsverksamheten, där vi har satt upp lite mål. I år har vi inget eget ungdomslag för första gången på väldigt länge. Om tre år ska vi ha ett ungdomslag igen och vi ska försöka att verkligen ta allt från grunden. Vi ar några 250-förare som vi kommer att jobba med för att få upp i ledet. Kollar man på truppen så har vi några egna produkter i laget och vi jobbar för att få upp fler. Ett långsiktigt mål är att vinna ett SM-guld igen men vi ska ta det steg för steg. Nu är det slutspel och sedan ska vi ta det vidare år för år.

Avslutningsvis, Antonio Lindbäck ska köra för er i år stod klart igår. Hur går tankarna?

– Det var ett styrelsebeslut. Jag vet inte om det finns så mycket att säga. Det sägs så mycket hit och dit. Det är inget vi står bakom. Varken jag eller klubben står bakom det han har gjort. Vi tror att det här blir det bästa för honom och för oss. Ska man se det sportsligt så gör det mitt och Sebastians jobb lättare i alla fall, avslutar Rosén.

Masarna inleder säsongen 2022 den 3 maj när man gästar Kumla Indianerna. Den 12 maj gästar man Piraterna.

Masarnas trupp 2022

Rohan Tungate – 1,881 (ny)
Przemyslaw Pawlicki – 1,776
Antonio Lindbäck 1,459
Krzysztof Buczkowski – 1,448 (ny)
Adrian Gala – 1,250 (ny)
Max Dilger – 1,250 (ny)
Francis Gusts – 1,250
Ernest Koza – 1,250 (ny)
Philip Hellström Bängs – 0,500
Emil Millberg – 0,500
Eddie Bock – 0,500 (ny)
Aleks Lundquist – 0,500

Dela nyheten: