Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Liknande budget – målet är slutspel

Featured Image

Minst budget och sist i Elitserien 2019. Förutsättningarna är snarlika när man tittar på ekonomin – men med nästan intakt trupp siktar Masarna uppåt i tabellen.

Masarna kom sist i Elitserien den gångna säsongen. Ekonomiska bekymmer gjorde att man inte kunde sväva iväg, men med nästan samma trupp ska klubben nu klättra. Det menar lagledare Andreas Sundin, som såg positiva saker under 2019:

– Vi visste ju vilka förutsättningar vi hade när vi gick in i säsongen, med de ekonomiska problem som var innan dess. Vi hade den minsta budgeten i hela Elitserien. Det var mycket nytt i laget. Många som var nya i Sverige, som aldrig hade åkt här tidigare. Vi vann ett par matcher i alla fall och var nära både mot Västervik hemma och Smederna hemma, säger han när Elitspeedway ringer upp.

Målsättningen för kommande säsong är högre ställd, och Sundin menar att det finns fog att tro på framgång:
– Men det är klart att vi vill vara med och slåss om slutspelsplatserna, det är inget snack om det. Så ur den synvinkeln var det väl ett misslyckande, men ser man till våra förutsättningar inför säsongen tycker jag att vi gör ett bra jobb, säger han och fortsätter:

– Vår målbild är att vi ska ta oss i slutspel. Det finns potential i gruppen som vi har satt ihop. I stort sett har vi bara bytt ut en förare. Alla har ett år i Elitserien nu, de har åkt på alla banor. Så det är klart att vi kan ställa högre krav på förarna, nu när vi vet var vi har dom. Vi ska vara med och slåss med alla andra lag.

Snarlik ekonomi – men bättre

Även om de stora ekonomiska bekymren är bakom Masarna behåller klubben fötterna på jorden:

– I dagsläget är det väl bättre förutsättningar. Vi dras inte med de skulder som vi hade inför förra året. Men samtidigt kommer vi inte att sväva iväg någonting. Vi ligger kvar på ungefär samma budget som vi hade inför 2019. Vi ska bygga upp allting igen. Vi kommer inte att dra iväg med någon budget, så är det, säger Sundin.

En stor del i ekonomin är publiken, och den sviktade förra säsongen. Alla klubbar utom två såg publiksnittet sjunka, inklusive Masarna. I dagens samhälle är kampen om publikens gunst stenhård och det gäller att sticka ut:

– Jag tror att vi måste bjuda på något mer än bara speedway. Folk vill ha mer. Det måste hända något mer. Det måste vara något kring matcherna. Det är klart at speedwayen ska vara huvudmålet. Vi hade Kids Corner i år som var väldigt populär. Jag tror att det måste till mer sånt. Sen är det klart att om man vinner fler matcher kommer det fler, säger Sundin med ett skratt.

Hur gör ni för att locka folk?

– Vi försöker vara med och synas. Syns man inte så finns man inte. Vi tycker att vi har ett ganska bra upptäckningsområde. Vi har ett annonsblad som går ut till Avesta, Norberg, Hedemora. MittMedia täcker upp mycket. Vi tycker att vi gör det bra men att vi kan bli bättre. Vi kanske inte syns så mycket som vi vill i Avesta. Vi kanske skulle ha ett tält nere på stan varje dag när det är hemmamatch och vara med där det rör sig mycket folk, säger han.

Nu är truppen till 2020 spikad och väntans tider stundar. Med fem månader kvar till säsongspremiären handlar mycket om att hålla kontakten. Den gångna säsongen lyckades Masarna samla förarna före premiären – men det är inte givet varje år.

– Polen kör ju igång ganska tidigt. Man ska ha tur om man lyckas hitta ett datum före första matchen. Förra året hade vi en liten press and practice dagen före. Men det är inte som andra sporter där man bor där man jobbar. Ibland är det svårt att få till. Vi får se hur det blir i år, förklarar Sundin och tillägger med ett skratt:

– Sen är det ju lite speciellt här i Avesta. Vi ska vara glada om vi har en bana som är körklar till första hemmamatchen.

Hur gör ni för att hålla kontakten med förarna under vintern?

– Vi hör av oss och frågar hur de mår. Vi försöker hålla så god koll som vi bara kan. Det är klart att det är enklare att hålla kontakten med dom som är i Sverige. Sen är det klart, vi är ju inte anställda av Masarna så vi kan ju inte sätta oss på ett flyg och åka ner och hälsa på förarna. Vi har ju andra jobb vi måste sköta också, säger Sundin som också jobbar som mellanstadielärare till vardags.

Fem månader återstår. Sedan fortsätter Masarnas jobb. Jobbet som ska ta klubben uppåt i tabellen.
Ett steg i taget.
Med båda fötterna på jorden.

Dela nyheten: