Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Längtan efter premiär: ”Luktar metanol och grus om vårluften”

Featured Image

I varje klubb finns det förare som kör hem poäng och lagledare som håller samman truppen – och så finns det sådana som ”Janne” Eklöf. Piraternas marknadschef är mitt uppe i ett intensivt arbete inför klubbens återkomst till högstaligan. Samtidigt njuter han av att vara del av en fantastisk idrott.

– Det är här som vi ska vara! I finrummet, slår Jan ”Janne” Eklöf fast i all enkelhet.

Piraternas marknadschef skiner omedelbart upp på frågan om att Motalaklubben tagit sig tillbaka till Elitserien i Speedway. Efter ett 2017 som på många sätt var tungt tvingades östgötarna mellanlanda i Allsvenskan förra säsongen.

Sejouren där blev, lyckligtvis, endast ettårig och nu är Piraterna åter en Elitserieklubb. Det ställer samtidigt krav på organisationen, men marknadschef Eklöf är inte orolig över övergången.

– Nej, det är jag inte i och med att det var så en kort period som vi var borta. Det blev bara en säsong i Allsvenskan, vilket var både positivt och negativt enligt mig. Vi lärde oss en del som vi annars tagit för givet när vi varit i Elitserien, menar ”Janne” Eklöf och tar en konstpaus som för att tänka innan han fortsätter;

– Visst är det ett stort steg att ta klivet tillbaka, men vi hade turen att det bara blev en säsong. Det har gjort det lättare att behålla sponsorer och publik.

”Världsstjärnorna bjuder på sig själva i den här sporten”

Personen Jan Eklöf har ingen egen historik av att själv stå på banan, men speedway har han länge följt. Intresset för den motorrelaterade sporten är stort och den 56-åriga östgöten har många som delar just det brinnande intresset. När nu säsongsstarten av Elitserien i Speedway 2019 närmar sig märker även ”Janne” hur temperaturen stiger, med sponsorer och fans som kommer upp till banan för att titta in. Men Eklöf ser än idag många målgrupper som speedwayen har kvar att nå ut till.

– Problemet hos alla klubbar är att vi skulle behöva få in en yngre generation på läktarna. Medelåldern ligger en bra bit upp. Vi försöker att locka med allt möjligt. Samtidigt om det lokala laget gör bra ifrån sig skapas också ett större intresse, då kommer det även mera publik, resonerar ”Janne”.

Med över hundra kilometer i timmen är speedway en sport i hög hastighet, men som publik är man ständigt närvarande. Den ovala banan skapar en tät känsla och varje laddat heat är över på bara fyra varv. Allt det och väldigt mycket mer är unika ingredienser som ”Janne” Eklöf ser i speedway.

– Närheten till banan, närheten till förarna, närheten till allt. Doften och den här tighta och äkta känslan. Det är fyra varv, det sprutar grus och skit och det är fyra nästan tokiga grabbar som tävlar om att vara först. Det är inte många som skulle våga göra det, och inte jag heller.

Vad är det som du anser gör speedway till en sport som publiken bör se på plats?

– Världsstjärnorna bjuder på sig själva i den här sporten. Du får komma nära och träffa dem i depån, fota och snacka med dem. Det kan du inte göra i hockey eller fotboll, där befinner du dig så långt ifrån.

Ser likheter med guldlaget: ”Jag känner exakt samma positivitet”

I takt med att vintern släppt sitt grepp om landet har speedwaypulsen ökat alltmer. Säsongsstart i Elitserien i Speedway är för tillfället bara en knapp månad bort. Lagens förberedelser är inne i slutskedet, banorna börjar att stå redo och känslan för säsongsstart byggs sakta upp. För Piraternas del blir 2019 ett återkomstens år, men förväntningarna är inte mindre för det.

– Vi har diskuterat likheterna i det här laget och det som vi hade 2011 (SM-guld). Då hade vi ett ungt och oerfaret lag. Nu känner jag exakt samma positivitet. Vi har en liten stjärna i Iversen, annars är det här är ett ungt och hungrigt lag som kommer att ge en nytändning på alla sätt, analyserar ”Janne” Eklöf när han gör sin spaning på truppen.

– Målet är att nå till kvarten, efter det kan allting hända. Den stora drömmen är så klart alltid att ta sig till finalen, fortsätter han.

Exakt hur långt den kommande säsongen räcker för Piraterna återstår att se, likt mycket annat. Klart är i alla fall att våren tveklöst är här och med den väntar härliga kvällar med grus, motorcyklar och strålkastarljus. På Piraternas kansli arbetas det för fullt för återkomsten till Elitserien i Speedway. Premiärnerverna stiger på många håll, däremot inte hos klubbens marknadschef.

– Nej inte än så länge, men det hinner komma. Nu är det så mycket andra förberedelser för mig att få ordning på. Matchprogram, reklamblad, annonsering, ledskärmar och annat som jag har fokus på, förklarar ”Janne” Eklöf som trots allt hinner med att känna viss premiärpuls;

– Om allt går som det ska börjar laget att träna den åttonde april. Då luktar det lite metanol och grus om vårluften och då kommer jag verkligen börja känna att det närmar sig.

Dela nyheten: