Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Kan bli historiska: ”Man vill ju inte försämra sitt resultat”

Featured Image

Speedwaystaden Eskilstuna rustar för ny säsong och i mitten av cirkusen står hemmasonen Jerker Eriksson – lagledaren som fört Smederna till två raka guld. Nu har klubben chans att bli första lag på 25 år att ta tre raka SM-titlar.

Säsongen 2016 slutade Smederna sist i Elitserien med fyra inkörda poäng på 14 omgångar. En problemfylld säsong resulterade i förändringar. In kom Jerker Eriksson som ny lagledare. Eriksson hade tidigare bland annat varit lagledare i Team Bikab och kom senast från Dackarna.

– Det är klart man vill ha saker gjorda på ett visst sätt, och jag har nog tagit med lite från mina tidigare uppdrag, säger Eriksson när vi pratar på en knastrig telefonlinje.

Lokalt förankrad

Jerker Eriksson är uppvuxen i Eskilstuna och säger själv att Smederna är hans lag. I rollen som lagledare ska fokus vara matcherna, men det stannar inte riktigt där när man representerar sin hemstad:
– Det är sponsorevent, föredrag, konferenser. Men det är bara roligt. När det gäller Smederna – som är klubben jag följt sedan jag var ung – gör jag gärna det lilla extra. Jag tycker bara att det är skoj, säger han med ett skratt.

Det blir långa dagar för Jerker Eriksson. 39-åringen driver egen byggfirma och har speedwayen utöver det.
– Det blir långa dagar. Jag har min byggfirma sedan tio år. En typisk dag är jag uppe vid sju och jobbar till tre ungefär och är det matchdag åker jag direkt till banan. Sedan är jag hemma vid elva och så börjar det om dagen efter, säger han och tillägger med ett skratt:
– Det har väl varit lite meningsskiljaktigheter hemma ibland…

Publiksuccén Smederna

Nyligen kunde vi läsa att speedway är Sveriges tredje största publiksport och bland speedway-lagen är Smederna i topp, med ett snitt på 4841 åskådare:
– Publikutvecklingen är oerhört häftig och Eskilstuna är en riktig speedwaystad. Vi hade 9000 på finalen senast, så framgång föder väl framgång, menar Eriksson.

Smedernas försäsong kunde dock ha varit bättre. Grzegorz Zengota bröt benet när han körde motocross i Spanien:
– Han blir borta halva säsongen, säger Eriksson.

Det för samtalet in på värvningar. Hur fungerar det egentligen när värvningscirkusen tar fart?
– För vår del börjar det när vi har kört färdigt och i och med att vi har tagit guld de två senaste åren har vi varit bland de sista att börja värva. Generellt sett finns det en oskriven regel om att man inte ska prata med andra lags förare före ett visst datum. Det är mer ett gentlemannaavtal, kan man säga, förklarar Eriksson.

Med förare som kör över hela Europa är det ett pusslande men det är ofta inga större problem – utom när det gäller den stora grannen i öst: Ryssland. Landets enorma storlek gör att vissa matcher förläggs oerhört långt ifrån Sverige:
– Polen eller England är inga problem. Men i Ryssland, som kör på onsdagar och torsdagar, kan en match vara förlagd till en stad vid den kinesiska gränsen och då behöver förarna två resdagar ungefär. Det kan ställa till det ibland, säger Eriksson.

Kan skriva historia

Med start våren 2017 tog en sagolik resa sin början. Ett SM-guld det året följdes upp med ytterligare ett förra säsongen och nu har Smederna chansen att bli första klubb på 25 år att vinna tre raka SM-titlar (Örnarna 1992-94) – något som självklart är en motivator:

– Man vill ju inte försämra sitt resultat från föregående år så för oss gäller det bara att försvara guldet. Men det är svårt. Det är otroligt jämnt, avslutar Eriksson.

Smederna inleder sin säsong med två raka bortamatcher. Den 7 maj gästar de Piraterna och två dagar senare kör de i Målilla då Dackarna står för motståndet.

Dela nyheten: