Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Inför SM-finalen: ”Inte råd med misstag”

Featured Image

Med finallagen klara har Elitspeedway.com ringt upp båda lagledarna för att få deras tankar och idéer kring nästa vecka. Då ska allt avgöras.

Två slitsamma semifinaldagarna är till ända. Dessa dagar har resulterat i två finalklara lag i Dackarna från Målilla och Eskilstuna Smederna. Och när Elitspeedway.com ringer upp lagledarna Micke Teurnberg och Jerker Eriksson är svaren på fråge-klyschan ”Hur känns det?”snarlika.

– Jodå, jag är lite trött. Det har varit långa dagar, säger Teurnberg.

– Jo, jag är lite sliten idag. Nej men, två matcher. Det tar på krafterna, säger Eriksson. Det var två tuffa matcher. Det tar ut sin rätt även för oss ledare, faktiskt. Man lever sig in i det där. Det känns idag.

– Jag är faktiskt på jobbet men det blir inte så mycket gjort, skrattar han.

Jobbet är gjort för de båda. Bara det att det inte är det. Alla minutiösa förberedelser, allt arbete, allt pusslande har tagit båda lagen till den stundande SM-finalen. Eskilstuna Smederna vände två poängs underläge mot Rospiggarna, mycket tack vare en het start i den andra matchen. En femetta i det första heatet gav 26-16 efter sju heat och till slut 48-41 som slutresultat.

– Starten var jätteviktig. Det är ju stor skillnad att komma ut i första heatet och få stryk. Vi hade ju två minus och att då komma ut och få stryk med 5-1 – sex minus. Det är inget bra. Speciellt inte på hemmaplan. Nu kunde vi gå ut: 5-1 i första heatet. Grabbarna som står och tittar på och ska ut får med sig positiva intryck direkt. Det känns att vi har satt upp cyklarna rätt och så vidare, säger Eriksson och fortsätter:

– Jag är nöjd. Rospiggarna var bättre än vad jag trodde. Men jag tycker att vi…. Vi gjorde ingen toppinsats, det gjorde vi inte. Det finns mer att kräma ur på vissa håll.

Är det ett sparkapital?

– Nja, sparkapital och sparkapital. Några måste leverera… Ska vi ha en chans mot Dackarna måste vi höja oss lite mer, det är jag övertygad om.

Vad blir viktigt mot Dackarna?

– Allt. Vi har inte råd att göra några misstag. Vi får inte få några stopp, vi får inte stå och såsa från start. Men det är samma förutsättningar för dom. En final är en final. Jag hoppas att vi våra Smedhjärtan gör att vi kan dra det längsta strået, säger Eriksson. Det är bara att titta på deras förare. Ställer man förare mot förare får de en högre poäng i slutändan, så är det bara. Något annat kan man inte säga för då ljuger man. Men det är inte på pappret som det avgörs. Det har vi visat förut och det ska bli inspirerande. Nu hade vi all press på oss i den här semin mot Rospiggarna. Inte för att förringa Rospiggarna, men alla förväntade sig att vi skulle vinna och jag tycker att vi kanske bör lösa uppgiften. Men det är inte så lätt. Man såg ju när Pontus kraschade och inte kunde köra mer. Det är små marginaler.

Vad motiverade valet att börja finalen borta?

– Vi har gjort det förut när vi har fått välja. Skulle det komma till sin spets så har jag hellre dom i Eskilstuna än i Målilla, det kan jag säga. Vi måste göra en bra match i Målilla. Då är det lika bra att ta det på en gång. Det är bättre att få en avgörande match hemma med publikens stöd. Det är bara att hoppas att vi kan göra en bra bortamatch och hålla jämna steg och att vi inte har alltför många minuspoäng, kanske till och med några plus. Då kan vi få publikens stöd i en avgörande match här på hemmaplan. Den chansen vill man ta.

”Inget att fundera på”

Micke Teurnberg blickar också framåt. Och han är också på jobbet idag, men det innebär att han sitter och filar på nästa vecka för Dackarna. Och tröttheten?

– Det var sen match i tisdags och sedan var det en sån jävla urladdning igår. De är jobbiga, de här två dagarna men nu är det bara att börja jobba igen. Nöjd? Jo, visst är man nöjd. Men man har inte vunnit något. Man kanske är nöjd när man sätter sig i bilen och åker hem, säger han och fortsätter:

– Jag vaknade mitt i natten och tittade på matchen.

**Jaså? Jag tror att jag hade däckat efter sådana urladdningar. **

– Det är klart att man gör det. Det går inte att hoppa jämfota för att man vinner en semifinal.

Jag menar att du vaknade…

– Ja, jag var trött men sedan när jag vaknade kunde jag inte inte smälta det och då började jag tänka på det. Då kollade jag på matchen och på den andra och var vaken några timmar innan jag kunde somna. Jag lever med det här så det går inte att gå och vara nöjd. Nu är det bara att förbereda nästa, säger Teurnberg. Nu ska det bokas med lag och det ska förberedas. Det som var igår var igår.

Smedernas val att inleda i Målilla är inget som Teurnberg lägger större vikt på:

– Det är inget att fundera på när jag inte har något val. Det är bara att ta vad som ges. Då bokar jag rum och sånt här. Nu vet jag att vi samlas här i Målilla. Saker jag inte kan påverka behöver jag inte fundera på. Det här hade jag räknat med, säger han.

Vad blir viktigt mot Smederna?

– Nu har jag inte analyserat finalen på det sättet, säger Teurnberg. Men igår var det viktiga att alla tog poäng. Vi har ju vunnit båda kvartsfinalerna och båda semifinalerna så det har inte kommit ner på poäng. Men det är jämnheten i laget. Det gäller att vi kan fortsätta med det. Det är tungt om någon faller igenom, då får de andra dra ett tyngre lass. I den första matchen mot Lejonen vann vi en fruktansvärd massa heat men vi vann ändå bara med sex poäng. Ett så litet poängövertag trots att vi vann, jag tror att det var tio, elva heat.. Det var många nollor och oavgjorda heat. Det vinner man inga tävlingar på. Du kan ha heatseger i 14 heat och torska i sista och förlora. Nyckeln blir att få med sig alla.

Så körs finalerna

5/10 19.00: Dackarna – Eskilstuna Smederna
6/10 18.00: Eskilstuna Smederna – Dackarna

Notera matchstarten 18:00 den 6 oktober.

Dela nyheten: