Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Karlsson: ”Det är bättre än att man ljuger”

Featured Image

Efter sin genombrottssäsong i fjol kliver han 18 år gammal in i ett konkurrenskraftigt Västervik med målet att slå sig in på riktigt. Läs intervjun med Anton Karlsson: om hur han tackade nej till ett proffskontrakt i Polen, drömmarna om att till slut komma utomlands och hur det egentligen går att kombinera sina gymnasiestudier med sporten han älskar.

Det är mindre än en månad kvar innan ljudet av motorcyklar och piskande grus åter ekar över speedwayarenorna i vårt avlånga land. Den 7:e maj går startskottet för Elitserien och förväntningarna börjar sakta men säkert att byggas upp efter den långa vintern.

För Anton Karlssons del har förberedelserna redan varit igång under en längre tid – allt för att komma så laddad som möjligt inför sin första riktiga säsong i högstaserien.

– Det har varit mycket träning och framförallt gym för att hålla sig i form. Sen är det en del förberedelser med cyklarna som måste göras också. Man håller igång hela tiden helt enkelt – det är mycket mer kring speedwayen än att bara köra om man säger så, slår 18-åringen fast.

Fick snabbt förtroende

18-årige Karlsson kommer från en säsong som inleddes i Allsvenskan och numera elitserieåkande Motalalaget Piraterna. I moderklubben Västervik fick han dock chansen att konkurrera om en reservplats – en plats han snabbt knep när han fick ett stort förtroende av lagledaren Morgan Andersson.

– Det var helt klart en bra säsong. Ska man se till vad jag hade för förväntningar innan säsongen gick det ju verkligen bättre än vad jag hade trott. Det kändes som jag kom in i det rätt bra. Jag fick prova på att åka i Västervik tidigt när ingen av de andra reserverna lyckades slå sig in.

– Det var ett rätt skönt sätt att komma in på och sedan få det förtroendet att fortsätta köra hela säsongen. Då växer man in i rollen mycket bättre och behöver inte riktigt känna så mycket press på sig hela tiden. Man vet att man kommer få köra ändå. Det är alltid skönt, förklarar Karlsson.

Om du fick plocka ut några höjdpunkter ur den gångna säsongen – vilka skulle det vara?

– Då är det nog junior-SM-silvret skulle jag säga. I Elitserien var det i semifinalen när jag lyckades slå Greg (Hancock). Det var rätt skönt!

Nu står en ny, rafflande säsong för dörren och med bara några veckor kvar har det ännu inte riktigt smugit sig in några premiärnerver hos den unge Karlsson, som smygstartar med Vetlandacupen till helgen.

– Premiärnerverna kommer nog när det börjar närma sig tror jag. Min första tävling blir cupen i Vetlanda. Det ska bli kul att få komma igång lite tidigare.

I en sport där återväxten inte är allt för stor och där förarna kan komma upp i 40-årsåldern innan de avslutar sina karriärer är konkurrensen tuff för en tonåring som Anton Karlsson. Trots detta faktum är det inget som har stoppat honom och hans karriär, som tog fart redan innan han hunnit fylla sex år.

– Jag började att köra tack vare min pappa (Joakim Karlsson red anm.) som körde på 80- och 90-talet. Jag har alltid tyckt att det varit roligt och därför fortsatt hela tiden. Det har varit några säsonger då det inte varit lika kul, exempelvis på knattenivån. Trots det har jag kört på och nu är det verkligen det bästa jag vet, framförallt när det har gått så här bra också.

{!A}
Foto: Martina Ståhl

När började du köra första gången?

– Jag var fem år när jag fick min första cykel.

Det var tidigt!

– Ja, det var ett tag sen! skrattar Anton till och fortsätter:

– Jag började tävla när jag var elva, då på en 85-kubikare och det var även det i Västervik. Det är här jag har hållit mig hela tiden.

Och att vara så nära hemmet är något Anton uppskattar, även om han inte är rädd för att lyfta blicken.

