Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför säsongen: ”Vad fan gör vi nu?”

Featured Image

Lejonen har satt ihop ett namnstarkt lag till 2022. Elitspeedway.com ringde upp lagledaren Anders Fröjd för diskutera den kommande säsongen i BAUHAUS-ligan.

Anders Fröjd är på väg till Gislaved från hemmet i Varberg när elitspeedway.com får tag på honom. Med dryga månaden har han att göra.

– Vi har inte bara ett A-lag. Vi har ett allsvenskt lag, ett 250-lag, ett 85-lag och vi har en ungdomsverksamhet som växer så det knakar. Det är helheten som ska skötas, inte bara det roliga i BAUHAUS-ligan, berättar han och säger att man bland annat har byggt en ny depå som håller på att färdigställas.

Vi vänder samtalet till just BAUHAUS-ligan 2022. Med ett gäng namnstarka nyförvärv är det många som ser Lejonen som en av förhandsfavoriterna till SM-guldet framåt höstkanten. Vad är lagets målsättning?

– Våran målsättning är… Det låter löjligt, men det är att gå till slutspel. Det är sex lag som går dit. När man väl är där sätter man nya mål. Nu är det sex lag av nio som går dit. När man är där får man inventera och se hur det ser ut med skador och tillgänglighet. Men det går ut på att vinna. Målsättningen är ju att ta guld. Det har ju alla lagledare. Det handlar bara om att man ska våga säga det utåt sett. Många säger att målsättningen är semifinal, men när man väl är där kan alla slå alla och det är små marginaler. Så självklart är målsättningen att ta guld, säger han.

Bland nyförvärven är det svårt att inte stanna till vid Bartosz Zmarzlik, som anslutit från Vetlanda.

– Vi jagade en kille som kan avgöra matcherna i heat 13 och 15. Vi har varit på Zmarzlik tidigare och vi jobbar mycket med samma agent som han använder. Men han har inte varit flyttbar, det har hela tiden slutat med att han stannat i Vetlanda. Det är hans mamma som styr var han kör. Det låter jättekonstigt, men så är det, säger Fröjd och skrockar.

– Hon styr hela familjen. Jag och Bartosz har pratat men mamman har satt stopp. Så här har det varit ett par säsonger. Vi började pratas vid under mitten av förra året när vi kände att vi inte har allt. Lambert är en jätteduktig förare men vi vill ha en killer. Lambert är en 2,0-förare som jag resonerar. Får han köra fem heat så får du tio pinnar av honom, så bra är han. Men jag vill ha en som tar 2,5. Det finns inte så många gubbar Det är Laguta, det är Zmarzlik, det är till viss del Woffinden. Det är Jason Doyle när han har en bra säsong. Det finns några killar.

Fröjd drar paralleller till en tidigare adept: Leigh Adams.

– Leigh Adams räckte aldrig till i VM för att han var för snäll. Men i seriespeeedway visste du alltid vad du fick. Han dök upp varje gång och tog sina poäng. Han var alltid med i heat 14 och 15. En väldigt duktig förare. Den typen vill man ha i ett lag. Någon som du vet vad du får av varje match. Det finns kanske fyra sådana i hela världen. Vi pratade med Zmarzlik ganska tidigt och han sa att det inte var några problem. Agenten pratade med mamman och vi var överens när säsongen var slut. Det var inte bara att Vetlanda hade problem utan det var att han hade gjort sin tionde säsong där och kände att han ville hitta på något nytt. Det har absolut inget med ekonomin att göra. Det ska jag säga till Vetlandas försvar, Zmarzlik har de skött exemplariskt, säger han.

En annan ny(-gammal) förare är Dominik Kubera. Och Fröjd är minst sagt nöjd över att ha honom tillbaka.

– Kubera har tillhört Lejonen tidigare. Jag släppte honom till Vetlanda när de ville ha honom 2018, för jag hade ingen plats. Jag har kontakt med Kubera, han har Leigh Adams gamla mekaniker. Och Adams körde några år i Lejonen och jag hade även Adams i Masarna. Jag frågade Kubera om han ville komma tillbaka till Lejonen och han sa “Självklart, jag kommer. Blir inte Zmarzlik kvar så kommer jag också.” På den vägen var det. Då var truppen färdig, säger han.

Men sedan tog Lejonens säsongsuppehåll en annorlunda väg. På ett minst sagt positivt sätt:

– Då kände vi ”Kan Drabik komma tillbaka i gammal form är han en 2,0-förare. Och så har vi Kubera, en ungdomskille och Zmarzlik.” Då var vi färdiga. Men då skickar Patryk Dudek ett meddelande till mig och frågar om jag har plats för honom i Lejonen. Han har varit en av mina favoritförare men han har varit så Dacke-betonad. Han har haft banrekordet i Gislaved i fem års tid innan Lambert. Men han skickar ett meddelande och vill komma. “Vad fan gör vi nu?” tänker jag. Jag sitter med en gubbe för mycket. Jag har Hampel under kontrakt men jag har inte registrerat honom. Vi kan inte plocka bort någon. Men det är ju ett sparkapital vi har där. Nu är ju han mot slutet av sin karriär men ofta kör han bra i Gislaved.

Hur tog Hampel det här?

– Nä, men det är inga problem. Jag hade honom 2002-03 i Kaparna och mitt företag var sponsor till honom. Jag och han har varit tajta i alla år även om han inte har kört för mig. Vi har haft en jättebra relation. Jakub Miskowiaks pappa är hans mekaniker. När jag hade Hampel i Kaparna mekade han åt Hampel. Han är inte så noga med att köra varje match, det räcker med att köra hälften av matcherna max. Han blir ju 40 i år. Och så tycker han att det är lite roligt med Jakub. Han kör inte i Sverige för att bli en bättre speedwayförare och tjäna pengar. Han kör för att få två tävlingar i veckan.

Och så var det, det där med favoritskapet. Flera av de lagledare vi har pratat med tidigare under våren har satt Lejonen som förhandsfavoriter till guldet.

– Det är klart att många säger att vi är favoriter för att vi har Zmarzlik i laget. Men det finns fyra lag. Lejonen, Smederna, Dackarna och Västervik, säger Fröjd, som ringar in ett lag.

– Smederna, med det facit de har de sista fyra fem åren – att alltid gå till final – och att alltid höja sig när det gäller tack vare att de har en bra cup-lagledare, han är bra när det gäller. Med den typen av bana som kan få förare ur balans med tanke på att de harvar och vattnar fem minuter före matchen.

Han fortsätter:

– Nu har de värvat två förare som älskar den typen av banor – grisbanor – i Lambert och Bewley. De kommre att åka jättebra. Du kommer inte att märka att de har tappat Lebedevs och Chugunov. De har ersättare som är grymma. Sedan fick de Woryna av oss förra året. Han älskar också grisbanor. Woryna var deras bästa – tillsammans med Pontus – snittförare förra året. De har ett lag som passar den typen av banor. Smedernas styrka kommer att bli reserverna. De kan köra Joel Andersson, som är en bra svensk kille och Zengota. De kommer att ha den starkaster reservuppsättningen i serien tillsammans med Dackarna. Smederna är mina favoriter. De har kanske inte det namnstarkaste laget men de har verkligen ett lag som passar för den typen av speedway. Det är ingen tredje och avgörande match i en SM-final. Hemmafavören gör således att de bli favoriter, avslutar Fröjd.

Lejonen inleder säsongen med att ta emot Rospiggarna hemma i Gislaved den 3 maj. Därefter är det dryga två veckor till lagets nästa match, då man gästar Dackarna den 19 maj.

Lejonens trupp 2022

Bartosz Zmarzlik – 2,839 (ny)
Dominik Kubera – 2,078 (ny)
Patryk Dudek – 2,068 (ny)
Maksym Drabik – 1,971 (ny)
Dimitri Bergé – 1,750 (ny)
Oliver Berntzon – 1,642
Jaroslaw Hampel – 1,594
Jakub Miskowiak – 1,571
Hubert Legowik – 1,250 (ny)
Mathias Thörnblom – 0,500
Casper Henriksson – 0,500
Tony Gudbrand – 0,500
Edwin Pohjantähti – 0,500
Jeremia Thelaus – 0,500 (ny)

Dela nyheten: