Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

”Kan inte käka chips och dricka folköl hela helgerna”

Featured Image

Ricky Kling la officiellt av 2017. Det var bara det att han inte riktigt gjorde det. Och nu är han officiellt tillbaka.

Under måndagen tillkännagav Dackarna att veteranen Ricky Kling gör comeback och kommer att vara med klubben under resten av 2021.

– När jag ställde frågan till Ricky och allt runtomkring gick att lösa kände han att nu kör vi. Vi har letat efter ytterligare ett alternativ som kan vara med och konkurrera om plats sex. Tanken är att Ricky ska vara med och slåss om den platsen på samma villkor som de förarna som redan finns i truppen, sa Mikael Teurnberg till klubbens hemsida då.

När Elitspeedway.com når Kling på jobbet under onsdagen är det med spänd förväntan 34-åringen blickar mot comebackmatchen mot Rospiggarna under torsdagen. Hur gick då allt till?

– Egentligen skulle jag väl ha åkt förra året, då blev det Allsvenskan med smålandslaget. Men så gick tiden och så frågade han i våras hur jag skulle ställa mig till att åka och jag sa “Det är kul men det är mycket med familjen. Behövs det så finns det dock intresse.” Sen var det Rikard Kling som hörde av sig lite under GP-veckan då de andra hade fullt upp. Han kollade om det fanns ett intresse och jag sa att det fanns det. “Jag är på”. Då pusslade vi ihop ett program där det ska funka, säger han.

Officiellt la han släpskon på hyllan 2017. Men det blev väl, om vi ska vara helt ärliga, lite sisådär med den saken.

– Första året åkte jag fyra matcher i Vetlanda. Året efter det blev var det en som skadade sig i Smålands-laget. Då åkte jag de allsvenska matcherna och sedan blev det ett corona-år, säger han och skrockar.

Han fortsätter:

– Redan 2017 blev det inte så mycket och då kunde jag säga ifrån. Men sen har det dykt upp såna här grejer och då har jag hoppat på och åkt lite. På ett sätt har jag knappt varit borta heller. Men 2017…. Jag åkte, men jag hade väl lika gärna kunnat lägga av redan då.

Hur har det gått att hålla sig ifrån sporten?

Han letar efter orden.

– Man följer ju… Man är ju uppväxt i det och man följer det hela tiden. Det är nästan så att jag inte vill kolla på TV för att jag blir sugen. Lite så är det ju.

Vad var skälet till att du la av 2017?

– Det är tid och pengar. En match är ju en halv arbetsvecka. Man jobbar 40 timmar och sedan ska man köra match. Slår man ut ett snitt på med bortamatcher och allt man lägger ner så är det ju 20 timmar per vecka.

Tiden blev minst sagt knapp i slutet av 2016 då Klings dotter föddes och det har spelat in.

– Det är mycket att rodda och det tar bort lite av glädjen. Att köra är en sak men det är bara fem minuter man kör. Sedan är det åka bil, komma hem mitt i nätterna, upp och jobba klockan 6 och sedan ställa sig i garaget dagen efter. Sedan är veckan slut.

Familjetiden är ju ovärderlig.

– Ja, exakt. Det är en underbar tid. Jag passade på att vara pappaledig och de grejerna. Det är en fantastisk tid som inte kommer tillbaka. Det är kul att köra men det är så många timmar som ska läggas ner i det och då blir det inte riktigt lika kul. Man måste ta lite genvägar för att hinna och man är trött. Det både ger och tar energi att ha barn. Det gäller att vara på topp.

Hur mycket sitter i ryggmärgen nu och hur mycket har du behövt träna?

– Jag har hållit mig i hyfsad trim om något skulle dyka upp. Det har varit lite av min motivation. Jag kan liksom inte sitta hemma och käka chips och dricka folköl hela helgerna, skrattar han och fortsätter:

– Det kan ju vara kul om något händer att man känner att man reder ut att köra. Åkmässigt är det de första varven som gäller. Fokus gäller. Mycket är mentalt. Allt sitter i ryggen så länge man inte börjar tveka – för då blir det en jäkla uppförsbacke.

En sak i taget

Nu är han tillbaka i BAUHAUS-ligan igen och under torsdagskvällen väntar första ligamatchen när hans Dackarna tar sig an Rospiggarna. Då träffar han de flesta lagkamraterna – speedway är, för att använda Klings egna ord ”en komplex sport”

Har du hört något från andra förare gällande din comeback?

– Jag har snackat lite med Thorssell. Han tycker det är kanonbra. Annars är det rätt lugnt. Det är en komplex sport, jag träffar inte de andra förrän på matchen, säger han och fortsätter:

– Det har varit lite polare som har skickat lite sms. “Jaha, är det dags nu igen?”, “Jag visste väl att du inte kunde hålla dig borta.” Lite sånt där, skrattar Kling.

Okej, rakt upp och ner: Hur känns det inför matchen mot Rospiggarna?

– Det känns bra. Det är kul framförallt. Det är jäkligt kul. Skulle man åka ut och bara rada upp en massa nollor så är det väl inget roligt. Men det där glömmer man bort i stridens hetta och det gäller väl egentligen bara att se till att fokusera på det man ska göra. Då löser det sig oftast.Framförallt är det väldigt roligt. Det är den stora grejen. Det är väldigt kul.

Har du någon målsättning med det här?

– Det går ju ut på det. Jag vill ta med mig poäng i varje heat. Det är grunden på något sätt. Om det blir så eller inte…. När jag går ut i ett heat gör jag det för att ta starten och sedan åka fyra varv. Blir det ett, två, tre eller noll poäng? Det får vi se. Sedan får man analysera allt efteråt. Det gälller att sätta allt i perspektiv: “Hur var åkningen? Finns det potential för att ta poäng?” Lite så. “Där blev det en nolla. Men jaha, det var tre GP-förare där”, skrockar Kling igen.

Avslutningsvis, ser du en horisont längre än bara säsongen 2021?

– Det skulle ju vara kul att fortsätta. Vi får se vad det ger och hur det går. Jag stänger inga dörrar. Som det är nu kan jag bara fokusera match för match och träning för träning. Sedan får man ta en funderare efter säsongen, avslutar Ricky Kling.

Dela nyheten: