Lejonen körde final i tre raka år mellan 2008-2010. Nu pekar trenden, i alla fall i teorin, mot en ny final. Men det blir svårare än på länge.
Lejonen vidhöll en taktik om att köra med samma lag genom hela säsongen förra året. Laget nådde då semifinal efter att man 2019 tagit sig till kvartsfinal. Innebär det att det då är dags för ett finalframträdande igen?
– Ja, men det vore väl ett rimligt mål om man ska se på trenden? säger lagledaren Mikael Holmstrand med ett skratt när elitspeedway.com ringer upp.
Han fortsätter:
– Med risk för att låta lite feg; Det första målet är att komma till slutspel. Det blir tuffare i år med tanke på att det är tre lag som får tacka för sig efter grundserien till skillnad från förra året när alla gick till slutspel. Men vi ska inte vara ett av de lagen. Det är huvudfokus. Men det kommer ju att vara en speciell säsong på något sätt, vi vet bara inte hur än, säger Holmstrand och refererar till rådande pandemiläge. Vi har två delmål. Det första målet är att ta sig till slutspel och väl där är det att gå så långt som möjligt.
Och så var det det där med strategin från 2020.
– Att inte göra om truppen alls har vi fått väldigt bra respons på, inte minst från sponsorer och fans som uppskattade att vi visade förarna den respekten. Huvudtanken är att jobba så i år också. Sen är det klart att man måste kunna hantera eventuella skador, ekonomi eller andra oförutsedda saker. Vi ser ju vilka trupper lagen går in med i säsongen och där kan vi hävda oss väl, men transfersystemet gör ju att det kan vara andra lag i slutspelet. Då är det svårt att sätta ett sånt mål nu.
Livet bjuder på oförutsedda saker, något världen lärde sig inte minst under förra året. Så har även Lejonens 2021 inletts, vilket också gör att man kommer till ligastarten utan kapten Nikolai Klindt som har personliga angelägenheter att ta hand om hemma i England, där han bor.
Vem tar bindeln i Klindts frånvaro och hur går dialogen med honom?
– Vi har inte uttalat det än, men tanken är att Linus Eklöf kommer att bära kaptensbindeln. Han har de egenskaperna och var kapten under någon match förra säsongen när Nikolai inte körde. Det är vårt förstahandsval i nuläget, säger Holmstrand.
När det gäller dialogen med dansken Klindt är parterna på samma spår.
– Han vill köra i Sverige och hade väl hoppats att ha större klarhet i vad som händer i England. Men det är inte helt tydligt vad som händer med den engelska ligan och det faktum att han har barn, hus och ligger i en skilsmässa så ska vi inte belasta honom med att kräva att han är i Sverige, säger Holmstrand och fortsätter:
– Vi vet inte heller hur det kommer att se ut med reseregler i början av säsongen. Han kommer att köra med sin klubb i England, Ipswich, men hoppas själv kunna vara i Sverige till sommaren – när det nu blir. Men vi har garanterat honom att han har ett givet transferkort hos oss. Så när han är redo för en regelbunden närvaro i Sverige kommer han att lyftas in i truppen. Vi ser det som att vi har 3+1 transferkort i år, således.
Hur följer ni honom och övriga förare internationellt?
– Både jag och Anders har de kanaler som krävs för att följa våra förare och har en väldigt nära kontakt med alla. De börjar samla ihop sig nu. Tungate har återvänt till Europa, Nikolai började träna i Vojens i helgen. Polen har öppnat några banor. Jag pratade med Oliver Berntzon igår kväll (läs; i måndags). Han skulle ha åkt ner till Polen nästa vecka men det är lite kallt så han har skjutit på det en vecka. Kontakten med killarna intensifieras nu för varje vecka som går egentligen.
Mot bakgrund av 2020 kommer nästa fråga som ett brev på posten. Vem var Lejonens stora utropstecken under förra året?
– Det är svårt att säga, givet att motståndet var lite annorlunda förra året. Årets serie är något mellanting mellan 2019 och 2020. Det är fler namnkunniga förare i år men ändå inte som 2019. Jag tror att vi hade tre förare bland topp-7 i snitt i Sverige förra året. Robert Lambert var etta och Nikolai och Tungate var strax bakom. Det är därför lätt att säga Lambert. Han är vår bärande stjärna och ett världsmästarämne, det är ingen tvekan om det. Han är otroligt långt kommen för sin ålder (22 år, red. anm). Det är klart att vi är nöjda med det han levererade men samtidigt är det ju det han ska göra också, säger Mikael Holmstrand och fortsätter:
– En som etablerade sig på både en högre högstanivå och en högre lägstanivå var Rohan Tungate som var nästan oslagbar på hemmaplan. Får han till det lite bättre på bortaplan i år kommer han att vara en av ligans bästa förare igen. Casper Henrikssons etablering i högsta ligan forcerades lite på grund av pandemin, men sett till hans avslutning på säsongen var det en enorm utväxling. Det var många unga killar som kastades in i det över hela ligan och det ska bli spännande att se hur de kör i år.
På tal om Henriksson. Det pratas om skyddade roller i andra sporter och det kan appliceras här också där de unga förarna kanske får köra i matcherna men inte i lika framstående roller. Det kanske kan gynna killarna?
– Ja, precis. Och i bästa fall om vi har en allsvensk serie igång i år. Då kan de få kontinuiteten där och krydda det med heat i BAUHAUS-ligan. Det är klart att det kostar att driva det allsvenska laget men man måste gå tillbaka lite för att förstå varför det är så. Ligan är stängd för nedflyttning men möjligheten finns att gå upp. Det är något som förbundet i grunden inte gillar. Men med tanke på att Allsvenskan haltar ganska rejält ser elitklubbarna att det inte finns någon fungerande serie att gå ner och återhämta sig i.
– Från början var dealen med Svemo att vi stänger ligan neråt om klubbarna kan garantera att det finns sex lag i Allsvenskan, vilkte några elitlag nu säkerställer. Vi har sett det som viktigt att våra unga svenska killar får fler körtillfällen. Några klubbar har nu inte ett allvenskt engagemang och därmed inte den kostnaden, men för vår och Dackarnas del har vi sagt att det är bättre att ta det ansvaret att jobba med bredden. Därav vårt samarbete i år. Vi har många killar, framförallt yngre. Och risken att de bara får köra några heat i veckan i BAUHAUS-ligan är för stor. Vi behöver ha en serie där de kan ha en mer naturlig hemvist och skapa rutin. Det är en breddsatsning och det är klart att det måste få kosta pengar. Annars får vi aldrig upp bredden på svenska förare. Det är några klubbar som har kommit långt och vi vill påstå att vi hävdar oss väl där och vill ta tillvara på våra unga förares utvecklingsmöjligheter.
I skrivande stund kör Lejonen första matchen för säsongen den 4 maj, när man gästar Indianerna i Kumla.
Lejonens trupp
Krzysztof Kasprzak (1,768)
Robert Lambert (1,754)
Oliver Berntzon (1,626)
Jaroslaw Hampel (1,617)
Mathias Thörnblom (1,362)
Kacper Woryna (1,342)
Rohan Tungate (1,163)
Linus Eklöf (0,842)