– Det är skönt att bara ha 15 minuter till match och kunna träna i Västervik när man vill. Det vore en sak om jag inte hade fått köra eller om jag hade haft några andra typer av problem – då hade man kanske fått göra ett miljöombyte. Som det ser ut just nu funkar det ju jättebra, vilket är väldigt skönt.

Har du någonsin tvivlat eller tänkt att du vill göra någonting annat?

– Det är drömmen, det här. Jag går fortfarande i skolan och vill få en examen så att jag har en backup-plan som jag kan falla tillbaka på om det är så att jag inte kan fortsätta med speedwayen. Därför tackade jag till exempel nej till ett Polen-erbjudande. Jag ville helt enkelt gå ut skolan först.

Var det ett tufft beslut att ta?

– Det har sina för- och nackdelar. Jag tar studenten nu i sommar vilket ska bli skönt, då jag kan satsa på speedwayen ännu mer. Som det är nu kommer man hem från en match, går och lägger sig och sedan ska man gå upp till skolan dagen efter. Det är inte jätteoptimalt.

Att fortfarande vara tonåring och tacka nej till vad många skulle säga är den stora drömmen tyder framförallt på en stor mognad. Karlsson är samtidigt tydlig med att det är just att köra utomlands som är det stora målet, där framförallt Polen – men även England – är två av länderna han gärna ser sig själv köra i.

– Det vore skitkul att komma till Polen. Det är en helt annan atmosfär kring speedwayen där nere, så det är väl helt klart nästa mål – att komma utomlands. England också, men främst Polen. Det är såklart även väldigt viktigt för att kunna utvecklas än mer – genom att köra på andra banor och ställas mot annat motstånd.

– Det än mer långsiktiga målet är att vara med i GP med de stora grabbarna.

Säsongen är som tidigare nämnt bara några veckor bort och förberedelserna är i full gång. Rutinerna inför match är olika från förare till förare och för Anton Karlssons del gillar han att kunna klämma in en träning – även på en matchdag.

– Det beror lite på om jag har haft match dagen innan eller inte. Om det är så kommer jag hem, tvättar av cykeln under kvällen och gör sedan i ordning för nästa match. På matchdagen åker du upp till garaget och förbereder det sista innan du lastar på bussen och åker iväg. Jag försöker alltid få in en träning under matchdagen för att kunna hålla igång dessutom – och så ser jag till att jag befinner mig på arenan senast två timmar innan match.

”Mer konkurrenskraftiga i år”

Att kombinera jobb med skola kan vara svårt för somliga. Men Anton Karlsson har alltid haft en god relation med sina lärare och trots att det i vissa fall har varit tufft, har det så här långt inte satt käppar i hjulen för vare sig hans karriär eller utbildning.

– Jag har alltid haft en dialog med lärarna om det här. Ska jag köra säger jag bara till i förväg – då är det lugnt. Om jag har några läxor eller liknande får jag göra dem på bussen. Det har funkat bra hittills och jag hoppas det kommer fortsätta att funka nu kring studenten och allt runt om. Det blir mycket att jobba med, men jag hoppas kunna klara av den kombinationen.

Det är en bra deal ändå?

– Verkligen! Det är skönt att kunna göra så här. Bättre det än att man ljuger, och så läser de i tidningen dagen efter att man har varit och kört. Det vore inte så jättesmidigt kanske…

I fjol gick resan via en femteplats och kvartsfinal mot Vetlanda – som laget möter i premiären – innan Dackarna stoppade smålänningarnas framfart i semifinalen. Nu står laget rustat för en ny säsong och Anton Karlsson menar på att konkurrensen är än större än under fjolåret.

– Vi har ett jäkligt bra lag i år. Det hade vi förra året också, men denna säsong känns det som att vi kommer kunna toppa till det då vi har lite mer konkurrenskraftiga förare som är med och fightas. Det enda tappet vi har är Vaculik (Martin), men vi har förstärkt oss med andra gubbar som kan plocka poäng. Det kommer bli en snarlik säsong, men mer ”fighting” i laget, känns det som. Det tror jag bara är positivt.

Dela nyheten: