Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Klemetz: ”Han är jag lite extra nyfiken på”

Featured Image

Elitspeedway tog en pratstund med den populäre, speedwaykommentatorn Stefan Klemetz för att kolla läget i denna tid av ovisshet.

Idrottsvärlden fortsätter att ligga i limbo under det töcken som är Covid-19. Mannen som bjudit oss på speedwayunderhållning i rutan under många år är redo för säsongen 2020 – när den än börjar. Ungdomssatsningen är något vi har varit inne på i tidigare artiklar här på elitseedway.com och Stefan Klemetz har sin syn på varför den satsningen blir så tydlig nu:

– Jag tror att det där är en kombination av att några förare har valt att inte köra i Sverige, så det har nog väckt tanken hos klubbledarna. Sedan tror jag att det finns en tanke sedan några år att få in de yngre i lagen. I möjligaste mån tror jag att man behöver satsa på de yngre och det gör man också, säger han och fortsätter:

– Men det handlar om att ha en bra produkt och en bra produkt är bra underhållning med jämna matcher och ovissa heat. Då behöver det inte vara världsstjärnor i varje heat. Det kan vara underhållning ändå. Om man går tillbaka några år fanns det inte så många världsstjärnor i dåvarande Elitserien. Då var det mycket publik och jämna matcher.

Hans eget speedwayintresse ligger i släkten:

– Jag är uppväxt i Kumla och bor kvar och här har det funnits en stark tradition med Indianerna som var bra på 70-, 80- och 90-talet. Min pappa var med och jobbade med klubben under många år så jag fick hänga med där när jag var liten vare sig jag ville eller inte, skrattar han.

Har du kört själv?

– Jag har inte tävlat men jag har testat, men det räknas väl inte, säger han med ett nytt skratt.

Påläst och saklig. Det är så vi känner honom från de otaliga sändningarna – bara förra året var han närvarande vid varje matchdag.

Hur håller du dig ajour? Hur hittar du din statistik?

– Dels har det blivit bättre. Det går att läsa mycket mer idag, även om det inte är lika lätt som i de störe sporterna. För att hålla koll för jag egen statistik både från vår liga och andra ligor. Jag streamar matcher och kollar. Den polska ligan är den mest intressanta för det är ju där alla förarna kör. Jag kollar VM-tävlingarna och även den brittiska ligan även om den inte är lika namnstark. Men det är alltid kul att titta på speedwaytävlingar. Jag försöker titta så mycket som möjligt.

– När vi körde på C More förra gången gjorde vi topplistor på ett visst antal omgångar och då förde vi egen statistik på ett sätt som jag inte sett någon annanstans.

Vi har här på Elitspeedway.com pratat med yngre förare från varje klubb i en separat artikelserie. Är det någon förare du är lite extra nyfiken på inför den här säsognen?

– Jag är nyfiken på Filip Hjelmland som du nämnde. Han har ju haft det tufft med den skada han drabbades av. Han har haft en intressant kurva.

Det känns som att han kan få en ganska prominent roll i år.

– Ja, precis. Sen har Vetlanda ganska många uppställningar de kan använda sig av. Det var någon uppställning som jag räknade på där han inte får plats på grund av snittet men jag tror inte att det är så Mikael Wirebrand, lagledaren, tänker. De har ett intressant lag, Vetlanda.

Med en global pandemi som håller världen i schack är det svårt att sia om när eller hur ligan börjar på nytt. Så sent som under torsdagen kom ytterligare information från ligaledningen.

Ser du några risker med ett komprimerat eller minskat schema?

– För förarnas del är det ju ekonomin. De har säkert investerat en del och de behöver ha in pengarna. Det finns ju olika kontraktsformer men i grunden tjänar de ju på hur många poäng de drar in, så…

Det finns ju de som jobbar bredvid och det går ju att hitta jobb, men ändå. Att köra utan publik kan bli svårt.

Svårt med publiktappet

En till synes ständig fråga är publiksituationen i ligan och Klemetz har ingen solklar lösning på problemet. Han förklarar att han har fått frågan många gånger men medger själv att han som ”speedwaynörd” – hans egen beskrivning – tycker att speedwayen i sig borde räcka för att dra folk. Men:

– Om man går tillbaka till tidigare år så fanns ju Tony Rickardsson, det är ju några år sedan han la av. Men han lockade ju en hel del publik och efter hans era har det väl gått ner stadigt, säger han och fortsätter:

– Nu är ju ändå Fredrik Lindgren med i toppen av VM och det borde ju ha någon attraktionskraft men det räcker kanske inte.

Även om sommar och speedway är en underbar kombination kan det även bli en nackdel och behovet av kring-arrangemang är kanske större, resonerar han.

–Vissa har ju arrangemang, men det är olika på olika arenor. När man kommer till sommaren och det är skollov gäller det att det finns något för hela familjen. Det kan vara allt från lekplatser, hoppborgar och allt vad det kan vara. Men jag tror att man kanske måste utveckla arenorna och det är ju ett stort projekt, som kostar pengar. Det är ju tufft med tanke på att det kanske inte blir så mycket pengar över. Man måste kanske söka hjälp från kommunen och det kan ju ta fem-sex år innan det går igenom en kommunbudget.

Han fortsätter.

– Många arenor har storbildsskärm nu och det kan underlätta då man får repriser vilket en extra dimension till live-upplevelsen. VIP-möjligheterna är bra där företag kan komma med och det kan smitta över till indviderna som privatpersoner som kanske går nästa gång.

– De jag har pratat med genom åren som har varit på sin första speedwaymatch har tyckt att det har varit en häftig och rolig upplevelse och att man gärna går tillbaka. Sen får man ju hoppas att de går dit nästa gång. Men det är ju en konkurrenssituation som med allt annat och sommaren blir lite speciell. Man kan åka och bada, sitta i trädgården eller göra vad som helst.

Kan bli spännande säsong

Med de nya reglerna för den här säsongen ser Klemetz ingen uppenbar favorit till SM-guldet. Anledningen?

– Nu får man använda sju transferkort och då tror jag dessvärre att det kommer att hända en del i trupperna så den frågan är omöjlig att svara på.

Det i sig kanske kan locka lite extra publik med tanke på att det blir så ovisst…

– Det tror jag! Och det är inte omöjligt att förare som är utanför ligan nu och inte kör kan komma att dyka upp här vad det lider då de behöver köra. Och är det något lag som är i bra position så kan de mycket väl stärka upp truppen.

Vi går alla i väntans tider. På återgång. På vaccin. På bättring.
På sport. På speedway.
På en väldigt speciell säsong.

Dela nyheten: