Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Lejonen bygger vidare på det positiva

Featured Image

Lejonen gick in i 2019 med den näst minsta budgeten i hela ESS. Men fin hemmakörning bar Gislavedklubben till slutspel och gav en massiv publikökning. Med truppen spikad ska de nu bygga vidare – med fötterna på jorden.

Slutspelsäventyret blev bara två matcher för Lejonen som efter att ha hamnat i ett 55-35-underläge borta mot Smederna visserligen vann hemma, men inte med tillräckligt mycket. Segern hemma skrevs till 48-42 och därmed var säsongen över. Men Mikael Holmstrand, en av klubbens lagledare, är nöjd med året.

– Totalt sett är vi jättenöjda. Vi hade näst minst budget och med den sport-ekonomiska logiken borde vi ha kommit näst sist således. Men vi kom femma. Vi gjorde två riktigt dåliga matcher i år och den ena var tyvärr på bortaplan mot Smederna i slutspelet och det lyckades vi inte reda upp hemma. Vi hade nog klarat en förlust på sex till åtta, kanske tio poäng. Det hade vi kunnat klara upp, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt är Smederna ett fantastiskt slutspelslag och det blev ju mästare igen. Vi gjorde en väldigt bra säsong. Vi vann alla hemmamatcher utom en, som vi förlorade knappt. Däremot vann vi bara två på bortaplan. Målet var att gå till slutspel. Men vi vann fler matcher än vad vi räknat med och det bidrog nog också till att det kom mer publik. Hur mycket du än marknadsför dig vill folk se vinster.

Massiv publikökning

Ja, när säsongens publik summerades var det många klubbar som uppvisade dalande siffror. Det gjorde inte Gislavedsklubben, som ökade sitt publiksnitt med hela 17 procent. Holmstrand, som också är vice ordförande i ESS är kanske rätt man att ställa följande fråga till:

Vad är orsaken till publiksiffrorna, tror du?

– Det som setts som den stora orsaken till det allmänna tappet var att de lokala tidningarna fick sända matcherna – gratis – till sina prenumeranter. Det har inte varit den enda orsaken men det har varit väldigt lätt att skjuta på, säger han och fortsätter:

– Många hade också dåligt väder vid sina hemmamatcher. Många klubbar har inte mött behovet av att föryngra sin publik. Sportkonsumenten idag är ganska bortskämd med att vara välservad när det gäller bra sändningar, fina arenor och att kunna sitta hemma i soffan. Det måste speedwayen förhålla sig till också, det kan inte bara vara de som tycker att det är kul att det luktar metanol – det lockar inte den nya publiken på samma sätt. Sedan är det en helt annan sak att se det live. Folk blir förvånade över att det går så fort.

Spikad trupp

Lejonens framgång i ovalen gjorde lagbygget inför 2020 enkelt för Holmstrand och övriga i klubbledningen. Truppen var i princip klar redan efter säsongen och förra veckan blev Timo Lahti helt klar för en fortsättning. Bekräftelsen från Lahti gör också att en förare inte kommer att registreras från start – vem det blir är ännu inte klart.

– Vi har en kandidat men vi ska kommunicera det med föraren innan vi går ut med det. Det handlar, som vi skrev om på vår hemsida, om en schema-synk. Vi vill gärna se hur långt britterna kommit i sin schemaplanering.

Schemaplaneringen är en intressant sak när det gäller Lejonen. Holmstrand och hans klubb går i bräschen för den fortfarande relativt nya matchdagen torsdagar:

– Vi kör gärna många hemmamatcher på torsdagar. Vi tyckte att det funkade bra. Vi vet att det blir lättare att dra en viss typ av publik, det är mycket företagsrepresentation då till exempel, förklarar Holmstrand och utvecklar:
– Många klubbar är fortfarande skeptiska till torsdagar. Jag tror att de skulle behöva backa hem och se varför. Jag tror att många klubbar drivs alldeles för mycket av traditionalister, det kommer att bli en jättejobbig omställning för dem. Oavsett om du ska ta med dina kunder eller dina barn är det mycket lättare att gå på en match en torsdag. Då är det bara en dag kvar på jobbet eller i skolan och det gör det mycket lättare för alla att ”hantera.”

Vårt samtal återvänder för en sista fråga till det som sker på ovalen.

Vad är målsättningen för Lejonen år 2020?

– Jag får vara lite tråkig och säga att målsättningen är slutspel. Nu kan vi bedöma vår styrka och vi ser starkare ut på pappret än flera andra klubbar, men vi vet också att andra klubbar kan förstärka under året. Så målsättningen för oss är slutspel, avslutar Holmstrand.

Lejonens trupp 2020

Willam Björling, Maksym Drabik, Adrian Gala, Jaroslaw Hampel, Casper Henriksson, Krzysztof Kasprak, Timo Lahti, Robert Lambert, Tobias Musielak, David Ruud, Mateusz Szczepaniak, Mathias Thörnblom, Kacper Woryna

Dela nyheten: