Det är en solig lördag i slutet av september. Den slingriga vägen där även, för många år sedan, världens storstjärnor passerade leder fram till Linköpings motorstadion där jag träffar ett gäng eldsjälar som blickar både bakåt och framåt.
Vattenbilen är startad, en förare är ute på banan och när jag kliver ur bilen möts jag av det som för oss speedwayintresserade tycker är en del av upplevelsen – doften och ljudet.
Jag träffar Filbyternas ordförande Benny Johansson, han hämtar en kopp kaffe och ett kexchoklad till mig och vi sätter oss ner på en bänk och pratar speedway.
– Vi pratar speedway hemma hela tiden, min fru är också intresserad och våra tre barn kör också, två kör speedway och en cross, säger han.
Men det är något som saknas hos den anrika klubben som tidigare arrangerat GP-tävlingar. Nu befinner man sig i en annan tidsepok och klubben har inget serielag. Klubben håller igång anläggningen ändå och banan är i närmast perfekt skick eftersom klubben arrangerar träningar tre dagar i veckan.
– Det här är så fantastiskt kul men det är klart att vi på sikt vill arrangera tävlingar och ha ett lag, säger Benny Johansson.
Han har själv kört speedway i 30 år och tävlar fortfarande.
– Det har bara blivit tre, fyra tävlingar i år, för Örnarna.
Men tränar gör han ofta, banan är i gott skick och många förare som har varit här och tränat beskriver banan som oerhört bra.
– Ibland är vi över tio förare som är här och tränar, allt från knattar till seniorer, så det är riktigt kul, säger Benny Johansson.
Han berättar att Filbyterna, som alla andra klubbar, kämpar med ekonomin, inte minst med kostnader kring luftstaket. De senaste åren har klubben köpt begagnade luftstaket som är godkända att ha till träningar, men inte till tävlingar.
– Det som sitter uppe nu har vi köpt av Vetlanda men det är det vi pratar om på mötena vi har, hur vi ska gå framåt och målet är att arrangera tävlingar i framtiden men ett luftstaket kostar runt en halv miljon kronor så det är en stor kostnad.
Viss hjälp har klubben ändå fått, från en av de främsta dessutom.
– Ja för några år sedan hade vi Greg Hancock på besök så han har hjälpt oss en del, vi har fått däck och annan utrustning av honom, säger Benny Johansson.
Kaffet är slut och jag släpper iväg ordföranden som ska ut på banan och träna. Jag dröjer mig kvar för att kolla lite. Jag har sett honom köra en gång tidigare, en seriematch runt 2007. Han värmer upp genom att köra på bakhjulet på raksträckorna det första varvet, sedan en start och fullt ös. Jag vänder mig om och går mot bilen med ett leende men med tanken att Linköpingsborna är värda ett serielag i speedway. Banan är för bra för att inte arrangera tävlingar, eldsjälarna är värda att även få stå i kiosken och vattna banan, klippa gräs och måla inför en seriematch.
Jag hoppas att fler ungdomar i Linköping hittar intresset för speedway: banan finns, kunniga och engagerade människor likaså; intresset i klubben finns och klubben har historia.
Filbyterna speedway
Var: Linköping
Bildades: 1948, samma år som seriespeedway startade i Sverige.
SM-guld: Två stycken, 1948 och 1950.
Mest kända föraren: Femfaldiga världsmästaren Ove Fundin från Tranås körde för Linköpingsklubben 1951-1957.