Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför semifinalerna

Featured Image

Fyra lag återstår och nästa vecka ska dessa fyra bli två. Vi har ringt upp samtliga fyra lagledare för att snacka lite om vad som komma skall.

Det är dags för semifinaler i BAUHAUS-ligan. Grundseriesegrarna Eskilstuna Smederna valde Rospiggarna under tisdagen och det dubbelmötet inleds i Hallstavik nu på tisdag. Hur kommer det sig att man valde så?

– Egentligen är det väl bara att titta på resultaten. Slår man ihop resultaten från grundserien så tog vi bonuspoängen mot Hallstavik, det gjorde vi inte mot Målilla. Där har du det enkla…! säger lagledaren Jerker Eriksson och skrattar. Han fortsätter:

– Nej, men jag säger inte att det är en enkel uppgift att ta sig an, men det bör vara lättare än Målilla. Jag tycker att Målilla är ett bättre lag.

Rospiggarnas kollektiv är det lagledaren Peter Jansson lyfter fram efter triumfen i kvartsfinalen

– Jag vill lyfta fram hela mitt lag. Vi har ett kollektiv. Tittar man på….Det var någon som sa igår att vi har en förlust på de senaste tolv matcherna, säger Rospiggarnas lagledare Peter Jansson.

Nästan. Laget har en förlust på de senaste elva, men faktum kvarstår att kollektivet tycks ha kuggat i varandra ganska bra.

När man både pratar med, och observerar, Peter Jansson och Jerker Eriksson är det inte svårt att notera att de två har lite olika drag som såväl person som lagledare.

– Han är kanske mer högljudd och passionerad och utåtstrålande med kanske lite yviga gester. Jag säger absolut inte att det är fel men jag är lite mer ganska lugn, skrockar Jansson. Det är väl inte så att vi snackar i telefon direkt. Vi har väl varit kamrater sedan 2005, det är några år nu. Han var i Bikab, som de hette då, i Allsvenskan när jag var i Getingarna.

Eriksson skrattar när han får höra det:

– Jo, det är en skillnad. Vi har känt varandra jättelänge, nu kanske vi inte pratar så mycket nuförtiden men vi pratade ganska ofta tidigare. Vi har varit ganska. Jag ska inte säga att vi har varit bra kompisar men vi har en bra relation. Han har sin ledarstil och jag har min och de skiljer sig ganska stort. Jag har respekt för honom. Han är duktig.

Vad kan vi då vänta oss av stundande batalj lagen emellan? I grundserien vann lagen respektive hemmamatch. Eskilstuna Smederna med 57-33 – Rospiggarna med 46-44. Och både Jansson och Eriksson ringar in samma faktum:

– Vi har ett bättre lag nu än när vi var i Eskilstuna. Jag tror att det var Huckenbeck som saknades den matchen. Dessutom kraschade Dudek i första heatet och utgick och Timo var halvskadad under resten av den matchen efter den kollisionen, säger Jansson.

– Jag tänker inte… Nu är det två nya matcher. Nu skadade sig Dudek under första heatet i Eskilstuna och det slog ju hårt mot dem. Nu är det ett litet avbräck hos dem när de inte har Henderson som nummer sex, säger Eriksson, vars förare är i god form trots en liten vila i Sverige:

– Grabbarna har kört en hel del. Det var nu senaste veckan som det blev lite frånfall i körningar med tanke på att det blev uppskjutet i den polska finalen. Men några av grabbarna kör nu både på torsdag och söndag. Jepsen kör en farewell till Bjarne (red. anm Pedersen) i Danmark. Det är väl Pontus som fått vila en vecka. Vi ska träna ihop på måndag. Jag får väl säga att vi har vilat oss i form, haha! Chugunov, Buczkowski, Laguta kör ju polska finalen på söndag. Jag är inte orolig, säger Eriksson.

Jansson:

– Jag tror att det kommer att bli två tuffa matcher. Vi möter de som har vunnit serien ganska överlägset. Det kommer att krävas att vi presterar absolut på topp för att ha en chans över huvud taget.

Länsderby i Småland

Efter en tuff match i Gislaved förra veckan fick Dackarna en betydligt mer behaglig resa hemma mot Lejonen under tisdagne där slutsiffrorna skrevs till klara 56-34. Laget vann de inledande fyra heaten och hade 16-8 efter dessa, något Mikael Teurnberg var nöjd med.

– Jaa, det var väl tuffare i första matchen på bortaplan. Det var en urladdning. Vi ville ha en bra start. Det är viktigt. Att sedan kunna dra iväg är viktigt. Det är lite så speedway funkar. Man får en känsla direkt. Man kommer in i det och går lite på knock. Det går inte bara att beställa. Men vi har ju bra gubbar.

Och på ämnet ”bra gubbar” finns det lite att ta av när Dackarna nu ställs mot Västervik. Fem GP-förare kommer att köra. Sex, om man räknar Pawel Przedpelski. Eller som Teurnberg säger:

– Det blir två stenhårda matcher med två bra lag. Det är namnkunniga lag. Tittar man på det sättet – nu är det inte det som avgör – så är det väl inte så namnkunniga lag någon annanstans. Det är fem GP-förare, Przedpelski med wildcard…. Det kan vara sex GP-förare med. Av 16 förare. Det är bara att göra matten där.

Och den minst lika rutinerade Morgan Andersson noterar samma faktum:

– Det kunde en höna räkna ut att det skulle bli såhär. Det har vi förstått länge.
Om man räknar Przedpelski som blir GP-förare nästa år så har vi också tre GP-förare. Vi har bra form på dom. Förhoppningsvis kan vi bjuda på bra och ta oss vidare till final. De är rätt så… Tittar man på deras topp tre. Det är namnkunnigt folk som varit i Sverige i mängder av år.

Västervik är det enda lag som tagit poäng av Dackarna i Målilla och likt Jerker Eriksson har Morgan Andersson en trupp som är i form, trots vilan:

– De har ju kört i andra ligor. De har tränat, kört öppna tävlingar och kört på i den mån de kan. Vi har bra form på våran trupp.

Och så var det, det där med lagledarna. Om Peter Jansson och Jerker Eriksson är diametrala motpoler i det ena mötet är kanske Mikael Teurnberg och Morgan Andersson något liknande varandra.

– Vi har väl varit med länge. Vi har båda rutin. Hur man påverkar? Det gäller väl att skapa en bra stämning. Man får välja förare man tror på. Jag har tagit med mig det jag fick från mina ledare. Det jag tyckte att de var bra på ur mitt perspektiv. Jag har byggt på min erfarenhet av det jag tyckte var bra, säger Teurnberg.

– Jag är som jag är. Det är hur jag är som person. Det är ändå grabbarna som ska göra det i slutändan. Mitt jobb är att förbereda. Man gör det man kan innan 19:00. Under tävlingen kan man komma med lite taktiska saker och sådär längs vägen. Jag vet inte hur de andra gör. Men vi har vår strategi och vi vill få alla att känna tillhörighet. När man har nått ända fram vill man väl att killarna ska känna att “snart är det tisdag eller torsdag och då är det dags för Sverige.”, skrockar Andersson.

Så körs semifinalerna

Tisdag: Rospiggarna – Eskilstuna Smederna
Tisdag: Dackarna – Västervik
Onsdag: Eskilstuna Smederna – Rospiggarna
Onsdag: Västervik – Dackarna

Dela nyheten: