Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför säsongen: ”Tror att han kommer att passa bra”

Featured Image

Eskilstuna Smederna laddar om efter fjolårets finalförlust. Den är i sig historia och med en intressant trupp, enligt lagledaren Jerker Eriksson, tar man sig an 2022.

Eskilstuna Smederna nådde inte riktigt hela vägen och föll i finalen mot Dackarna i höstas. Men lagledare Jerker Eriksson är inte alltför nedslagen för detta.

– Man vill alltid vinna, och någonstans trodde man väl att vi kunde ge dem en match men vi var inte där riktigt, formmässigt. De var lite för bra för oss, säger han när elitspeedway.com ringer upp.

– Det gick över ganska fort. Med facit i hand tycker jag att vi gjorde det bra. Det var bra av oss att komma tvåa. Vi tog silver. Vi gjorde inga ändringar under hela säsongen. Vi bytte inga förare. Vi körde med den truppen vi hade. Jag säger inte att det är fel att göra på något annat sätt. Vi valde ju att gå på de här gubbarna. Vi hade läge att kunna förstärka laget men eftersom vi gick så bra i serien så kändes det inte rätt mot de gubbarna att plocka bort dem. Vi sa att det får bära eller brista. Det räckte inte till guld men det må så vara. Jag känner att vi kan gå därifrån med huvudet högt. Jag har inte gjort någon förare dödsbesviken.

Han fortsätter:

– Jag vill ju vinna men inte till vilket pris som helst. Jag vet inte. Det är skillnad om man hade haft dålig form på en eller två gubbar. Då hade man kunnat göra något, men det hade vi inte då. Det var tillfälligheter och att vi gick så bra som gjorde att vi inte gjorde några byten. Då körde vi med det vi hade och det var andra lag som bytte och toppade. Dackarna blev för svåra. De hade ett bättre lag, helt enkelt.

Med det vänder samtalet till 2022.

Är Dackarna laget att slå den här säsongen?

– Ja, alla lag är väl att slå? Njae, jag vet inte. De ringde mig igår också från tidningen.Jag har inte tittat så mycket på de andra lagen. Jag är inte så mycket för det. Jag kan påverka mitt lag. Men självklart är man insatt vilka förare de har, självklart.

Under förutsättning att omvärlden inte blir värre ser vi ut att gå mot en normal säsong 2022. Och det gillar Jerker Eriksson.

– Nu är vi tillbaka till det jag tycker är det riktiga schemat. Nu kan du börja coacha laget igen. Förut var det bara att ställa upp och köra av matchen. Nu är det sexpoängs toppningsregel. Nu måste lagledarna vara på tårna. Det gillar jag. Nu kommer vår roll lite mer in i matchen igen.

Eriksson menar att det finns fem lag som kommer att göra upp om guldet; Västervik, Dackarna, Lejonen, Smederna och ”möjligtvis Indianerna”. Men har han någon förare i sitt lag han är lite extra nyfiken på?

– Jag är nyfiken på flera stycken. Jag är väldigt nöjd med vår trupp. Den som jag är mest nyfiken på är Daniel Bewley. Där finns det stor utvecklingspotential. Det ska bli kul. Det är en ung, väldigt duktig speedwayförare. Det ska bli kul att jobba med honom och även Robert Lambert. Det ska bli kul att jobba med två engelsmän. Det var längesen vi hade en engelsman i laget. Det är två unga killar som siktar på toppen.

En spontan fråga här. Var det medvetet att ta in två engelsmän när ni väl hade en?

– Nej, det var nog inget medvetet så. Bewley var vi väldigt tidiga på. Sedan ville vi ha en topp och vi har pratat med Lambert tidigare under flera säsonger och det har varit vissa saker som har gjort att vi aldrig har kommit till skott. Han har varit intresserad och vi har varit intresserade men det har varit vissa parametrar som har gjort att det inte klickat tidigare. Han ville komma och vi ville ha honom. Det känns bra. Han ska vara en av våra starkaste poängplockare. Bewley kommer in med ett väldigt fördelaktigt snitt – dryga 1,3. Han har potentialen att åka de sista heaten. Det ska bli väldigt intressant. Jag tror att han kommer att passa bra på vår bana. Han är den jag har störst förhoppning – eller vad ska jag säga. Inte för att förringa de andra, men jag har stora förhoppningar på honom. Jag hoppas att han blir det stora utropstecknet.

Om vi tittar på Johannes Stark och Max Belsing, vad ser du där?

– Det är samma där. Vi har även Joel Andersson från Kumla. Vi kände att vi behövde spetsa lite där nu. Jag har sagt till grabbarna “Det är upp till er själva nu. Ni får bestämma om vi ska ha två svenska förare på reserven eller om vi ska ha en.” Grabbarna får visa att de håller och att de levererar. Då kommer vi att försöka åka så många matcher som möjligt med två av de tre på reserven. De får bestämma själva om de håller, om du förstår vad jag menar. Bidrar de till laget och att vi får poäng ser jag ingen anledning till att vi inte ska utveckla de vidare. Vi har några till som kan vara med och slåss om reserven. Vi har en ung polack, Patrick Wojdylo, som vi tror kan bli bra. Det är också en kille som jag har sett ett flertal gånger i Krosno. Vi har också Grzegorz Zengota som jag känner och som har kört för oss tidigare, en mycket bra kille. Vi har Woryna kvar. Vi har Jepsen Jensen kvar. Vi har Pontus. Det är genomgående väldigt bra killar Det känns bra. Vi kommer att bli sådär jobbiga igenom, avslutar Eriksson med ett skratt.

Smederna inleder säsongen 2022 den 5 maj när man tar emot Rospiggarna.

Smedernas trupp 2022

Pontus Aspgren 2,095
Robert Lambert 2,015 (NY)
Kacper Woryna 1,984
Michael Jepsen Jensen 1,709
Daniel Bewley 1,318 (NY)
Patryk Wojdyło 1,255 (NY)
Grzegorz Zengota 1,250 (NY)
Matic Ivačič 1,250 (NY)
Joel Andersson 0,500 (NY)
Johannes Stark 0,500
Max Belsing 0,500
Ludvig Hamrin 0,500
Hampus Hamrin 0,500
Alexander Jacobsson Sundkvist 0,500

Dela nyheten: