Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Ligan efter fem matcher: ”Bra fönster att exponera oss i”

Featured Image

Ligan har hunnit sätta sig i sin nuvarande form och Elitspeedway.com har ringt runt till några olika klubbar för att ta tempen på såväl tabell, lagen som ligan.

Fem matcher in i säsongen 2020 har inget lag tagit full pott. Sex poäng skiljer toppen från botten. I topp huserar Lejonen och Rospiggarna på åtta poäng var.

– Det har börjat bra, vi har vunnit fyra av fem matcher och är i delad serieledning. Vi är nöjda så långt. Vi har ett jämnt och bra lag. Som det känns nu känns det bra. Det finns väl de som kommer att plocka in GP-förare och sådär. Vi fokuserar på vårt lag och det känns bra. Vi ligger i fas med vårt arbete, vi krigar på, säger Rospiggarnas lagledare Peter Jansson.

Toppsatsande Dackarna fick se sig besegrade under tisdagen av just Lejonen i en rafflande match som slutade 50-40 till gästerna på Skrotfrag Arena. Men Thomas Karlsson i Dackarna är nöjd med säsongsinledningen:

– Jag tycker att vi har börjat säsongen bra. Det som är roligt är att de yngre får komma in och köra i ligan. Både Theo (Johansson) och Avon (van Dyck) har vunnit heat. Det är riktigt häftigt att få vara med om det, sa han till elitspeedway.com i tisdags.

Just Lejonen har inlett säsongen bra. Med bredd snarare än spets i truppen hoppas man fortsätta på det inslagna spåret:

– Vi har rullat på många förare för att hålla igång, än så länge har vi använt elva förare, säger Mikael Holmstrand när elitspeewaday.com ringer upp:

– Vi har valt att inte åka superbudget för att spara pengar till något slutspel. Vi har en budget till varje match att förhålla oss till. Vi ser också att man har börjat ta in förare nu, men vår tanke har inte varit så. Det har inte varit vår ambition, det är inte så vi vill att säsongen ska genomföras. Vi vill inte lyfta in stjärnor till slutspelet.

Längre ner i tabellen kämpar Piraterna. Laget har två poäng på fem matcher och om det man sett i ovalerna säger lagledare Daniel Davidsson:

– En vinst och fyra torsk behöver man inte prata så mycket om.

Men Piraterna, som genomgår ett stålbad som organisation har börjat en vandring framåt.

– Det är mycket som händer. Men vårt största – eller största, fokus är väl alltid att vinna matcher men…. Vi har ett flerfrontskrig. Det är kommunen på ena sidan, det är en pandemi och vi har ekonomiska bekymmer. Än så länge är vi på den stigen vi har sagt att vi ska vara på. Det är jättepositivt. Men det är en lång bit kvar, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas att vi tog den här omorganisationen i tid. Vi vet inte om vi orkar reda ut det. Mycket beror lite på stämningen mellan kommunen och klubben och den är väl allt annat än bra. Men det ligger inte riktigt på mitt bord. Det är något klubben är inblandad i och det tar mycket energi, säger Davidsson.

På en ligabred front har speedwayen nått nya höjder. Mikael Holmstrand, som också är vice ordförande i ESS samt organisationens mediansvarige, berättar att ligan har fått stor exponering i media:

– Jag har aldrig haft så mycket mediakontakter på nationell nivå nu. Vi har ett bra fönster att exponera oss i, när det inte är så mycket liveidrott.

I ovalerna har det varit intensiva bataljer och jämna sådana. Kvaliteten på speedwayen har varit hög och det borde ge eko, menar Holmstrand:

– Nu har ju inte publiken fått visa det genom sin närvaro på läktarna men hade vi fått ta emot publik igår så är jag övertygad om att matchen i Målilla igår hade haft mellan 3000-4000 åskådare. Det var fint väder, Smålandsderby och en jämn match mellan två bra lag. Sista heatet var bland det mest rafflande jag har sett på länge.

Publikfrågan är ständigt återkommande i dessa tider, men en sak är säker:

– Det har blivit precis så som vi sa att vi ville att det skulle bli. Det är bra för det bygger trovärdighet, avslutar Holmstrand.

Dela nyheten: