Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Lillebror Davidsson: ”Haft speedway inom familjen i generationer”

Featured Image

Han är uppvuxen i en familj där speedway varit en livsstil genom flera generationer. Den här säsongen kör Jonas Davidsson för Piraterna när moderklubben gör comeback i Elitserien i Speedway – och han gör det med brodern Daniel i spåret bredvid.

I många års tid har Jonas Davidsson suttit på sin motorcykel, kört varv på varv och skördat stora framgångar på speedwaybanan. Varfrån kommer då intresset och drivet för sporten? Motalasonen funderar för en stund och blickar tillbaka till hur allt började, en historia som han själv inte beskriver som lång.

– Nej, däremot går den långt tillbaka i tiden. Det handlade mycket om att farsan hade kört själv på sin tid, och morfar på sin. Vi har haft speedway inom familjen genom flera generationer, betonar Jonas och berättar om sin egen bakgrund;

– Jag började rätt sent egentligen, det var mycket annat innan som fotboll och hockey. Men sen kom speedwayen och jag provade på att sladda någon gång. Sen dess har jag varit fast.

Just traditionen inom släkten är något som Jonas förklarar har vägt tungt. Och visst rinner det speedwayblod genom ådrorna hos familjen Davidsson. Den äldre brodern Daniel är även han ett aktivt stjärnnamn, och duon har under årens gång både tävlat med och mot varandra. Att bröderna Davidsson lockats till just speedway försöker Jonas att sätta ord på.

– Det är farten och spänningen, framförallt. Det är en motorsport som ingen annan. Många har ju kört cross i hela sitt liv och tror att det ska gå att köra speedway, men det är något helt unikt. Sen är det en smidig idrott, lätt att följa och ett heat tar bara någon minut.

Nyttigt fjolår: ”Folk är lite mer nere på jorden nu”

Den här säsongen kör både Jonas och storebrorsan Daniel tillsammans för Piraterna. Östgötaklubben, med bas i Motala, är tillbaka i Elitserien i Speedway efter ett år ute i kylan. Sejouren i Allsvenskan har gjort att klubben lärt sig mycket.

– Piraterna hade varit i toppen i många år, sen gick allt åt skogen. Det år som de kanske borde vunnit allting trillade de istället ur. Nu har vi fått in nytt folk och fått ordning på det mesta, förklarar Jonas Davidsson som menar att tiden i Allsvenskan blivit ett nyttigt uppvaknande för Piraterna.

– Folk är lite mer nere på jorden nu. Vi insåg att även om vi haft stora framgångar måste vi kämpa vidare. Det går inte att sätta sig tillrätta i stolen och gäspa, det krävs ett kontinuerligt arbete hela tiden. Oavsett om vi vinner eller förlorar.

34-åringen från Motala beskriver det som positiva vindar igen runt den anrika speedwayföreningen. I hemstaden märks det även av att Piraterna är tillbaka i vad man själva benämner som finrummet.

– Ja, det är mycket snack på stan. Det visade sig också förra säsongen, när vi var i Allsvenskan, att det finns ett genuint intresse. Vi snittade nästan 1500 per match, vilket säger en hel del, berättar Jonas.

Att köra för hemstaden: ”Det skapar relationer för publiken”

När han talar om publiken och intresset för speedwayen i Motala gör Jonas Davidsson det utifrån ett unikt perspektiv. Östgöten är uppvuxen i staden och har följt Piraterna sedan barnsben. Att namnet Davidsson den här säsongen finns representerat av både Jonas och Daniel betyder mycket, inte minst för den lokala prägeln.

– Det skapar relationer för publiken. De ser att det inte bara är förare som kommer hit en timme innan match och åker så fort de kan efter, utan förare som faktiskt stannar kvar för att träffa fans. Hittar man ett sätt att trivas och köra i sin hemstad är det alltid positivt, det är win-win för både klubb och förare tycker jag. Sen är det klart att jag arbetar på lite olika håll ändå, så ser det ju ut, förklarar Jonas och fortsätter;

– Det är ovärderligt när exempelvis Smederna vinner SM-guld och har ett gäng från hemstaden i truppen. Det går inte att beskriva den betydelsen riktigt. Det är viktigt för både fans och klubb att förarna kör för sina hemstäder, förutsatt att det fungerar.

Om en dryg månad startar Elitserien i Speedway 2019. Piraterna är tillbaka, har två bröder i det främre ledet och hoppas bli en obehaglig överraskning för övriga konkurrenter. Jonas Davidsson har över fyra månaders tävlingsvila bakom sig och längtar efter att den nya säsongen inleds.

– Vi har varit på lite träningsläger här och där. Nu i början försöker jag mest åka så många varv som möjligt och få mig att bli trygg och säker. I helgen som stundar har jag premiär i andraligan i Polen. Förberedelserna har sett bra ut för mig, jag väntar bara på att få dra igång!

Dela nyheten: